Vernisaj de dantele şi broderii colecţionate de Maria Pipaş, la Muzeul Ţăranului Român

Această expoziţie deschide un nou ciclu de expoziţii tematice, centrate pe un anume tip de obiect, care au menirea de a aduce în prim-planul vieţii culturale adevărate comori ascunse în colecţii particulare cunoscute sau mai puţin cunoscute, răspândite în întreaga ţară.

Expoziţia este o reverenţă în faţa frumosului, în amintirea soţilor Maria şi Nicolae Pipaş din Tisa, judeţul Maramureş, colecţionari de artă şi totodată pricepuţi meşteri ţesători. Este un gest de respect faţă de munca acestora, materializată într-o fabuloasă colecţie de artă tradiţională şi modernă, prea puţin cunoscută publicului obişnuit.

Fondul bogat, preţios şi bine păstrat de dantele şi broderii din această colecţie, de care s-a ocupat întreaga viaţă Maria Pipaş, cuprinde peste 2000 de piese (modele întregi şi fragmente de broderie) din secolele XVIII – XX, obiecte de mare rafinament, lucrate în stiluri şi tehnici diferite, adunate în peste 30 de ani de căutări.

Gustul desăvârşit pentru arta adevărată şi dragostea pentru dantela veche, lucrată de mână, veneau la Maria Pipaş din interior, nu erau formate de vreo şcoală. Şi-a dorit mereu ca această îndeletnicire, ridicată la rang de artă, să fie cunoscută; a sperat cu încăpăţânare să convingă că ea mai poate fi practicată şi astăzi, pentru ca arta, frumosul, să nu dispară din căminele românilor.

Cu gândul că numeroasele ei cunoştinţe vor fi de folos celor care sunt interesaţi de industria casnică, s-a străduit să-şi scoată fantasmele dantelate, în care a investit mult timp şi nu puţini bani, în lume. Din păcate a avut de puţine ori această şansă.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

4 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…

5 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta