VIDEO Poliţie politică, culise şi gunoaie, la  Cinepolitica

Selectat în peste 40 de festivaluri şi distins cu premiul special al juriului la Locarno în 2011, tulburătorul film israelian "Poliţistul/ Policeman/ Ha-shoter", în regia lui Nadav Lapid, explorează conflictul arabo-israelian. "O dramă politică puternică şi îndrăzneţ concepută", potrivit The Hollywood Reporter, "Policeman" va rula pe 9 aprilie, de la ora 20.00, la Cinema Union.

În câteva zeci de festivaluri a fost proiectat şi "Cârtiţa/ The Mole/ Kret", o coproducţie Polonia-Franţa 2011, de Rafael Lewandowski, inclus în Panorama, în subsecţiunea "Poliţia politică". Un tânăr descoperă pe prima pagină a unui ziar, la întoarcerea în ţară, chipul tatălui său, sub titlul "Trădătorul". Erou al mişcării muncitoreşti Solidaritatea, tatăl său este bănuit că ar fi fost, de fapt, un informator al Securităţii. Un linşaj mediatic şi o investigaţie încep simultan într-o ţară în care adevăruri importante n-au fost încă spuse.

În aceeaşi subsecţiune, "Poliţia politică", va rula şi un alt film: "Dragii mei prieteni turnaţi/ Drága besúgott barátaim", de Sára Cserhalmi. În Ungaria, la peste două decenii de la înlăturarea regimului comunist, reţeaua de foşti informatori şi legea lustraţiei sunt în continuare subiecte tabu. Filmul abordează, fără prejudecăţi, tema încă delicată a relaţiilor dintre turnători şi turnaţi. Drama psihologică a avut premiera la Karlovy Vary.

"Cârtiţa" şi "Dragii mei prieteni turnaţi" vor rula pe 10 aprilie, la Cinema Union.

Pentru "Super Trash", regizorul Martin Esposito a petrecut 18 luni în preajma unei gropi de gunoi uriaşe de lângă Cannes - aceeaşi unde organizatorii festivalului aruncă, de trei ori pe zi, un covor roşu care nu se degradează - pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa consumerismului. Filmul va rula pe 11 aprilie, de la 15.00, la Cinema Elvira Popescu.

"Complot pentru Mandela/ Plot for Peace", de Carlos Agulló şi Mandy Jacobson, este un documentar fascinant ce dezvăluie culisele eliberării lui Nelson Mandela şi ale sfârşitului apartheidului. Filmul va rula pe 11 aprilie, de la 19.00, la Cinema Elvira Popescu.

Politica însoţeşte oamenii pretutindeni, chiar şi în pat - aceasta este premisa de la care pleacă "Politica intimităţii/ Doutes - Chronique du sentiment politique", în regia lui Yamini Lila Kumar. Pe 12 aprilie, documentarul poate fi vizionat la Cinema Elvira Popescu, de la 14.30.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 S-o salte procurorii, că n-are imunitate! Dăncilă, denunțată de Dragnea pentru fraudă cu bani europeni! Acest …

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde