SONDAJ Ţările care consideră că sexul premarital, homosexualitatea, alcoolul sau avortul sunt inacceptabile din punct de vedere moral

SONDAJ Ţările care consideră că sexul premarital, homosexualitatea, alcoolul sau avortul sunt inacceptabile din punct de vedere moral

Graficele de mai jos fac parte din proiectul „Atitudini globale”, realizat de Centrul american de cercetare Pew, şi arată opiniile oamenilor din întreaga lume asupra a opt teme de ordin moral: relaţiile extraconjugale, jocurile de noroc, homosexualitatea, avortul, sexul premarital, consumul de alcool, divorţul şi contraceptivele.

Pentru acest studiu au fost chestionaţi 40.117 de respondenţi din 40 de ţări diferite, în anul 2013.

Primul grafic sintetizează răspunsurile tuturor celor care au participat la acest studiu şi pune în evidenţa probleme de ordin moral care sunt cel mai uşor acceptate de către societate. Din acest punct de vedere, studiul arată că folosirea contraceptivelor a fost considerată acceptabilă de circa 64% dintre respondenţi. De asemenea, divorţul este o altă temă care este larg acceptată - 36%, deşi 22% dintre respondenţi au mărturisit că nu o consideră o problemă morală. Pe de altă parte, la polul opus, oamenii s-au arătat puţin de acord cu relaţiile sexuale premaritale (78%), precum şi cu jocurile de noroc (62%), pe locul trei clasându-se homosexualitate (59%).

Aşa cum era de aşteptat, majoritatea ţărilor africane şi musulmane au tendinţa de a considera aceste teme inacceptabile din punct de vedere moral, comparativ cu economiile avansate, precum Europa de Vest, Japonia sau Statele Unite, unde oamenii de aici acceptă mult mai uşor sau nu consideră subiectele propuse drept unele morale.

Relaţiile extraconjugale

Mai mult de jumătate dintre toţi oamenii chestionaţi au afirmat că relaţiile extramaritale sunt imorale. Franţa, în schimb, este ţara unde cei mai mulţi respondenţi au precizat că nu văd într-o aventură o problemă de moralitate sau o considera mai degrabă acceptabilă.

Jocurile de noroc

În Africa, precum şi în Orientul Mijlociu, majoritatea persoanelor au etichetat jocurile de noroc ca fiind nişte activităţi „inacceptabile”. Cu toate acestea, în Franţa, Canada sau Statele Unite, mai puţin de un sfert dintre respondenţi împărtăşesc aceeaşi opinie.

Homosexualitatea

Peste 90% dintre respondenţii din şapte ţări (Egipt, Ghana, Indonezia, Iordania, Tunisia, Teritoriile Palestiniene şi Uguanda) afirmă că homosexualitatea este inacceptabilă din punct de vedere moral. În schimb, europenii sunt cei mai puţin susceptibili de a declara acelaşi lucru.

Avortul

Jumătate sau mai mult dintre respondenţii din 26 de ţări consideră că avorturile sunt inacceptabile din punct de vedere moral, cei mai vehemenţi fiind cei din Africa, America Latină, precum şi cei din Asia şi Orientul Mijlociu. De cealaltă parte, avortul este considerat imoral într-o proporţie mică în Europa de Vest, Canada şi Japonia.

Sexul premarital

Ţările musulmane cred într-o măsură foarte mare că sexul înainte de căsătorie este inacceptabil, în timp ce aproximativ 10% dintre respondenţii din Germania, Franţa sau Spania au aceeaşi părere.

Alcoolul

Opiniile în legătură cu consumul de alcool variază de la ţară la ţară, însă şi aici statele musulmane consideră mai degrabă că alcoolul este inacceptabil. La polul opus se regăsesc state precum Marea Britanie, Canada sau Japonia.

Divorţul

Chiar şi în ţările conservatoare din Orientul Mijlociu, puţini respondenţi consideră că divorţul este inacceptabil din punct de vedere moral. Cu toate acestea, ţările care nu privesc cu ochi buni o despărţire oficială sunt statele africane Ghana, Uganda şi Nigeria.

Contracepţia

Şi din acest punct de vedere, majoritatea respondenţilor consideră „acceptabilă” utilizarea contraceptivelor. Doar în Pakistan, Nigeria şi Ghana mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns la sondaj s-au declarat împotriva acestei practici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...