VIDEO-Traian Băsescu, o radiografie cinică, dar reală, despre activitatea Guvernului/Principalii ,,clienţi'', Ioana Petrescu, discotecarul de la fonduri europene şi Rovana Plumb

VIDEO-Traian Băsescu, o radiografie cinică, dar reală, despre activitatea Guvernului/Principalii ,,clienţi'', Ioana Petrescu, discotecarul de la fonduri europene şi Rovana Plumb

  Traian Băsescu a făcut miercuri seară o radiografie cinică, dar reală, despre activitatea Guvernului.

Principalele declaraţii ale lui Traian Basescu:

Un singur subiect pentru aceasta declaratie de presa, legat de legea de reducere a CAS.
Mi se pare cel mai important subiect, nu doar al zilei, ci care, dupa ce va deveni realitate, va avea un impact foarte mare asupra vietii romanilor.

As incepe cu sfarsitul, am promulgat legea reducerii CAS cu 5%.
Inainte de a iesi din birou am semnat decretul, iar acum acum am obligatia sa dau unele explicatii.
Am intors legea la Parlament considerand ca, desi e buna, nu e sustenabila in conditiile actuale si ale anului 2015.

Va aduceti aminte ca am precizat, legea e extrem de simpla si nu pune probleme de neconstitutionalitate, nu m-as hazarda sa trimit la Curte o lege care stiu din capul locului ca e mai mult decat constitutionala.
Deci, am promulgat-o.

Asta inseamna ca probabil anul acesta nu va avea probleme sa acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales ca e beneficiarul taxei pe stalp, al accizei pe combustibil, va putea plati pensiile fara probleme.

Dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creste de la 12,5 mld lei la 17, 5 mld lei. Inseamna un efort suplimentar de 5 mld lei.

As reaminti ca, in afara de acest deficit pe care legea il creaza, Romania mai are cateva obligatii, una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care in 2015 trebuie sa reducem deficitul cu 0,8 - 0,9% din PIB, alte 5 mld.

In 2015 trebuie sa avem o crestere de cel putin 0,3% din PIB la aparare, alte 2,5 mld.
In sfarsit, este nevoia de asigurare a componentei autohtone la credite externe si la finantarile nerambursabile de la UE.

Aici se mai intampla doua lucruri: suprapunerea a doua programe, 2007 - 2014 si 2014 - 2020, ceea ce inseamna ca trebuie cofinantate doua programe.

In cazul in care acordul cu FMI continua, el se termina in mai 2015, deci trebuie sa crestem cu 10% cofinantarea la toate proiectele.

Evaluarea mea in acest este ca la cofinantare trebuie sa avem o crestere de minim inca 2,5 mld lei.
Daca le luam pe toate la un loc, avem 15 mld lei.

Din experienta afirm ca acest lucru nu e posibil, 15 mld lei inseamna 3,2 mld euro in plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins.
Presupun ca pana la finele anului Guvernul are cateva solutii.
Una, foarte probabila, anularea reducerii CAS imediat dupa alegerile prezidentiale.

A doua, cresterea taxelor. Nu exista solutie, nu exista alternativa la aceste doua masuri.
Daca ai fantezie, iti poti imagina o revenire partiala, deci revenirea a o crestere de 3% la CAS si introducerea de cateva taxe.
Mai sunt solutii. Sigur, ele contravin flagrant cu minciunile guvernului.

Prima minciuna, care arata incompetenta profunda, e legata de faptul ca nu e treaba Guvernului sa creeze locuri de munca, citez din ministrul Finatelor.

Vreau sa le spun ca, mai ales in situatii dificile, cand economia nu e in crestere naturala, generata de o piata foarte favorabila, singura solutie e interventia statului pentru creare de locuri de munca, si asta nu spun pentru ca as fi citit din carti, sunt discutiile din Consiliul European si toti sefii de stat si guvern cauta solutii pentru a interveni in vederea crearii de locuri de munca si a reducerii somajului.
Nu suntem nici in 2007, nici in primele trei trimestre din 2008, cand crestea economia si nu stiam de ce, bancile aruncau banii pe toate drumurile, credite cu buletinul.
Interventia guvernamentala e obligatorie, iar afirmatia ca nu e treaba Guvernului arata ca Guvernul nu intelege ce are de facut.
Afirmatia vine pe fondul realitatii ca investitiile straine au crescut cu 13,8% si asta arata ca avem un Guvern profund incompetent.
Incompetenta e cu atat mai grava cand resursele le ia pe masa. S-au redus investitiile straine directe, datorita instabilitatii mediului de afaceri, prin cresteri de taxe, declaratii nepotrivite, dar Romania are resurse la dispozitie.


Ma intreb cum o sa raspunda premierul si ministrul Finantelor la aceasta realitate:La dezvoltare regionala avem alocate 3,9 mld si am cheltuit 1,9 mld, deci avem disponibile 2 miliarde, aici sunt lucrari de infrastructura locale, deci locuri de munca, poate afla si doamna ministru ca Guvernul are si aceasta parghie.

La Mediu, avem alocare de 4,4 mld euro de la UE si am cheltuit 1,5 mld, deci avem inca 1,9 mld euro, spre exemplu pentru indiguiri, sa nu mai vina apele peste noi, daca s-ar face aceste lucrari s-ar crea locuri de munca.
La Transporturi, 2,8 mld, cheltuiti 1,5 mld, sunt 1,7 mld euro cu care se pot crea locuri de munca.

Ca sa nu vorbim de nepretuita doamna Plumb, care a dat un raspuns absolut neprofesionist la afirmatiile pe care le-am facut in weekendul trecut, si pe urma il citez si pe acest dandy de la Fonduri Europene.

La Resurse Umane avem 3,4 mld euro si s-a cheltuit sub un miliard, au ramas necheltuite 2,4 mld euro.
Din Fondurile de Coeziune, e raportarea de la 8 septembrie a UE, nu povestile pe care le spune discotecarul asta sau doamna Plumb sau premierul.

Am cheltuit 37,5% din fondurile alocate.
Totalul inseamna 19 mld euro, mai avem necheluiti 12 mld euro care trebuie cheltuiti pana la finele lui 2015.
Poate doamnei Petrescu ii pica ochii pe un asemenea tabel si isi da seama ca a crea locuri de munca e o treaba a Guvernului, absorbtia fondurilor europene e treaba Guvernului, alaturi de adiministratiile locale.
Nu am crezut ca in Romania o sa aud in 2014 un ministru care spune "Nu e treaba Guvernului crearea de locuri de munca".

Guvernul aloca banii pentru a-si completa ce face din buget in detrimentul investitiilor, dam cadouri celor dezvantajati.
Eu nu spun ca nu trebuie ajutati.

Abordarea ministrului pentru Fonduri Europene e sa ne luam pomenile, nu ne intereseaza autostrazile, indiguirea, fondurile pentru replantarea padurilor, ne intereseaza ghiozdane, sa putem sa dam ulei, faina, zahar la tot poporul daca s-ar putea.
Daca ar putea saraci toti sa devina dependenti de Guvern, Guvernul asta ar fi foarte fericit.
Nu vreau sa folosesc un cuvant dur, sa spun ca a fost o abordare tampa, cand tu ai obligatia sa derulezi programe europene si spui ca nu ai obligatia sa creezi locuri de munca, imi par niste oameni care traiesc in alta lume si pe noi ne cred intr-o lume a celor care nu gandesc.
As intra si in executia investitiilor in buget, dar e dureros.
E evident ca nu s-au realizat, banii necheluiti fata de programare sunt 22%.
Romania nu va iesi din dificultate pana nu se va face prioritate zero din crearea de locuri de munca.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

2 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

3 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”

4 VIDEO Ucraina torpilează dronele kamikaze rusești cu tehnologie americană. 70% rata de succes

5 VIDEO „Rușii îi vor face ceva similar lui Putin, așa cum românii au făcut cu Ceaușescu”