Portugalia va putea să vândă cele 85 de opere semnate de Joan Miro, pentru a-şi umple vistieria

Portugalia va putea să vândă cele 85 de opere semnate de Joan Miro, pentru a-şi umple vistieria

Colecţia de 85 de opere ale artistului spaniol Joan Miro deţinută de statul portughez nu va mai fi inclusă în patrimoniul cultural, fapt care deschide calea către scoaterea ei la vânzare, potrivit unei decizii judecătoreşti publicată vineri în Monitorul Oficial din această ţară.

Tablou de Joan Miro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sesizată la sfârşitul lunii de guvern, Direcţia generală a patrimoniului s-a pronunţat astfel împotriva includerii colecţiei în patrimoniul cultural, care ar fi făcut mult mai dificilă ieşirea operelor de artă de pe teritoriul portughez şi vânzarea lor la licitaţie.

Operele lui Miro, care aparţin statului portughez după naţionalizarea băncii BPN, în 2008, ar fi trebuit să fie vândute în luna iunie, la Londra, de casa de licitaţii Christie's, pentru a umple vistieria Portugaliei.

Licitaţia a fost anulată după decizia de la sfârşitul lunii aprilie a Tribunalului Administrativ din Lisabona, care a decis să blocheze scoaterea din ţară a tablourilor, în cadrul unei proceduri ce a fost iniţiată de Ministerul public, pentru "apărarea patrimoniului cultural".

În februarie, licitaţia a fost amânată pentru prima dată din cauza unor probleme judiciare la Lisabona, în contextul în care reprezentanţii mediului cultural şi opoziţia de stânga denunţau "scoaterea la mezat" a patrimoniului ţării.

Casa de licitaţii Christie's a estimat valoarea totală a celor 85 de lucrări de Joan Miro la 36,4 milioane de euro. Aceasta este considerată drept "una dintre cele mai vaste şi impresionante colecţii ale artistului scoase vreodată la licitaţie".

Joan Miro, născut la Barcelona, a fost un important artist al curentului suprarealist din anii '20, pe care l-a influenţat printr-un stil colorat, încărcat de simboluri, de-a lungul unei cariere care a durat până la decesul său, la vârsta de 90 de ani, în 1983.

Actualul record de preţ pentru un tablou pictat de Joan Miro este deţinut de lucrarea "Painting (Blue Star)", care a fost achiziţionată în 2012 cu aproape 37 milioane de dolari.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…