Băsescu: Poziția exprimată miercuri de CSM în ceea ce mă privește m-a revoltat; MCV-ul trebuie să continue

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat joi că MCV-ul "trebuie să continue" și că poziția exprimată miercuri de CSM în ceea ce îl privește l-a "revoltat". "Nu sunt dușmanul justiției, ci doar al fățărniciei exprimată prin liderii ei. În ultimele luni, se prezintă o justiție imaculată eludând realitatea și încercând să se "vândă" românilor perfecțiunea sistemului. Această perfecțiune este o minciună. Ea nu există, chiar dacă față de 2004 s-au făcut progrese uriașe, preponderent pe zona de luptă anticorupție. De fapt asta mă îngrijorează, tentația de a crede că s-a terminat procesul de reconstrucție în justiție", a scris Băsescu, joi, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că oricine nu recunoaște această "perfecțiune" este introdus în "malaxorul de propagandă" al Inspecției Judiciare și al CSM și "admonestat public" pentru prejudicii aduse justiției.

"A trebuit să suport admonestările publice și exagerările cât timp am fost președinte. Nu sunt dispus să fac același lucru și acum, când am devenit un cetățean oarecare ce beneficiază de libertatea de exprimare. Mă gândesc doar la zecile de mii de foști proprietari care au fost batjocoriți mulți ani prin instanțe, fără a-și redobândi proprietățile, mulți dintre ei fiind siliți să-și vândă drepturile litigioase către samsari. N-a contat că era vorba de păduri, terenuri agricole, case sau terenuri prin marile orașe. Mai mult, samsarii au fost serviți "la cheie" în procesele de restituire în instanțe spre deosebire de foștii proprietari. Oare nu așa a apărut un Stelu sau un clan Cârpaci?" mai scrie Băsescu.

Fostul președinte se întreabă de ce a trebuit să fie inventate sisteme de retrocedare administrativă, "și acelea afectate de corupție", dacă justiția ar fi funcționat.

"Public se prezintă bilanțuri cu arestați și condamnați în lupta anticorupție și este foarte bine. Dar pe când și un bilanț cu daunele provocate de justiție în procesul de restituire al proprietăților ? Pe când un bilanț cu condamnările la CEDO ? MCV-ul trebuie să continue", a încheiat Băsescu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, miercuri, că mai multe afirmații ale fostului președinte Traian Băsescu sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Plenul CSM a apreciat că declarațiile lui Băsescu au depășit limitele admisibile ale discursului public politic și ale libertății de exprimare, aducând atingere independenței, prestigiului și credibilității justiției, cu consecința subminării autorității acesteia.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

3 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

4 SISTEMUL n-a murit! USR se sparge în două după prezidențiale! O parte va rămâne cu Cioloș, o parte cu Nicușor …

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!