Analiza Departamentului de Stat al SUA: TREI ARME folosite de Rusia ÎMPOTRIVA României și vecinilor regionali

Analiza Departamentului de Stat al SUA: TREI ARME folosite de Rusia ÎMPOTRIVA României și vecinilor regionali

Aliații americanilor din Europa Centrală și de Est se confruntă cu amenințări asimetrice din partea Rusiei, spune Victoria Nuland. Asistentul secretarului american de Stat pentru afaceri Euroasiatice susține că Washingtonul face eforturi pentru a împiedica țări precum Republica Moldova, dar și state europene membre NATO, să devină "următoarea Ucraină".

 Reprezentanți ai Departamentului de Stat, Pentagonului și Trezoreriei au fost audiați marți în Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA în legătură cu situația din Ucraina. După un discurs consistent - în care a avertizat Rusia să respecte armistițiul de la Minsl și a denunțat "domnia terorii" din Crimeea - Victoria Nuland a răspuns la întrebările senatorilor, multe dintre ele axate pe subiectul livrării de arme letale Ucrainei.

Unul dintre legislatorii americani i-a cerut înaltului oficial SUA să prezinte viziunea diplomației SUA în Europa Central-Estică și ce măsuri ia Washingtonul pentru ca regiunea să nu mai fie zguduită de o criză de magnitudinea celei ucrainene.

 Nuland a enumerat trei amenințări ale Rusiei pentru statele aliate sau nonaliate din Europa pe care Administrația Obama încearcă să le combată:

• Energia

"Pe lângă provocările de securitate, și nu doar cele din Ucraina și din state precum Moldova și Georgia, dar pentru țările din Alianță, există o multitudine de amenințări asimetrice derivate din acest conflict (din Ucraina - n.r). Vorbim aici despre folosirea energiei ca armă, unde avem nevoie să lucrăm mult mai intens cu aliații noștri europeni".

• Corupția

"Folosirea corupției ca instrument de influență malignă pentru subminarea suveranității. Aici ne referim fie la plata directă a candidaților politici sau la acțiuni prin care (Rusia) se asigură că există destui bani murdari în sistem încât să submineze instituțiile democratice sau să vulnerabilizeze actori politici individuali în fața presiunii externe. Lucrăm împreună cu statele pentru a demasca acest proces și pentru a închide spațiul corupției în sistemele lor, cu precădere în Europa Centrală și Balcani".

• Propaganda

"Propaganda nu reprezintă doar știrile, ci și eforturi nevăzute de a susține ceea ce par a fi ONG-uri legitime, dar care de fapt sunt agenți de influență ce deturnează dezbaterile despre lucruri la care noi lucrăm, fie că ne referim la TTIP, Ucraina sau alte subiecte. Deci trebuie să ne concentrăm pe multe aspecte, în special în statele Baltice, unde sunt mai expuse la risc pentru că nu sunt cimentate în NATO și UE, dar și în teritoriul aliat".

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

4 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”