Oraşul care SE OPREŞTE o dată pe an - VIDEO

Oraşul care SE OPREŞTE o dată pe an - VIDEO

În fiecare an, la 1 august, timp de un minut, locuitorii capitalei Poloniei abandonează orice activitate şi rămân nemişcaţi. Ei comemorează astfel Revolta din Varşovia, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, operaţiune de rezistenţă împotriva nazismului, în care şi-au pierdut viaţa 200.000 de polonezi.

Oraşul care încremeneşte o dată pe an pentru a-şi comemora trecutul

Maşinile şi pietonii se opresc, iar toţi cei aflaţi în locuri publice se ridică în picioare şi rămân nemişcaţi pentru un minut, timp în care se aude o sirenă care semnalizează evenimentul.

Revolta din Varşovia a fost o operaţiune importantă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a mişcării poloneze de rezistenţă. Scopul acestei operaţiuni a fost eliberarea Varşoviei de sub ocupaţia Germaniei naziste înaintea avansului Armatei Roşii.

Rebeliunea a coincis cu retragerea trupelor germane şi apropierea trupelor sovietice de suburbiile estice ale oraşului. În mod controversat, ofensiva sovietică s-a oprit chiar la porţile oraşului, în vreme ce luptele din oraş dintre polonezi şi germani au continuat timp de 63 de zile, fără ca revolta polonezilor să fie sprijintă semnificativ din exterior.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”