Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

2 judecători CCR: SIE trebuie să ne spună dacă Ponta a fost ofițer acoperit

Se îngroaşă gluma la CCR. Curtea Constituţională ar fi trebuit să ceară Serviciului de Informaţii Externe date care să stabilească dacă Victor Ponta a fost ofiţer acoperit. Opinia aparţine judecătorilor constituționali Augustin Zegrean, președinte al CCR şi judecătorului Daniel Morar şi a fost exprimată în şedinţa în care CCR a respins contestaţia depusă de Gheorghe Funar. Candidatul independent la prezidenţiale l-a reclamat pe Victor Ponta, a cărui candidatură nu ar fi validă, pentru că actualul premier ar fi spion.

Augustin Zegrean și Daniel Morar îi critică pe cei cinci colegi pentru respingerea contestaţiei lui Gheorghe Funar, fără a verifica dacă sunt reale acuzaţiile aduse lui Victor Ponta. Curtea, în opinia lor, ar fi trebuit să se asigure că sunt îndeplinite condiţiile pentru candidatura la Preşedinţie.

„Apreciem că sesizarea formulată de Gheorghe Funar (...) era admisibilă. (...) CCR trebuia să solicite SIE datele necesare pentru a stabili dacă Victor Ponta este sau nu cadru activ al acestui serviciu, iar în baza informaţiilor, să decidă dacă sunt sau nu întrunite condiţiile de eligibilitate pentru acest candidat," se arată în opinia separată formulată de cei doi judecători.

Ei susţin şi că SIE nu putea să ascundă aceste informaţii, pentru că nu pot fi declarate secrete de stat informaţiile care favorizează sau ascund încălcarea legii. Or, spun judecătorii Zegrean şi Morar, deţinerea unei poziţii într-un serviciu secret, de către un candidat, ar fi contrară Constituţiei.

„Actualul prim-ministru şi candidat în cursa prezidenţială, nu că a fost ofiţer în serviciile secrete, este ofiţer activ”, spunea candidatul independent Gheorghe Funar.

Majoritatea de cinci judecători ai Curții Constituționale spune însă că această contestație a fost depusă prea târziu, dupa ce candidaturile fuseseră validate.

„Se ajunge la împrejurarea inacceptabilă în care CCR este abilitată să garanteze supremaţia Constituţiei (...) soluţionând contestaţii care vizează în exclusivitate aspecte de ordin formal. Înseamnă că, chiar în ipoteza în care este pe deplin dovedit neîntrunirea condiţiilor de eligibilitate de către candidaţi, aceştia nu pot fi excluşi din competiţia electorală”, arată judecătorii.

Gheorghe Funar vine cu o nouă plângere la Curte. De această dată, el susţine că șapte dintre cei 14 candidaţii prezidenţiali sunt ofiţeri activi ai serviciilor secrete române sau străine.

„Am solicitat CCR să solicite orice informații și orice documente de la orice instituție a statului român, inclusiv de la informațiile secrete. Am propus CCR ca printr-o decizie să ne oblige ca până cel târziu în 25 octombrie toți candidații să dăm o declarație pe propria răspundere în care să precizăm dacă am fost, dacă suntem ofițeri activi sau nu suntem, dacă avem dublă sau triplă cetățenie și a căror state”, a spus el.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO N-au avut curaj! Kovesi a ieșit de la audieri! Declarații INCENDIARE despre Ghiță!

2 Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului: „Ca cetățen a cărui viață și carieră au fost distruse de DNA condusă de …

3 VIDEO Dragnea, atac josnic la un jurnalist ProTV! Dementule, de ce nu te internezi la Bălăceanca dacă tot ai o…

4 BRRR! Liviu Avram / Lipiți această poză de ceea ce se întâmplă cu Kovesi și veți înțelege multe! Detalii care d…

5 ULTIMA ORĂ Ministerul justiției a trimis la CSM proiectul de OUG privind desemnarea procurorului european din …

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata