Realitatea TV, amendată cu 10.000 de lei, din cauza unor afirmaţii făcute de Rareş Bogdan

Realitatea TV, amendată cu 10.000 de lei, din cauza unor afirmaţii făcute de Rareş Bogdan

CNA a amendat, joi, Realitatea TV cu 10.000 de lei, pentru emisiunea "Ediţie specială" din 31 octombrie 2014, în care Rareş Bogdan a spus că Sorin Oprescu este "un cretin", dar şi pentru programul "Jocuri de putere" din 8 octombrie, în care Rareş Bogdan a vorbit despre cazul Lukoil.

Realitatea TV, amendată cu 10.000 de lei, din cauza unor afirmaţii făcute de Rareş Bogdan

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reluat în şedinţa de joi discuţiile privind emisiunile "Ediţie specială" difuzată pe 31 octombrie, la Realitatea TV, şi "Jocuri de putere" difuzată pe 8 octombrie, la aceeaşi televiziune.

Subiectul a mai fost discutat de CNA în şedinţa de marţi, când părerile membrilor Consiliului au fost împărţite şi niciuna dintre propunerile de sancţiune făcute - 30.000 de lei (făcută de membrul Gabriel Tufeanu), 10.000 de lei (Florin Gabrea) şi 20.000 de lei (Monica Gubernat) - nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.

În şedinţa de joi au fost supuse la vot propunerile care primiseră cele mai multe voturi marţi, respectiv amendă de 10.000 de lei (Florin Gabrea) şi amendă de 20.000 de lei (Monica Gubernat).

În urma votului, CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Realitatea TV. Sancţiunea a fost aplicată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda , Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Răsvan Popescu), în timp ce "împotrivă" a votat Radu Călin Cristea.

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3 alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", şi a articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

În emisiunea "Ediţie specială", difuzată pe 31 octombrie şi moderată de Eli Roman, invitatul Rareş Bogdan a făcut afirmaţii referitoare la primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Rareş Bogdan s-a referit la traficul din Capitală, spunând: "Marea problemă e că ar trebui dinamitată Primăria Generală a Capitalei împreună cu primarul. De trei săptămâni nu se poate circula, oraşul e sufocat de acest cretin". Rareş Bogdan a mai spus că Sorin Oprescu este "o catastrofă", care "a nenorocit complet Bucureştiul".

Pe de altă parte, în emisiunea "Jocuri de putere", difuzată pe 8 octombrie la Realitatea TV, Rareş Bogdan a spus că cei de la compania Lukoil sunt "şantajişti" şi "îşi închipuie că România e o gubernie". Rareş Bogdan a invitat telespectatorii să nu mai intre în benzinăriile Lukoil.

"Câte şpăgi au dat oamenii ăstia? Câţi deputaţi, baroni locali au luat bani de la ei? (...)", a spus Rareş Bogdan. El a mai spus că în cazul Lukoil există acuzaţii "de spălare de bani şi evaziune fiscală". "De ce trebuia să intervină premierul în cauza acestor indivizi care doar au furat" (...)", a mai spus în emisiune Rareş Bogdan.

De cealaltă parte, prezentă în şedinţa de marţi a CNA, Lavinia Şandru , reprezentanta Realitatea TV în relaţia cu CNA, a spus că nu agreează cuvântul "cretin" folosit de colegul său Rareş Bogdan la adresa primarului Oprescu. "Ţin tare tare mult la domnul Oprescu (...), dar când vine vorba despre traficul din Bucureşti, în anumite momente, este dezastru (...) Pot să consider că utilizarea acestui cuvânt este una dură şi, da, poate să fie injurioasă. Dar, totodată, Rareş Bogdan vorbeşte nu doar pentru el, vorbeşte în numele celor care îl urmăresc şi au aceeaşi problemă pe care o are şi el", a spus Lavinia Şandru.

În ceea ce priveşte emisiunea în care Rareş Bogdan a vorbit despre cazul Lukoil, Lavinia Şandru a spus: "vorbim despre o companie care a prejudiciat statul român cu cel puţin 230 de milioane de euro". "Este un dosar la Parchet (...) telespectatorii nu sunt dezinformaţi, informaţiile sunt cât se poate de adevărate. Avem acest prejudiciu (...) Când ai adus un asemenea prejudiciu statului român, nu poţi să mergi la negocieri cu procurorii şi să chemi la negocieri membri ai Guvernului (...), iar îndemnul lui Rareş Bogdan de a fi evitate pompele Lukoil mi se pare unul cât se poate de legitim. Dacă în cazul unui parlamentar cercetat penal, pentru cine ştie, jurnaliştii au dreptul să ceară demisia (...), dacă putem să facem aşa, atunci putem să cerem să fie boicotată o companie unde se vorbeşte şi vorbesc procurorii despre un prejudiciu de peste 230 de milioane de euro", a mai spus Lavinia Şandru.

În schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus în şedinţa de marţi că "Rareş Bogdan nu vorbeşte doar despre faptul că domnul Oprescu e cretin, ci şi despre dinamitarea Primăriei Capitalei şi despre arestarea domnului Oprescu". În ceea ce priveşte cazul Lukoil, "într-un stat de drept, verdictul final îl dă un judecător". "Nu pot fi consideraţi automat vinovaţi, pentru că procurorii au constatat un prejudiciu (...) Nu presa stabileşte vinovăţia unui om", a mai spus Gubernat. "Emoţionalul nu ne permite să eludăm legea, indiferent că ne convine sau nu", a mai spus Gubernat.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina