Olanda vrea să cumpere două tablouri ale lui Rembrandt cu 160 de milioane de euro

Olanda vrea să cumpere două tablouri ale lui Rembrandt cu 160 de milioane de euro

Guvernul olandez și-a anunțat luni intenția de a finanța parțial cumpărarea a două portrete pictate de Rembrandt cu 160 de milioane de euro, pentru a le expune în Olanda. "Pentru noi este esențial ca aceste pânze, care fac parte deocamdată dintr-o colecție privată, să devină proprietate publică și să poată fi văzute de publicul olandez", apreciază ministrul culturii, dna Jet Bussemaker, citată de 20minutes.fr. 

Aflate de un secol în proprietatea aripii franceze a familiei Rothschild, cele două tablouri ale artistului olandez (1606-1669), pictate în 1634, reprezintă doi fruntași ai societății, Marlen Soolmans și soția sa, Oopjen Coppit, în ajunul căsătoriei. Cele două opere au fost rar văzute de public până acum.

"Arta ne aparține în mod colectiv", spune Jet Bussemaker, care consideră că "nu ar fi deloc de dorit" ca pânzele să plece spre "o țară petrolieră bogată".

Guvernul urmează să finanțeze jumătate din prețul stabilit în urma negocierilor cu deținătorii tablourilor, iar Rijksmuseum din Amsterdam, care deține deja o bogată colecție de opere ale lui Rembrandt (printre care faimosul "Rond de noapte"), ar trebui să strângă și el 80 de milioane de euro. "Este o ocazie extraordinară să aducem picturile în Olanda și să le arătăm publicului olandez", a spus purtătorul de cuvânt al ministrului, Job Slok. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 FOTO Rămas fără comandanți, Vladimir Putin a trimis pe frontul din Ucraina un general obez aflat la pensie / Ce se știe despre generalul Pavel

5 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia