VIDEO Publicaţia IndieWire despre „Câinele japonez“: „portretul fascinant al unei drame acute“

VIDEO Publicaţia IndieWire despre „Câinele japonez“: „portretul fascinant al unei drame acute“

În articolul intitulat „Sunt aceştia următorii maeştri cineaşti din întreaga lume? Lecţii de la New Directors/New Films“, IndieWire subliniază: „Datorită creşterii numărului de medii de distribuţie, cinefilii pot explora mai multe faţete ale istoriei filmului decât înainte, iar acest lucru se poate observa în câteva producţii de debut care pot fi comparate cu cele ale unor mari regizori“.

În acest context, autorul articolului prezintă filmul „Câinele japonez“ ca fiind „în conformitate cu povestea delicată de familie“ a regizorului japonez Yasujiro Ozu (1903-1963).

„Portretul delicat“ realizat de Tudor Cristian Jurgiu reprezintă „un contrast revigorant, puternic emoţional, fără niciun pic de exagerare“. Filmul are „o intrigă lentă“, ce îl prezintă pe un bătrân, interpretat de Victor Rebengiuc (81 de ani), care încearcă să îşi pună viaţa în ordine după ce soţia sa moare în timpul unei inundaţii.

În momentul în care fiul său soseşte acasă cu soţia sa japoneză şi cu băiatul acestora, „istoria zbuciumată a familiei“ devine, treptat, subiectul principal al peliculei. „Rezultatul este un portret fascinant al unei drame acute ce se naşte din ritmurile vieţii reale“, mai scrie prestigioasa publicaţie.

Lungmetrajele „Câinele japonez“ de Cristian Jurgiu şi „Quod Erat Demonstrandum“ de Andrei Gruzsniczki au fost proiectate la Festivalul New Directors/ New Films - organizat de The Film Society of Lincoln Center şi de celebrul Museum of Modern Art (MoMA) - desfăşurat între 19 şi 30 martie, la New York.

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc, într-un rol principal, pe marele ecran. Din distribuţia filmului mai fac parte actorii: Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Tudor Cristian Jurgiu a absolvit, în 2009, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti. Acesta a primit, în 2013, premiul al treilea în secţiunea Cinefondation a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, cu scurtmetrajul „În acvariu“, care a fost apoi selectat la festivalurile de la Uppsala şi de la Zagreb.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”