Băsescu: Unele state au utilizat MCV ca instrument politic de obstrucţionare a accesului României la Schengen

Băsescu: Unele state au utilizat MCV ca instrument politic de obstrucţionare a accesului României la Schengen

Afirmaţia a fost făcută în cadrul vizitelor de rămas-bun a lui Martin Fergus Harris, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, şi Philippe Gustin, ambasadorul Franţei.

Şeful statului a mai precizat că Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV), instrumentul creat de Comisia Europeană, a avut un rol pozitiv în generarea progreselor înregistrate pe linia combaterii corupţiei şi a independenţei justiţiei, dar, în acelaşi timp, că acesta trebuie să rămână în limitele caracterului său preponderent tehnic, cu o sferă de acţiune clar delimitată.

Traian Băsescu susţine continuarea utilizării MCV ca instrument tehnic de suport pentru consolidarea independenţei justiţiei şi a instituţiilor statului de drept şi, totodată, pentru a asigura ireversibilitatea reformelor din justiţie.

În altă ordine de idei, în cadrul vizitelor de rămas-bun s-a vorbit şi despre evoluţiile privind statul de drept în România şi modalitatea prin care Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV) este utilizat în monitorizarea acestui proces.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului i-a primit joi, la Palatul Cotroceni, şi pe ambasadorii Africii de Sud, Thenjiwe Ethel Mtinsto, Algeriei, Taous Djellouli, Thailandei, Komgrit Varakamin, Namibiei, Simon Madjumo Maruta, şi Emiratelor Arabe Unite în România, Sheikh Ahmed Ali Hamad Al Mualla, cu prilejul prezentării scrisorilor de acreditare.

Preşedintele Traian Băsescu le-a adresat felicitări noilor ambasadori pentru desemnarea lor şi i-a asigurat că autorităţile române vor acorda întregul sprijin pentru îndeplinirea mandatului cu care au fost învestiţi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...