Romanul poliţist „Primejdii în regat“, de Alain Berenboom, lansat la Bucureşti

Romanul poliţist „Primejdii în regat“, de Alain Berenboom, lansat la Bucureşti

George Arion a vorbit despre noua carte a scriitorului belgian, declarându-se „specialistul numărul 1“ în literatura lui Berenboom. „«Primenjdii în regat» e o carte care-şi plasează acţiunea în Belgia anului 1947, când s-a născut Berenboom. Măiestria autorului este de a împleti mai multe fire narative. Stilul pe care-l foloseşte Berenboom esre deosebit de jucăuş, e o carte plină de umor. În ciuda faptului că personajul principal mănâncă bătăi, este ameninţat la telefon etc., totul e povestit într-o notă umoristică. Cu toate acestea, naraţiunea nu cade în derizoriu. O carte poliţistă nu se povesteşte, se citeşte, iar acest volum se citeşte de la început până la sfârşit cu sufletul la gură“, a punctat Arion.

Scriitorul Alain Berenboom a spus că în paginile acestui roman a explicat Belgia dintr-un anumit punct de vedere. „Românilor le e mai uşor să înţeleagă situaţia de acolo pentru că România are o situaţie mult mai rea decât Belgia“, a spus autorul. „După cel de-al Doilea Război Mondial, Belgia era pe punctul de a intra în război civil. Acest context m-a inspirat să scriu un roman poliţist“, a completat scriitorul belgian.

Stilul pe care-l foloseşte Berenboom esre deosebit de jucăuş, e o carte plină de umor. În ciuda faptului că personajul principal mănâncă bătăi, este ameninţat la telefon etc., totul e povestit într-o notă umoristică. Cu toate acestea, naraţiunea nu cade în derizoriu.

George Arion, scriitor

Personajul principal al romanului, un detectiv particular, este, după spusele lui Berenboom „foarte prost“, iar acest lucru i-a permis lui să implice alte personaje în acţiunea romanului, care să-i vină în ajutor cu diferite informaţii.

Acţiunea din cartea „Primejdii în regat“ (Editura Crime Scene Press) se derulează în Bruxelles, în anul 1947. Un tânăr funcţionar din Ministerul de externe, fost luptător în rezistenţă, dispare brusc. Familia îl angajează pentru rezolvarea cazului pe Michel Van Loo, un detectiv fără experienţă, el însuşi fost funcţionar. Timpurile sunt agitate în Belgia : reglări de conturi între foşti luptători în rezistenţă şi colaboratori pe fondul disensiunilor dintre partizanii lui Leopold III şi antiregalişti. In acest climat îşi va desfăşura ancheta Michel Van Loo. Un roman poliţist (polar) palpitant şi plin de umor, care îl cucereşte foarte repede pe cititor.

Alain Berenboom s-a născut la Bruxelles, în 1947. Tatăl său, farmacist de profesie, era de origine poloneză, iar mama, lituaniană născută la Vilnius. Berenboom este, în acelaşi timp, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori belgieni contemporani de limbă franceză, dar şi o autoritate internaţională în domeniul drepturilor de autor. A publicat 11 romane, o piesă de teatru şi o colecţie de nuvele. Este Cavaler al Ordinului Leopold, din 2004. Academia regală belgiană de limbă şi literatură franceză i-a acordat premiul Felix Denayer, în 2007, pentru ansamblul operei sale literare şi premiul Emile Berneheim, în 2010, pentru cel mai bun roman belgian al anului - "Rege în Congo". A primit premiul Rossel pentru anul 2013, unul dintre cele mai prestigioase trofee literare belgiene, acordat de cotidianul Le Soir.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...