BOALA din ECONOMIA Chinei poate da cu cracii-n sus ECONOMIA LUMII

BOALA din ECONOMIA Chinei poate da cu cracii-n sus ECONOMIA LUMII

După ani de expansiune explozivă, creşterea economică în China a ajuns la cel mai scăzut nivel de după anul 2009, iar investitorii cred că ar putea fi chiar mai rău, deoarece autorităţile din Beijing pot măslui cifrele oficiale. Analiştii sunt de părere că adevăratul motiv de îngrijorare financiară în prezent nu este Grecia, ci China, făcând o paralelă cu crahul bursei americane din 1929. Căderea bursei din China ar putea afecta indirect România, prin efectul asupra preţului petrolului şi asupra dolarului american. 

Investitorii au temeri că economia Chinei, a doua cea mai mare din lume, va trage în jos şi alte economii importante, inclusiv a SUA. Analiştii spun că acesta ar fi un lucru înfricoşător, având în vedere ritmul lent al creşterii economiei globale din prezent.

"Avem nevoie de toată creşterea pe care o putem obţine. O încetinire (economică - n.n. ) în China nu ar ajuta", a spus David Joy, strateg la Ameriprise Financial, citat de money.cnn.com.

Investitorii din întreaga lume au intrat în stare de alertă ridicată atunci când bursa din China a început să cadă în urmă cu câteva săptămâni, ducând la prăbuşirea cotaţiilor la petrol, aur şi cupru. Acţiunile companiilor chineze s-au stabilizat timp de câteva săptămâni după intervenţia guvernamentală masivă, dar trendul s-a reluat luni, când acţiunile au căzut cu 8,5%. Miercuri însă bursa de la Shangai a crescut cu 3,5% după anunţul autorităţilor de reglementare privind stabilizarea pieţelor, potrivit reuters.com.

Presa internaţională avertizează că adevăratul motiv de îngrijorare financiară nu este Grecia, ci China, făcând o paralelă cu crahul bursei americane din 1929.

Cum ar putea fi afectată România

Căderea bursei din China ar putea afecta ţara noastră indirect, prin efectul asupra preţului petrolului şi asupra dolarului american, efectele putând fi mai puternice dacă dezechilibrele de pe piaţa bursieră chineză ar continua timp de 1-2 ani, corelate şi cu anticiparea unei încetiniri a creşterii economice, susţin analiştii contactaţi de gândul. 

Analiştii spun că în cazul în care dezechilibrele de pe piaţa bursieră chineză vor continua pe termen mediu, acest lucru ar afecta economiile interconectate şi statele a căror destinaţie de exporturi este China.

Valentin Ionescu, director Direcţia de Strategie şi Stabilitate Financiară din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi fost director general la Bursa de Valori Bucureşti, este de părere că BVB "este din ce in ce mai slab conectată cu bursele internaţionale", după cum s-a văzut din impactul nesemnificativ al crizei din Grecia asupra investitorilor pe piaţa românească.

"Banca Centrală a Chinei a dat asigurări că va furniza în continuare 'lichidităţi masive pentru a sprijini stabilitatea pieţei bursiere' prin companii de stat care împrumută bani companiilor de brokeraj pentru a finanţa achiziţiile de acţiuni. Influenţele asupra burselor internaţionale sunt limitate pe termen scurt, corecţiile înregistrate pe indicii bursieri din China, ducând la anumite corecţii secundare pe principalii indici bursieri internaţionali', a arătat Valentin Ionescu. 

În opinia lui Ionescu, există totuşi posibilitatea unei influenţe în sensul inducerii unor fluctuaţii pe pieţele petrolului - scăderea preţului petrolului - şi a dolarului, respectiv scăderea cotaţiilor mărfurilor - metalelor - din statele exportatoare in China. 

"O posibilă contracţie a economiei chineze pe termen mediu (1-2 ani) ar afecta economiile interconectate, în special statele producătoare de mărfuri (Australia, Noua Zeelandă, Columbia, Chile) şi statele a căror principală destinaţie de exporturi este China, cum ar fi economiile emergente din Asia de Sud-Est", spune Ionescu.

În cazul României, schimburile comerciale cu China au o pondere redusă în comerţul exterior, respectiv 1% în ceea ce priveşte exporturile româneşti şi 3,6% în ceea ce priveşte importurile din China. De asemenea, investiţiile străine din China în România deţineau o pondere de 0,2% în totalul investiţiilor străine directe la sfârşitul anului 2013.

Lagarde: Se observă o încetinire economică, dar China e suficient de puternică pentru a face faţă

Pe de altă parte, şefa FMI, Christine Lagarde, a atras atenţia miercuri că se observă o încetinire economică în anumite state, dând exemplu China, potrivit cnbc.com. Cea mai mare economie asiatică s-a confruntat cu turbulenţe pe pieţele sale bursiere, dar China suficient de puternică pentru a face faţă acestor volatilităţi.

