Băsescu pleacă mâine la Bruxelles; Ponta, la Paris.Ce au liderii români pe agendă

Băsescu pleacă mâine la Bruxelles; Ponta, la Paris.Ce au liderii români pe agendă

Traian Băsescu a precizat vineri, la întâlnirea cu ambasadorii români, că, la Consiliul European de sâmbătă, va pleda pentru sprijinirea Ucrainei cu armanent, care să o poată ajuta să facă faţă agresiunii Rusiei, „În ziua de azi Federaţia Rusă nu mai invadează, ci pur şi simplu inventează oamenii verzi, inventează armament care nu se ştie de unde vine pentru separatişti, inventează orice se poate inventa pentru a destabiliza o ţară vecină cu noi, o ţară europeană", a subliniat Băsescu.

Totodată, Băsescu a spus că nivelul de sancţiuni înpotriva Rusiei trebuie reevaluat, poziţie pe care România o va susţine, sâmbătă, la Consiliul European. „Apreciez că nivelul de sancţiuni înpotriva Federaţiei Ruse trebuie reevaluat. Trebuie reevaluat pentru că sancţiunile s-au adoptat la un moment în care Federaţia Rusă încă avea o oarecare decenţă în aprovizionarea cu armament modern a separatiştilor şi în sprijinul cu specialişti militari de toate categoriile, de la specialişti pentru operarea echipamentelor sofisticate, până la ofiţeri care să coordoneze activităţile militare ale separatiştilor", a spus şeful statului.

Mâine, la Bruxelles, liderii de stat şi de guvern vor discuta, neoficial, şi despre numele viitorilor comisari europeni. România îl susţine pentru un nou mandat pe Dacian Cioloş, actualul comisar pentru Agricultură, însă negocierile sunt grele şi abia la început.În plus, o cutumă a politicii europene spune că o ţară nu ar trebui să-şi păstreze portofoliul pentru două mandate. Însă există două precedente favorabile. La începuturile UE, olandezul Sicco Mansholt a fost comisar european al agriculturii între anii 1958 si 1972 ( trei mandate), iar mai recent, austriacul Franz Fichler a reunit doua mandate succesive. Primul s-a terminat accidental, în 15 martie 1999, după ce echipa condusă de Jacques Santer a demisionat. Atunci, Fischler, alături de alţi comisari, a fost preluat şi în mandatul Comisiei condusă de Romano Prodi (1999-2004). A fost vorba, mai degrabă, despre prelungirea unui mandat. Acum, România mai are un avatntaj: statele europene nu se înghesuie să ceară portofoliul Agriculturii. Doar Irlanda şi Spania au astfel de intenţii.

Ponta, doar la întâlnirea socialiştilor
Preşedintele francez François Hollande îi va găzdui sâmbătă dimineaţa, la Paris, pe partenerii săi social-democraţi, dar şi pe preşedintele PE, pentru pregătirea Consiliului European de la Bruxelles, relatează AFP.
În total, opt şefi de Guvern vor participa la reuniune, şi anume cancelarul austriac Werner Faymann, premierii italian Matteo Renzi, belgian Elio Di Rupo, croat Zoran Milanovic, danez Helle Thorning-Schmidt, maltez Joseph Muscat, român Victor Ponta şi slovac Robert Fico, potrivit Palatului Elysée.

„Agenda discuţiilor va viza coordonarea poziţiilor privind procesul de desemnare a conducerii instituţiilor europene, în principal desemnarea Preşedintelui Consiliului European, a Înaltului Reprezentant şi a Preşedintelui Eurogrup, precum şi propunerile pentru Colegiul Comisiei Europene. De asemenea, liderii prezenţi vor avea un schimb de opinii privind evoluţiile recente din vecinătatea estică, cu accent pe situaţia din Ucraina, dar şi din alte zone“, arată şi un comunicat al Guvernului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”