Personalitatea și viața părintelui Iustin Pârvu, evocate la Biblioteca Județeană Neamț

Personalitatea și viața părintelui Iustin Pârvu, evocate la Biblioteca Județeană Neamț

Viața părintelui Iustin Pârvu, considerat duhovnicul Moldovei, a gravitat, dincolo de ritualul bisericii, de săvârșire a Sfintei Liturghii și a Sfintelor Taine, în jurul scaunului de sfat și spovedanie, a declarat, luni, pentru AGERPRES, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene Neamț "G.T. Kirileanu".

''Astfel, de dimineața până seara, de luni până duminică, sute și sute de oameni așteptau, pentru a primi o binecuvântare și un cuvânt de folos, la ușa chiliei părintelui. Dimensiunea acestei lucrări a părintelui s-a făcut simțită în zilele lui iunie 2013, care au premers morții și înmormântării părintelui și, mai ales, în ziua îngropării, perioadă în care zeci de mii de oameni s-au perindat pe la sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui. Cu puțin timp înainte de a se muta la Domnul, părintele a spus: Măi, e bine să mă duc, pentru că nu mă duc să dorm...'', a adăugat directorul Bibliotecii Județene.

De altfel, Biblioteca 'G.T. Kirileanu' organizează, luni seară, o manifestare amplă de evocare a personalității părintelui Iustin Pârvu, cunoscut duhovnic și stareț al Mănăstirii de la Petru Vodă, eveniment care are loc chiar în ziua în care s-a născut părintele Iustin Pârvu în urmă cu 96 de ani.

Întâlnirea va fi moderată de scriitorul Dan Iacob și îi are ca invitați pe scriitorul Adrian Alui Gheorghe, autorul unei serii de volume de interviuri cu părintele Iustin și pe părintele și scriitorul Dorin Ploscaru. Cei prezenți în sală vor avea posibilitatea de a adresa întrebări invitaților și de a depăna amintiri cu iubitul duhovnic și stareț al Mănăstirii de la Petru Vodă.

Sâmbăta trecută, obștea maicilor Mănăstirii Paltin de la Petru-Vodă a comemorat, 96 de ani de la nașterea părintelui Iustin Pârvu printr-o serie de manifestări care au avut loc în lăcașul de cult dar și în chilia memorială a duhovnicului și în camera memorială închinată Sfinților martiri din temnițele comuniste. De asemenea, stăreția a organizat un simpozion duhovnicesc închinat memoriei arhimandritului Iustin Pârvu, cu tema 'Întâlnirea mea cu Părintele Iustin'.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria