Revoltă în Brazilia: femeile sunt obligate să facă teste de virginitate când se angajează la stat

Revoltă în Brazilia: femeile sunt obligate să facă teste de virginitate când se angajează la stat

Femeile din Sao Paulo care vor să lucreze în sistemul educaţional sunt obligate să efectueze un test Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, iar dacă ele sunt virgine - caz în care nu pot efectua investigaţia -, trebuie să aducă de la medic un certificat care să ateste că nu au avut niciodată relaţii sexuale.

Angajatorii au motivat că „examenul ginecologic este necesar pentru depistarea cancerului de col uterin“ şi că măsura ar fi fost recomandată de Ministerul Sănătăţii. „Inspectorii medicali vor să se asigură că respectivii candidaţi vor fi apţi de muncă din punct de vedere fizic şi mintal timp de 25 de ani“, informează oficialii brazilieni, citaţi de publicaţia britanică Daily Mail. Ar putea exista, însă, un motiv ascuns pentru care sunt cerute aceste teste: angajatorii s-ar asigura astfel că femeile nu sunt însărcinate.

Ana Paula de Oliveira Castro, un avocat public al femeilor din Sao Paulo, a declarat că măsurile angajatorilor încalcă drepturile femeilor, pentru că acestea sunt informaţii foarte intime, pe care au dreptul să le ţină pentru ele. „Este absurd să li se ceară asemenea detalii!“, a declarat femeia, spunând că măsura este neconstituţională.

Mai multe organizaţii neguvernamentale care apără drepturile femeilor au denunţat această practică, pe motiv că încalcă drepturile reprezentantelor sexului frumos, intimitatea şi demnitatea umană. „Femeile au dreptul să-şi aleagă momentul în care vor face o asemenea examinare“, se arată într-un comunicat de presă al unui ONG din Brazilia.

Ca urmare a presiunii opiniei publice, autorităţile au decis să interzică exemenele ginecologice la angajare.

Examinarea ginecologică a devenit obligatorie din 2012 şi este doar unul dintre nenumăratele teste medicale pe care candidaţii trebuie să le efectueze înainte de a se angaja în sistemul de stat. Mamografia şi testul de prostată pentru bărbaţii cu vârste peste 40 de ani sunt alte analize pe care mulţi brazilieni le consideră nepotrivite într-un asemenea context. Până de curând, pentru angajarea în sistemul educaţional din sao Paulo era necesară efectuarea unei colposcopii – un alt tip de examinare ginecologică.

Un incident similar a avut loc anul trecut în Bahia (nordul Braziliei), când unor femei care au candidat pentru câteva posturi în poliţie li s-au cerut, de asemenea, certificate medicale pentru dovedirea virginităţii.

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

3 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță