Sofia Nicolaescu, despre viața de actriță la 9 ani: Cazemate din nisip la Cannes și ciocolată dăruită de fani

Sofia Nicolaescu, despre viața de actriță la 9 ani: Cazemate din nisip la Cannes și ciocolată dăruită de fani

Actrița Sofia Nicolaescu poate spune, la 9 ani, că a făcut cazemate pe plaja de la Cannes, anul acesta, unde scurtmetrajul în care joacă, "Trece și prin perete" de Radu Jude, a fost prezentat în secțiunea Quinzaine des Realisateurs a celebrului festival, dar și că a primit ciocolată de la o admiratoare, după proiecția filmului, pe Croazetă.

Sofia nu știe ce vrea să îi aducă Moș Crăciun, dar știe că se gândește serios la meseria de regizor, pentru că regizorul, cum a văzut și la Radu Jude, este "un fel de șef de trupă".

Primul rol al Sofiei Nicolaescu a fost în "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, când ea avea 6 ani și nu știa încă să citească. Astfel, a învățat replicile ei și ale colegilor săi de platou de la repetiții.

"E o pasiune. Pur și simplu îmi place să învăț rolurile. Citesc de 2-3 ori scenariul și, odată ce facem dublele, le rețin, adică îmi intră în cap și nu îmi ies pe altă ureche", a mărturisit Sofia Nicolaescu pentru AGERPRES.

Munca la filme este pentru ea o chestiune serioasă, din care, însă, nu lipsește entuziasmul copilăriei. Astfel, la "Toată lumea din familia noastră" povestește că a mâncat cireșe cu pumnul, între duble, și a primit cadou caracatița uriașă roz din recuzită.

Despre fiecare dintre colegii de platou are câte un cuvânt frumos de spus.

"La Tamara Buciuceanu-Botez mi-a plăcut scena în care cânta (în "Toată lumea din familia noastră" — n.r.), Șerban Pavlu îmi place pentru că e amuzant, Spahiu (Gabriel — n.r.) îmi place că e amuzant, Papi (Mihaela Sîrbu — n.r.) este o mamă foarte bună în film iar Alecu (Jude, fiul lui Radu Jude — n.r.) este un bun prieten", își descrie Sofia colegii de platou.

Dar pentru fetița de 6 ani au existat și momente înspăimântătoare în timpul producției "Toată lumea din familia noastră", care spune povestea unei familii destrămate, ale cărei conflicte afectează copilul.

"Înspăimântător a fost momentul în care se băteau la ușă în 'Toată lumea din familia noastră'. Am plâns de adevăratelea", povestește ea. Chiar și la premiera de gală de la Festivalul Internațional de la Berlin, în 2012, Sofia Nicolaescu a plecat din sală la această scenă, dar, în prezent, spune ea, a scăpat de asemenea spaime.

"După, la 8 ani și acum la 9 ani, pot să mă uit, pentru că nu mai am frica în mine", spune Sofia.

Pentru scurtmetrajul "Trece și prin perete", care a primit mențiune la Festivalul de la Cannes 2014, Radu Jude a adaptat scenariul, inspirat de nuvela "În magazie" de A.P. Cehov, pentru Sofia Nicolaescu.

"Am adaptat scenariul special pentru Sofia. La Cehov personajul principal e un băiat", a declarat Radu Jude într-un interviu acordat AGERPRES la începutul acestui an.

Pentru Sofia Nicolaescu, lucrurile sunt mai simple.

"Probabil mă știa din 'Toată lumea din familia noastră'. M-a ales pentru că mă cunoștea direct și poate că nu mai voia să piardă timpul, să facă castinguri. Durează ceva să faci casting", spune actrița.

În "Trece și prin perete", Sofia Nicolaescu a adus de acasă iepurașul de jucărie cu care doarme și a inclus în film o scenă în care învârtește un cerc în jurul mijlocului. Scenariul i-a fost explicat pe scurt de către Radu Jude. "Mi-a spus Radu că sunt la bunicul și sunt speriată de morți și fantome", își amintește ea.

Filmul acesta i-a dus pe cei doi prieteni, Sofia Nicolaescu și Alecu Jude, în luna mai la Cannes, unde s-au putut juca pe plajă.

"Am ieșit pe plajă, m-am distrat cu Alecu, am făcut o bază din nisip care probabil că acum e... pleoșc!" spune ea.

Dar călătoria la Cannes a însemnat și o întâlnire cu admiratorii.

"Mi-a dat o doamnă o ciocolată la micul dejun. A venit la mine și a zis 'Aaa, tu ai jucat în 'Trece și prin perete'. Și mi-a dat o ciocolată", povestește Sofia Nicolaescu.

Despre întâlnirea cu Steven Seagal, alături de care a filmat, anul acesta, la București, pentru "A Good Man", Sofia Nicolaescu spune că a fost o ocazie bună să vorbească în engleză.

"Mi-a plăcut să vorbesc cu el în engleză. E mai frumoasă așa. Mă rog, și limba noastră e frumoasă", spune actrița.

La 9 ani, viitorul carierei sale include meseria de regizor.

"(Regizorul — n.r.) scrie și scenariul și poate îi mai dau idei actorii sau se inspiră dintr-o carte sau din realitate. Coordonează cam totul. E un fel de șef de trupă care spune unde vrea să fie camera, unde vrea să fie actorii, cum să se miște și actorii bineînțeles trebuie să îl asculte", explică Sofia Nicolaescu.

A doua variantă de carieră pentru ea ar fi directorul de imagine, deoarece acesta este un "vice-șef" pe platou.

"Îmi place cameramanul, pentru că el filmează și negociază cu regizorul cum să facă. El realizează imaginea, face cadrul. Cum e vicepreședintele, el este un fel de vice-regizor", spune Sofia Nicolaescu.

Filmul care a dus-o pe Sofia Nicolaescu la Cannes poate fi văzut pe marile ecrane românești în colecția "Scurt/4 — Istorii de inimă negră", în care "Trece și prin perete" rulează alături de alte trei scurtmetraje: "O lume nouă" de Luiza Pârvu, "Kowalski" de Andrei Crețulescu și "Să mori de dragoste rănită" de Iulia Rugină.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...