Turiștii britanici, interesați de conace și castele din județul Covasna

Turiștii britanici, interesați de conace și castele din județul Covasna

Numărul turiștilor britanici care vizitează județul Covasna a crescut în ultimii ani, aceștia fiind interesați îndeosebi de conacele și castelele din zonă, afirmă managerul Agenției Transilvania Tourist Service, Laszlo Endre.

El pune acest lucru și pe seama "publicității" făcute de prințul Charles al Marii Britanii, care deține mai multe proprietăți în Ardeal, printre care una și în Valea Zălanului din județul Covasna.

"Interesul pentru județul Covasna este în creștere, se bucură de un real succes (...) Vin din Anglia mulți turiști, se pare că este o destinație bună pentru ei (...) Sunt interesați de conace, de castele, de turismul nobiliar, să spunem așa, dar și de tradițiile oamenilor din această zonă (...) Am dus pe cineva la o moară din Bățanii Mici, cea mai veche din zonă, am pornit-o și a stat acolo vreo trei ore și s-a tot uitat. A făcut și o fotografie cu turla unei biserici și a primit vrei 2.000 de like-uri pe facebook", a declarat pentru AGERPRES Laszlo Endre.

Printre destinațiile favorite se numără casele de oaspeți ale contelului Kalnoky de la Micloșoara, domeniul prințului Charles de la Valea Zălanului, iar mai nou și un castel din localitatea Tălișoara, care a fost reabilitat și introdus în circuitul turistic.

Consiliul Județean Covasna a editat în urmă cu câțiva ani un album intitulat "Ținutul conacelor", în care sunt menționate aproape 200 de castele și conace folosite pe vremuri de aristocrați ca reședințe permanente, de vacanță sau de vânătoare, și intenționează să realizeze în viitor și un "drum al conacelor" pentru turiștii interesați de vacanțe de neuitat.

Multe dintre aceste clădiri sunt în ruină, dar unele și-au recăpătat strălucirea de altădată. Prințul Charles al Marii Britanii, spre exemplu, a cumpărat mai multe clădiri vechi de peste o sută de ani în Valea Zălanului, un cătun cu circa 150 de oameni, pe care le-a renovat și le-a transformat în reședință de vacanță. Prințul vine aici, de regulă, o dată pe an, primăvara, într-o mică vacanță.

În satul Bicfalău, la câțiva kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, sunt aproape 40 de conace, unele foarte vechi. Autoritățile vor să includă satul în patrimoniul UNESCO, considerând că aceste conace reprezintă o valoare pentru întreaga umanitate și trebuie protejate.

"Aproape toate aceste imobile sunt proprietate privată și se află într-o stare precară, deoarece nu au beneficiat de ani de zile de lucrări de reparații și renovare", spune primarul comunei, Raduly Istvan.

Unul dintre cele mai frumoase și bine întreținute conace este fosta reședință nobiliară a baronului Szentkereszty din localitatea Arcuș, lângă Sfântu Gheorghe. După naționalizare, în perioada comunistă, acest mic castel a fost, pe rând, orfelinat, școală de mecanici agricoli, magazie și sediu de CAP, iar în cele din urmă a fost transformat în reședință pentru Nicolae Ceaușescu. Aici funcționează în prezent un centru cultural, patronat de Ministerul Culturii, dar domeniul este în litigiu, fiind revendicat de unul dintre descendenții fostului proprietar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...