O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A patra zi: cât de bună este camera foto de 16 megapixeli care filmează 4K

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A patra zi: cât de bună este camera foto de 16 megapixeli care filmează 4K

Anul trecut, Samsung a turnat tot felul de funcţii în aplicaţia camerei foto. În 13 megapixeli a înghesuit dual-camera, poza cu sunet, poza de acţiune, poza făcută cu voce etc. Anul acesta s-a domolit, a tras aer în piept şi a lansat un telefon chiar bun drept cameră foto. Impresionant pe 4K, mai puţin noaptea, impresionant în autofocalizare şi foarte rapid.

Cât de bine poţi să faci poze cu Galaxy S5

Galaxy S5 are o cameră foto de 16 megapixeli cu un sistem nou de autofocalizare care promite fixarea subiectului aproape instant. Are şi un bliţ pe care să îl foloseşti când n-ai lumină. Asta e partea fizică, dar am o observaţie de făcut cu privire la design. E prost.

Camera foto este încadrată de un inel şi geamul din faţa senzorului este cu puţin, foarte puţin, sub linia acestuia. Totuşi, întreg ansamblul iese în afara carcasei, iar asta poate duce la zgârieturi. Desigur, Samsung a ales aşa, ca la precedentele modele, pentru a nu face telefonul mai gros, dar face şi partea hardware a camerei mai predispusă defectelor fizice. HTC are un design ceva mai bun, camera este în linie cu spatele telefonului.

Revenind la camera de pe Galaxy S5, are un senzor de 1/2,6 inci şi asta contează, iar sistemul acela de focalizare de care spuneam mai sus este bazat pe detecţie de fază, cum au aparatele foto DSLR şi unele mirrorless. Ziceam de senzor. Dat fiind că e destul de mic, iar megapixelii sunt atât de mulţi, nu captează la fel de multă lumină precum cei de pe HTC One. Problema e noaptea sau în spaţiile cu mai puţină lumină. Samsung reglează din software această lipsă, dar nu e ca reglarea din hardware şi asta se vede.

Samsung a introdus câteva moduri predefinite pe care să le foloseşti pentru diverse cadre. Spre exemplu, dual-camera a rămas şi te poţi insera în orice poză faci. Este interesantă, eu o recomand cu poza mică sub formă de timbru. N-aş face prea des, dar e amuzantă, aduci ceva nou pozelor. Apoi, ai Tur virtual care, propriu-zis, este Photosphere de la Google, dar în termenii Samsung. Acest tur presupune că îţi creezi o imagine panoramică dinamică, chiar la 360 de grade dacă doreşti.

Apoi, ai panorama clasică, 2D şi care funcţionează destul de bine. E în special util acest mod când vine vorba de peisaje. Dacă ai însă obiecte care se mişcă în cadru s-ar putea ca ele să apară alungite, să obţii nişte animale sau oameni diformi. Mai există fotografia de acţiune care presupune că surprinzi o mişcare rapidă în mai multe ipostaze ca să nu ratezi nimic. Funcţionează relativ bine, dar sunt situaţii în care nu iese din prima. Se mai întâmplă, ţine de software.

Spre final, să răspund şi acestui subtitlu. Ei bine, poţi să faci poze foarte bune. Are o gamă dinamică bună, poţi regla dacă face spot metering sau pe tot cadrul, setezi dacă vrei să declanşeze când atingi ecranul (dacă nu ai buton dedicat), iar acea autofocalizare este excepţională. Am reuşit să surprind cadre pe care le credeam pierdute. Şi camera foto, per total, e rapidă. Cel mai lung timp în care aştepţi e când o porneşti. În galeria foto ataşată acestui articol sunt câteva mostre foto. Au fost redimensionate, în rest sunt aşa cum le-a produs telefonul.

Funcţii esenţiale pentru foto-video

Are Samsung Galaxy S5 funcţii esenţiale? N-am crezut, dar are. Prima este HDR-ul. Şi nu oricum, ci în timp real. Am detestat acest mod pe telefoane încă de când am experimentat cu el pe Galaxy Nexus şi era o funcţie mizerabilă, detestabilă. Realizai primul cadru, apoi avea nevoie de încă o secundă pentru al doilea, apoi încă una pentru al treilea. La final, mai mereu, imaginea era mişcată. Nu, la Galaxy S5 e perfectă. Perfectă în măsura în care a fost HDR-uită şi nu a fost mişcată.

Modul HDR, ca o noutate de la Samsung, funcţionează şi în video. Ei bine, asta e o veste tare bună. N-am lăudat eu designul telefonului, dar laud cu plăcere modul HDR în video. Pe scurt, acesta presupune că obţii o expunere bună şi a locurilor umbrite şi a celor iluminate. În videoclipul de mai jos am comparat două mostre cu HDR şi fără.

Pe lângă stabilizarea imaginii, care funcţionează decent, dar nu la nivelul camerelor de pe telefoanele Lumia, şi fotografierea în rafală, Galaxy S5 mai are şi defocalizarea accentuată a fundalului unui obiect pe care vrei să-l scoţi în evidenţă. E la limita de "merită" şi "nu merită". Asta pentru că, da, fundalul este defocalizat mai mult, dar şi linia dintre obiectul focalizat şi fundal se vede mai pronunţat. Asta dacă te uiţi atent. E un capitol de remediat de către Samsung.

Calitatea videoclipurilor şi celebra filmare 4K

Nu, nu vei fi un Spielberg în devenire dacă te apuci şi filmezi oameni în 4K cu acest telefon. Da, poate filma 4K, dar este un pas pe care îl face Samsung într-o lume nouă, cea a înaltei rezoluţii. „Prototipul“ a fost Note 3. E mai mult decât decentă filmarea, focalizează foarte repede, produce 4K, probabil e că te simţi puţin pionier.

Calculatorul pe care am procesat videoclipul de mai jos a „gâfâit“ serios sub această rezoluţie şi eşti limitat la câte cinci minute. E frumos când scoţi videoclipul în full HD şi, mai ales, când tai anumite părţi din videoclip. Practic, ai la dispoziţie de patru ori mai multe informaţii, detalii. Dacă mai cuplezi acest conţinut şi cu un televizor full HD, e perfect.

Cât despre performanţa telefonului, nimic de reproşat. Filmează 4K la fel ca atunci când filmează full HD. Redarea e la fel de cursivă. Mai mult, când filmezi în 4K ai şi zoom digital la dispoziţie, de 4x, în caz că vrei să aduci ceva mai aproape. Da, este cu adevărat un „monstru“ pe foto şi video, dar un minus tot găsesc: lipsa unui ecosistem de aplicaţii potrivite acestei camere impresionante. Cea de la Samsung e decentă, dar nu perfectă. Un exemplu de aplicaţii bune sunt în magazinul App Store pentru iOS.

Cât despre sunet, nimic de reproşat, Samsung Galaxy S5 îl generează foarte bine. Marea mea nemulţumire e că difuzorul e pe spate şi capacul de altfel aderent nu e aderent şi pe obiectele pe care sprijini telefonul când te uiţi la un videoclip. Sper ca în S6 să regăsesc un difuzor stereo, ar fi păcat să n-auzi la aceeaşi intensitate la care poţi filma sau fotografia. Aş vrea să mai rezolve şi problema înregistrării. Să se inspire de la Nokia cu modelele high-end de Lumia. Microfoanele folosite de Samsung încă nu sunt la nivelul altor funcţii de pe telefon.

Mâine ajungem la final cu acest serial. Ne vom concentra pe autonomie şi performanţă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”