O "armă secretă" împotriva toxinelor este ascunsă în intestinul râmelor

O "armă secretă" împotriva toxinelor este ascunsă în intestinul râmelor

Râmele care ronțăie fericite frunze toxice pentru alte ierbivore i-au lăsat perplecși pe oamenii de știință care, în urma unor studii aprofundate, au descoperit că aceste nevertebrate produc în intestin molecule numite "drilodefensine" care pot contracara toxinele din plante, rezultatele acestei cercetări fiind publicate în revista Nature Communications.

Această 'armă secretă' a râmelor a fost pusă în evidență printr-o examinare moleculară a fluidelor lor intestinale.

Plantele produc substanțe chimice din clasa polifenolilor care acționează ca antioxidanți și care dau plantelor culoarea lor. De asemenea, acești polifenoli reprezintă scuturile naturale ale plantelor pentru a se apăra de animalele ierbivore, perturbându-le digestia.

Se știa de mult timp că râmele sunt specialiste în reciclare. Ele mănâncă frunze moarte și alte materii vegetale "scuipând" carbon care rămâne blocat în sol prin mucus. Dar toleranța lor la polifenoli a rămas mult timp un mister pentru oamenii de știință.

O echipă condusă de Jake Bundy și Liebeke Manuel de la Imperial College London (ICL) a descoperit prezența drilodefensinelor în măruntaiele a 14 specii de râme, moleculă absentă la rudele lor lipitorile sau viermii din apele uzate.

"Fără drilodefensine, frunzele moarte ar rămâne pe suprafața pământului foarte mult timp, până la constituirea unui strat gros", au spus cercetătorii. Potrivit opiniei lor, fără această moleculă, întregul sistem de reciclare al carbonului din frunzele plantelor ar fi perturbat, mai scrie AFP. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina