VIDEO Poliţie politică, culise şi gunoaie, la  Cinepolitica

Selectat în peste 40 de festivaluri şi distins cu premiul special al juriului la Locarno în 2011, tulburătorul film israelian "Poliţistul/ Policeman/ Ha-shoter", în regia lui Nadav Lapid, explorează conflictul arabo-israelian. "O dramă politică puternică şi îndrăzneţ concepută", potrivit The Hollywood Reporter, "Policeman" va rula pe 9 aprilie, de la ora 20.00, la Cinema Union.

În câteva zeci de festivaluri a fost proiectat şi "Cârtiţa/ The Mole/ Kret", o coproducţie Polonia-Franţa 2011, de Rafael Lewandowski, inclus în Panorama, în subsecţiunea "Poliţia politică". Un tânăr descoperă pe prima pagină a unui ziar, la întoarcerea în ţară, chipul tatălui său, sub titlul "Trădătorul". Erou al mişcării muncitoreşti Solidaritatea, tatăl său este bănuit că ar fi fost, de fapt, un informator al Securităţii. Un linşaj mediatic şi o investigaţie încep simultan într-o ţară în care adevăruri importante n-au fost încă spuse.

În aceeaşi subsecţiune, "Poliţia politică", va rula şi un alt film: "Dragii mei prieteni turnaţi/ Drága besúgott barátaim", de Sára Cserhalmi. În Ungaria, la peste două decenii de la înlăturarea regimului comunist, reţeaua de foşti informatori şi legea lustraţiei sunt în continuare subiecte tabu. Filmul abordează, fără prejudecăţi, tema încă delicată a relaţiilor dintre turnători şi turnaţi. Drama psihologică a avut premiera la Karlovy Vary.

"Cârtiţa" şi "Dragii mei prieteni turnaţi" vor rula pe 10 aprilie, la Cinema Union.

Pentru "Super Trash", regizorul Martin Esposito a petrecut 18 luni în preajma unei gropi de gunoi uriaşe de lângă Cannes - aceeaşi unde organizatorii festivalului aruncă, de trei ori pe zi, un covor roşu care nu se degradează - pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa consumerismului. Filmul va rula pe 11 aprilie, de la 15.00, la Cinema Elvira Popescu.

"Complot pentru Mandela/ Plot for Peace", de Carlos Agulló şi Mandy Jacobson, este un documentar fascinant ce dezvăluie culisele eliberării lui Nelson Mandela şi ale sfârşitului apartheidului. Filmul va rula pe 11 aprilie, de la 19.00, la Cinema Elvira Popescu.

Politica însoţeşte oamenii pretutindeni, chiar şi în pat - aceasta este premisa de la care pleacă "Politica intimităţii/ Doutes - Chronique du sentiment politique", în regia lui Yamini Lila Kumar. Pe 12 aprilie, documentarul poate fi vizionat la Cinema Elvira Popescu, de la 14.30.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 RAPORT OFICIAL / România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivar…

2 Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la…

3 DOCUMENT / Informațiile care dinamitează Poliția Capitalei! Berechet cerea detalii dintr-un dosar de omor peste …

4 Scandal sexual cu reținere! Soția unui multimilionar român îl acuză pe afacerist că a supus-o la perversiuni …

5 STENOGRAME Au început jocurile de culise pentru șefia clanului Duduianu. Cum funcționează fabrica de făcut ban…