O maimuță gigant a dispărut de pe Pământ în urmă cu 1 milion de ani din cauza incapacității de a se adapta la schimbările climatice

Gigantopitecul, o maimuță uriașă cu alură de King Kong, a dispărut de pe suprafața Pământului în urmă cu un milion de ani, din cauza incapacității sale de a se adapta la schimbările climatice, susțin oamenii de știință, citați de AFP. Cu o înălțime de 2-3 metri și o greutate care varia între 200 și 500 de kilograme, gigantopitecul va rămâne, probabil, cea mai mare maimuță din istoria planetei.

Rămășițele de gigantopitec disponibile cercetătorilor — care se reduc în prezent la patru maxilare inferioare și la "sute sau mii de dinți izolați" — nu le permit acestora să ofere prea multe informații cu privire la acest "monstru".

Aceste rămășite "sunt în mod clar insuficiente pentru a spune dacă animalul a fost biped sau patruped sau chiar să ne imaginăm proporțiile sale", a declarat pentru AFP Hervé Bocherens, de la Centrul Senckenberg pentru evoluție umană și paleo-mediu din Germania, co-autor al unui studiu pe această temă publicat pe site-ul revistei Quaternary International.

Alături de o echipă internațională de cercetători, Bocherens a studiat emailul dinților de gigantopitec, ajungând la concluzia că acesta trăia doar în păduri."Rezultatele noastre indică faptul că aceste primate mari trăiau doar în păduri, de unde își obțineau hrana", a indicat Bocherens, adăugând că gigantopitecii au fost vegetarieni.

Pentru cercetători, dimensiunea acestei maimuțe și limitarea la un singur tip de habitat a condus la dispariția sa. Spre deosebire alte rude ale sale, care trăiesc încă în păduri și au un metabolism lent, supraviețuind cu puțină mâncare, "gigantopitecul — din cauza dimensiunilor sale — avea nevoie cu siguranță de o mare cantitate de hrană", a explicat cercetătorul.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

4 ULTIMĂ ORĂ / Dragnea va ieși din pușcărie în mai puțin de doi ani! Toader a clasificat întreg penitenciarul Raho…

5 VIDEO Dosarul șpăgilor explodează în PSD! Deputata PSD Jivan, audiată la DNA! Sunt așteptați Fifor și Cuc!

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere