Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Picturi din timpul domniei lui Petru Rareș, descoperite la Mănăstirea Coșula

Picturi datând din Secolul XVI-lea, din timpul domniei lui Petru Rareș, au fost descoperite, recent, la Mănăstirea Coșula din județul Botoșani cu prilejul unor lucrări de restaurare a bisericii.

Starețul Mănăstirii Coșula, Calinic Chirvase, a declarat, în exclusivitate pentru AGERPRES, că fresca datează din perioada 1536-1538, atunci când, din ordinul ctitorului mănăstirii, marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, a fost realizată prima pictură a bisericii.

"Este o pictură care se păstrează în întregime. Ea a fost repictată în Secolul al XIX-lea și acum noi scoatem pictura originală la suprafață", a afirmat starețul de la Coșula.

El susține că pictura redă scene unice în Europa, iar din acest motiv va face demersuri pentru includerea mănăstirii în patrimoniul UNESCO.

Reabilitarea Complexului monahal Coșula este inclusă într-un proiect european în valoare de 19 milioane de lei, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007—2013, Axa prioritară 5 "Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului", Domeniul major de intervenție 5.1.—Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.

Mănăstirea Coșula este o mănăstire de călugări, situată la o distanța de aproximativ 20 kilometri sud-est de municipiul Botoșani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareș, pe malul stâng al râului Miletin.

Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldovenești. În secolele XVII-XVIII, așezământul reprezenta un important centru duhovnicesc și cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserica parohială. A fost reînființat în 1991.

Ansamblul Mănăstirii Coșula este inclus pe lista monumentelor istorice.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

3 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

4 Dan Barna, ÎNGROPAT de RISE Project: A folosit aceleași scheme ca Dragnea!

5 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru