VIDEO Sorrentino, despre „La Grande Bellezza“: „A fost un proiect epuizant, în ciuda experienţelor personale“

VIDEO Sorrentino, despre „La Grande Bellezza“: „A fost un proiect epuizant, în ciuda experienţelor personale“

Regizorul filmului „La Grande Bellezza“ / „Marea frumuseţe“, Paolo Sorrentino, a răspuns la câteva întrebări care au vizat secvenţe din cel mai recent lungmetraj al său.

Bizet, Annie Lennox, Bob Sinclair - pe coloana sonoră

„La Grande Bellezza“ / „Marea frumuseţe“ are o coloană sonoră de excepţie alcătuită din peste 30 de piese, o combinaţie de muzică italiană veche, originală sau remixată, coruri bisericeşti şi cvartete, compoziţii de Georges Bizet, remix-uri marca Bob Sinclair, Annie Lennox şi David A. Stewart (ex The Eurythmics) şi câteva piese ale muzicianului italian Lele Marchitelli. Melodia originală care se aude şi în trailer-ul filmului se numeşte „Far L'amore“, de Bob Sinclar feat Raffaella Carra.

Conexiuni ale filmului cu alţi regizori italeni

Altă întrebare a vizat referinţele la filmele unor cineaşti celebri. “Pare că La Grande Bellezza face nişte conexiuni cu creaţiile altor regizori, fără însă a merge atât de departe şi de a-i cita în mod explicit”, i s-a spus lui Paolo Sorrentino.

„În opinia mea, La Grande Bellezza nu este un film care implică citarea cuiva, în sensul strict al cuvântului. Dar este un film îndatorat în întregime marelui cinematograf italian al lui Scola, Fellini, Ferreri, Monicelli etc.”, a spus regizorul.

Am vrut să-mi păstrez stilul de viaţă cu un proiect care să-mi permită să vin acasă în fiecare seară. Dar, în realitate, La Grande Bellezza a fost un proiect mai mult decât epuizant, în ciuda experienţei pasionale.

Paolo Sorrentino

Sorrentino, de la Irlanda şi SUA, acum în sfârşit acasă, în Roma

Înainte de La Grande Bellezza, regizorul Paolo Sorrentino a lucrat câţiva ani în Irlanda şi Statele Unite ale Americii. „Mă gândesc de mult la un film despre contradicţiile, frumuseţile şi scenele la care am fost chiar eu martor, precum şi la oamenii pe care i-am întâlnit în Roma”, spune Paolo Sorrentino. “Roma e un oraş minunat, dar în acelaşi timp plin de pericole. Prin pericole mă refer la aventuri intelectuale care nu duc nicăieri.”

„După doi ani de călătorit între Europa şi SUA am simţit că trebuie să mă opresc. Am vrut să-mi păstrez stilul de viaţă cu un proiect care să-mi permită să vin acasă în fiecare seară. Dar, în realitate, La Grande Bellezza a fost un proiect mai mult decât epuizant, în ciuda experienţei pasionale”, recunoaşte Paolo Sorrentino.

Ironii la adresa Bisericii Catolice?

Unul din pasajele din film care au lăsat loc de interpretări este cel în care apare un cardinal al Bisericii Catolice obsedat de reţete culinare. Este cumva asta o critică la adresa Bisericii?, a fost întrebat regizorul.

„Este mai degrabă o critică la adresa proliferării în ultimul timp a cultului mâncării, a gastronomiei şi aşa mai departe”, a răspuns Paolo Sorrentino. “Câteodată se pare că nu putem vorbi de altceva decât despre ce gătim şi în ce fel. Mie mi s-a părut amuzant să pomenesc de asta... Aroganţa tiranică a unora care vor să impună peste tot aceste subiecte de discuţie legate de bucătărie începe să mă cam calce pe bătături. De aceea, am vrut să arăt cum acest trend a câştigat atât de mult teren încât a ajuns şi în cele mai surprinzătoare locuri, cele dedicate spiritului”.

Trailerul filmului „La Grande Bellezza“:

Povestea „Marii frumuseţi“

Jep Gambardella (jucat de Toni Servillo) - un bărbat chipeş, în ciuda primelor semne de îmbătrânire - participă din plin la viaţa socială a oraşului. Merge la dineuri alese şi este sufletul petrecerilor mondene. Ziarist de succes şi seducător înveterat, Jep este autorul unei cărţi care, în tinereţe, i-a adus un premiu literar, dar şi reputaţia de scriitor frustrat. Acum îşi ascunde dezamăgirea sub o atitudine mereu cinică, ceea ce îl face să vadă lumea cu o amară luciditate.

Pe terasa apartamentului său din Roma, cu vedere la Colosseum, Jep este gazda unor petreceri la care “aparatul uman” - titlul romanului său: “L'apparato umano” - este complet dezbrăcat şi unde se joacă tot timpul comedia nimicniciei. Obosit de stilul său de viaţă, de multe ori Jep visează să scrie din nou, bântuit de amintirile unei iubiri din tinereţe de care încă se mai agaţă şi-acum.

Vă reamintim că „La Grande Bellezza“ / „Marea frumuseţe“ a intrat în cinematografe de pe 28 martie. Sălile de cinema în care filmul, premiat cu Oscar 2014 pentru cel mai bun film străin, poate fi urmărit în prima săptămână (28 martie - 4 aprilie) sunt, în Bucureşti: Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More, Studio (vineri, luni şi marţi, spectacolele programate la 10.00 şi la 12.45) Cinemateca Union, NCRR (Muzeul Naţional al Ţăranului Român), Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, şi Movieplex Cinema Plaza. În ţară, sălile sunt: Victoria Cluj, Cityplex Braşov, Cityplex Constanţa, Arta 3D Tg. Mureş, Cortina Digiplex Oradea, Cinema Palace Oradea şi EuroCinema Silver Mall Vaslui.

„La Grande Bellezza“ / „Marea frumuseţe“ este distribuit în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria