Papa Francisc a demis un comandant al Gărzii Elvețiene care era prea autoritar

Papa Francisc a demis un comandant al Gărzii Elvețiene care era prea autoritar

Papa Francisc a demis un comandant al Gărzii Elvețiene, responsabilă pentru siguranța sa, aparent din cauza stilului prea autoritar și rigid al acestuia, au indicat miercuri ziarele italiene, citate de AFP.

Foto: (c) RADU TUTA/ AGERPRES ARHIVA

Un anunț de două rânduri pe prima pagină a ziarului Osservatore Romano anunța, fără nicio explicație, concedierea: "Sfântul Părinte a dispus ca Daniel Rudolf Anrig, comandantul corpului Gărzii Elvețiene Pontificale, să își încheie serviciul la 31 ianuarie 2015, în baza prelungirii acordate după terminarea mandatului său de cinci ani".

Potrivit informațiilor obținute de către agenția I.MEDIA, specializată în informații despre Vatican, colonelul Anrig (42 de ani), originar din cantonul St. Gallen și tată a patru copii, era considerat prea sever.

Comandatul urmează să fie înlocuit de către adjunctul acestuia, Christoph Graf, din Lucerna, care se bucură de reputația de a avea o fire mai veselă.

O sută zece gardieni veghează asupra securității papei, în superbele lor costume galben-roșu-gri în stilul epocii renascentiste, spre admirația turiștilor, în pofida minei lor imperturbabile. Ei urmează o disciplină de fier și fac tururi de pază exigente, înainte de a reintra în hainele civile și a redeveni tineri obișnuiți, la fel ca ceilalți.

Francisc s-a interesat de ei când se aflau la datorie în fața reședinței Sf. Marta, unde locuiește. Le-a pus întrebări, le-a oferit apă și, o dată, chiar un scaun, a dat mâna cu unul sau cu altul, rupând total protocolul. Fără îndoială că a perceput o anumită nemulțumire din partea colonelului.

Anrig ar fi introdus o ținută de gală pentru ofițeri, ar fi dispus efectuarea unor lungi lucrări pentru un apartament mare și ar fi concediat oameni după 20 de ani de serviciu. "Este sfârșitul unei dictaturi", a declarat un gardian pentru I.MEDIA după anunțarea plecării lui Daniel Anrig.

Pentru a intra în Garda Elvețiană, doritorii trebuie să aibă mai puțin de 30 de ani, 1,74 metri înălțime, stare bună de sănătate și cazier judiciar curat. Gardienii sunt angajați pentru un minim de doi ani.


AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”