Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Băsescu: Ordonanţa 45 este neconstituţională şi afectează procesul electoral

Preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat, miercuri, Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale, reclamând faptul că actul normativ ar fi neconstituţional şi afectează procesul electoral.

Băsescu: Ordonanţa 45 este neconstituţională şi afectează procesul electoral (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Îl atenţionez pe primul ministru care a semnat această Ordonanţă că atât Comisia de la Veneţia cât şi Curtea Constituţională a României au, primii recomandări, CCR are hotărâri, prin care precizează foarte clar că nu trebuies să se emită acte normative care să modifice legile electorale, într-un  interval de la 12 luni până la data alegerilor", a afirmat preşedintele Băsescu.

"Mi-aş permite să mai fac încă o dată un apel la Avocatul Poporului, care prin inactivitate sabotează democraţia, dar mai încerc un apel: să atace la Curtea Constituţională ordonanţa 45 din 2014", a declarat Băsescu.

El a susţinut că ordonanţa adoptată în luna iunie afectează procesul electoral şi modifică elemente substanţiale din legea de organizare a alegerilor prezidenţiale.

Liberalii anunţau pe 21 august că le-a fost admisă de Curtea de Apel Bucureşti solicitarea depusă în numele PNL de preşedintele partidului Klaus Iohannis, privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale.

"Ne exprimăm speranţa că această speţă care vizează asigurarea unui cadru electoral corect va fi pusă pe ordinea de zi a Curţii Constituţionale cât de curând posibil. Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislaţia în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidenţiale respectă sau nu Constituţia", se arăta într-un comunicat al ACL remis MEDIAFAX.

Liberalii precizează că din punctul lor de vedere "există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală".

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Zeci de mii de români vor fi amendați după 26 mai! Jandarmeria, la ordinul ministrului Camen Dan, monit…

2 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

3 Document. Citiți și voi ce avere are primarul PSD din Topoloveni după 29 de ani de mandat. Primește de la stat…

4 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

5 Informație. Candidații lui Voiculescu de pe lista PSD vor pleca la PPUSL imediat după validare! Dragnea, în râ…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri