Statuia Libertății, inspirată de o țărancă egipteană (Institutul Smithsonian)

Statuia Libertății, inspirată de o țărancă egipteană (Institutul Smithsonian)

Statuia Libertății din New York ar fi inspirată dintr-o țărancă egipteană - cel puțin așa afirmă Institutul Smithsonian, care administrează numeroase muzee din Washington. El își sprijină afirmația pe mai multe lucrări care sugerează că autorul ei s-a inspirat din silueta unei femei arabe, transmite miercuri AFP.

Arhitectul imensei statui, francezul Frédéric-Auguste Bartholdi, care a fost în Egipt în 1855-1856, a dezvoltat "o pasiune pentru monumentele publice de dimensiuni mari și structurile de coloși", arată responsabili ai Parcurilor naționale din Statele Unite, sub protecția cărora se află Statuia Libertății pe insula Liberty Island (sud de Manhattan, New York).

În 1869, când guvernul egiptean a lansat o licitație pentru construirea unui far la capătul canalului Suez, Bartholdi a propus ridicarea unei statui reprezentând o femeie cu un veșmânt larg, purtând o făclie, care să întruchipeze "Egiptul care aduce lumină Asiei". Pentru acel monument el s-a inspirat din coloșii egipteni și din silueta "unei țărănci cu văl", afirmă Barry Moreno, autor al mai multor lucrări despre statuie, citat de site-ul SmartNews al Institutului Smithsonian. Moreno prezintă și o fotografie în sprijinul afirmațiilor sale.

Statuia de la canalul Suez ar fi avut 26 de metri înălțime, pe un soclu de 14,5 metri.

Bartholdi ar fi realizat "o serie de desene în care statuia propusă începe ca o țărancă arabă și evoluează progresiv în divinitate colosală", arată Edward Berenson, autorul cărții "Statue of Liberty: A Translatlantic Story" (2012). Smithsonian.

După ce proiectul i-a fost refuzat pentru canalul Suez, Bartholdi a reluat silueta acelei femei pentru a concepe în 1870 Statuia Libertății, cadou al Franței pentru Statele Unite. Ea a fost inaugurată în 1886, întruchipând "libertatea luminând lumea". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa