Avem un Traian Băsescu. Ce facem cu el?

Avem un Traian Băsescu. Ce facem cu el?

E întrebarea pe care nu şi-o pune electoratul. Acesta i-a dat, la plecarea din cea mai înaltă funcție în stat, un procentaj de simpatie suficient de mare pentru un restart ca lider de partid. După cîteva luni de tăcere, absolut necesare, atît pentru a se ivi nevoia de Traian Băsescu, cît pentru a aștepta limpezirea scenei politice, fostul preşedinte va prelua conducerea PMP.

Întrebarea: Ce facem cu el? şi-o pun Forțele care au dus pe umeri, pînă la Cotroceni, tabloul Natură moartă cu politician, tablou care e, în realitate, Klaus Iohannis: şefii Serviciilor secrete, interesați să rămînă şefi şi după cei zece ani de mandat ai lui Traian Băsescu, Gașca lui Vasile Blaga, costelivă după doi ani flămînzire în Opoziție, liderii PNL pe stil vechi, care nu și-au revenit încă din cutremurul dării jos din funcțiile USL-iste.

De ce-și pun această întrebare Forțele care și-au tras un președinte al lor, unul care să nu le poată călări niciodată, așa cum a făcut-o Traian Băsescu? Pentru că situația lui Traian Băsescu e unică în postdecembrism.

După plecarea de la Cotroceni, președinții anteriori au trecut în Opoziție naturală față de președintele nou ales.
În 1996, Ion Iliescu a devenit liderul Opoziției PSD la președintele Emil Constantinescu.
În 2000, noul președinte – Ion Iliescu – aparținea altei familii politice decît președintele care pleca de la Cotroceni – Emil Constantinescu.
În 2004, Ion Iliescu a trecut în Opoziție față de Traian Băsescu, lider al unei Alianțe din altă familie politică decît Ion Iliescu.
Dar nu numai atît.
Emil Constantinescu în 2000 a plecat de la Cotroceni slăbit, lăsînd impresia unui fost care nu va mai face politică.
Ion Iliescu în 2004, deși ulterior lucrat de mai tinerii colegi PSD-iștil, nu era, totuși, un lider politic viguros.

Traian Băsescu e o excepție în postdecembrism, pentru că:

Președintele ales, Klaus Iohannis reprezintă, cel puțin teoretic, partidele de Dreapta. Altfel spus, cel care i-a succedat lui Traian Băsescu la Cotroceni e din aceeași familie politică cu Traian Băsescu.
Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni cu un important capital politic, dar mai ales cu o substanțială voință de a face politică în continuare.
În aceste condiții, pentru Forțele care l-au adus pe Klaus Iohannis la Cotroceni, cel mai mare dușman nu e Victor Ponta, ci Traian Băsescu.

E greu de crezut că după perioada de tăcere, Traian Băsescu va purcede la lăudarea lui Klaus Iohannis. Nu numai pentru că Traian Băsescu are o experiență bogată ca președinte, experiență care nu-i va permite să nu-l mustre pe novicele de la Cotroceni, dar și pentru că Klaus Iohannis va duce o politică de tip Ion Iliescu, devenind în postdecembrism al doilea Președinte pentru liniștea noastră. Din mai multe motive, între care se numără spaima de Suspendare de către majoritatea PSD-istă, nevoia de a trece drept un președinte diferit de Traian Băsescu, Klaus Iohannis va impinge coabitarea cu Victor Ponta pînă la o armonie de tip USL.

O astfel de politică va nemulțumi electoratul anti-Ponta, educat de Traian Băsescu să aștepte din partea președintelui o Opoziție agresivă față de Guvernul Ponta, față de Parlamentul Ponta.

PDL și PNL nu-și pot permite să-l critice pe Klaus Iohannis.
Politician cu un deosebit simț al stărilor de spirit, Traian Băsescu își va asuma postura de Purtător de cuvînt al electoratului de Dreapta în relație cu cuplul Klaus Iohannis – Victor Ponta.
Forțele care au atîrnat în cuiul de la Cotroceni Tabloul Natură moartă cu politician știu că așa se va întîmpla.
De aceea, ele se întreabă: Ce facem cu Traian Băsescu?

Un site care face parte din Divizia Media a SRI a trîntit nu demult un articol nesemnat care prezenta dosarele pentru care Traian Băsescu, rămas fără imunitate, ar putea fi înhățat de către DNA – Divizia Penală a SRI.

De dosarele lui Traian Băsescu s-a ocupat și se ocupă Trustul lui Dan Voiculescu.
Abordarea lor de către un site din Divizia Media a SRI m-a făcut să tresar.
Cum SRI are în DNA o Divizie Penală, tare mă tem că ștabii SRI, cei care l-au făcut președinte pe Klaus Iohannis, după de ce firește, Traian Băsescu i-a făcut oameni, au găsit răspunsul la întrebarea Ce facem cu Traian Băsescu?
Și în acest răspuns ei îi au aliați naturali pe Victor Ponta și pe Dan Voiculescu, personaje care și-au proclamat drept scop al vieții vîrîrea lui Traian Băsescu la pușcărie.

Oricum, celor care vorbesc la telefon cu Traian Băsescu le recomand să înceapă prin a-i ridica în slăvi pe ștabii SRI, urîndu-le să rămînă în fruntea Serviciului încă o duzină de președinți de acum încolo.
I-ar face fericiți pe cei care-l înregistrează deja și cînd trage apa la WC pe rămasul fără imunitate Traian Băsescu.

Ion Cristoiu


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...