"Săculeț cu plante" pentru protecția împotriva poluării, ideea unor studenți olandezi

"Săculeț cu plante" pentru protecția împotriva poluării, ideea unor studenți olandezi

Măștile purtate pentru apărarea împotriva poluării, frecvente în numeroase orașe poluate, ar putea avea în curând o alternativă verde. Cinci studenți olandezi lucrează la prototipul unui "săculeț cu plante", relatează AFP. "Săculețul permite filtrarea particulelor fine și curățarea aerului", a declarat AFP șeful proiectului, Marnix de Kroon.

Masca, numită "The Plant Bag", cuprinde un filtru antipoluare prin care este aspirat aerul înainte să treacă printre rădăcinile unei plante și să fie direcționat, printr-un sistem de tuburi, spre gura purtătorului. Proiectul este doar la început, însă ideea a câștigat un concurs de design organizat în Olanda, iar echipa de studenți de la Universitatea din Delft (vest) realizează în prezent un prototip.

"Suntem pe cale să aflăm ce fel de plantă ar funcționa mai bine, iar aloe vera este o posibilitate", a spus De Kroon.

Un expert al Institutului olandez de Meteorologie, citat de cotidianul Trouw, apreciază totuși că o asemenea de realizare a săculețului nu ar fi utilă fiindcă filtrul elimină cea mai mare parte a particulelor fine, făcând ca planta să fie nefolositoare.

Însă Marnix de Kroon a insistat spunând că planta din săculeț va permite și filtrarea particulelor fine foarte mici. "Nu cred că în Europa un asemenea proiect ar putea avea un succes foarte mare, dar orașe ca Beijing sau Teheran, cu serioase probleme de poluare, ar fi prima noastră piață", a adăugat el.

Codul roșu de poluare atmosferică a fost emis în luna decembrie prima oară la Beijing pentru trei zile, implicând măsuri drastice de reducere a circulației și a activității pe șantiere, precum și închiderea a mii de întreprinderi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”