Lagarde a dat asigurări că aceste evoluţii nu vor afecta decizia FMI de a include moneda din China - yuanul - în rândul monedelor în coşul de valute SDR (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei ca putere economică globală. FMI încă se aşteaptă la un avans al PIB-ului Chinei de 6,8% în 2015, un ritm mai scăzut decât cel înregistrat în ultimii ani, dar aceasta ar fi o "încetinire uniformă", potrivit şefei FMI.

Principalele turbulenţe din China ar putea ajunge în SUA şi de acolo mai departe

Iată principalele moduri în care turbulenţele economice din China ar putea ajunge în SUA şi de acolo mai departe, potrivit money.cnn.com:

Încetinirea comerţului. În următorii doi ani, comerţul între SUA şi China este de aşteptat că va depăşi comerţul dintre SUA şi Canada, cel mai mare din lume, potrivit State Street Global Advisors.

În cazul în care China încetineşte drastic, se va pierde apetitul pentru produse străine, inclusiv cele făcute în America.

Vestea bună este că economia americană nu este cu adevărat alimentată de comerţul exterior. Exporturile reprezintă doar 13% din PIB, în timp ce cheltuielile de consum reprezintă mai mult de două treimi. Asta înseamnă că, atâta timp cât consumatorii nu sunt prea speriaţi să consume, economia Statelor Unite ar trebui să poată să facă faţă problemelor.

Lovitura dată firmelor americane.  Circa 40% din veniturile generate de companiile cuprinse în indicele bursier S&P 500 vine de peste hotare.

O decelerare mai rapidă a creşterii în China ar cauza probleme companiilor multinaţionale. Săptămâna trecută United Technologies (UTX) a estompat perspectivele sale pentru 2015 şi a dat vina pe situaţia din China.

"Încetinirea (creşterii economice n.n.) din China este mai rea decât ne-am aşteptat", a spus Akhil Johri, director financiar la United Technologies.

Cu toate acestea, în general, directorii de companii nu s-au arătat speriaţi în ce priveşte câştigurile lor în China în această perioadă. Pentru ei, ceea ce se întâmplă în China reprezintă o sursă de îngrijorare, dar puţini directori executivi au tras semnale de alarmă cu adevărat. Unele companii, precum Apple şi Nike, spun că afacerile lor merg bine în China.

Investitorii ar trebui să urmărească cu atenţie evoluţia datelor trimestriale raportate de unele companii cu expunere semnificativă în China, pe listă fiind American Express, Corning, DuPont, Ford, Goodyear, MasterCard, Mondelez International, Procter & Gamble şi UPS.

În plus, este important de urmărit dacă Rezerva Federală este destul de îngrijorată în ce priveşte China pentru a întârzia o majorare a ratei dobânzii. Acest lucru pare puţin probabil în acest moment, dar banca centrală va oferi noi indicii în următoarea şedinţă.

China intră în criză financiară? Creşterea economică a Chinei a fost parţial alimentată de o explozie a datoriei. Acum, că economia sa încetineşte, există preocupări privind împrumuturile toxice care ar putea declanşa o criză financiară care s-ar putea răspândi în toată lumea – ceva asemănător cu ce s-a întâmplat în 2008 cu ipotecile neperformante din SUA.

"O panică financiară ar putea arunca lumea în recesiune, în special dacă s-ar răspândi în toată Asia", a declarat George Hoguet, strateg de investiţii la nivel mondial în cadrul State Street Global Advisors.

Dar Hoguet crede că autorităţile din Beijing vor interveni înainte ca acest lucru să se întâmple. Guvernul Chinei are un tezaur de numerar masiv, de 4 trillioane de dolari. El deja a cheltuit foarte mult pentru a opri căderea bursei de valori, iar banca centrală a redus agresiv ratele dobânzilor pentru a ajuta economia.

Multe bănci chineze sunt, de asemenea, deţinute de către guvern, ceea ce limitează efectul de contagiune în alte ţări şi printre investitori.

Investitorii se uită cu alţi ochi la China

Chiar dacă problemele Chinei rămân, în cea mai mare parte, în interiorul propriilor frontiere, este clar că criza a schimbat modul în care investitorii se uită la China.

Acţiunile companiilor din China au crescut foarte mult, mai exact cu 150% în ultimele 12 luni, înainte de 12 iunie. Apoi s-au prăbuşit cu 32%, investitorii temându-se că a fost un semnal al unor probleme economice mai profunde. Creşterea acţiunilor companiilor din China a fost alimentată de datorii, speculaţii masive şi promovarea în mass-media de stat a cumpărării de acţiuni, potrivitmoney.cnn.com.

Autorităţile de reglementare din China s-au grăbit să salveze piaţa de capital, lansând măsuri care au ajutat la stabilizarea pieţelor financiare. 

China are o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori fiind o economie puternic conectată cu pieţele mondiale.

Companiile chineze au pierdut 3,9 miliarde de dolari în capitalizare a bursieră, valoare care este mai mare de 15 ori decât întreaga economie a Greciei, de exemplu.

Guvernul chinez a recurs la mai multe măsuri pentru a încetini scăderea bursei. Beijing a relaxat restricţiile în ceea ce priveşte cât de mult pot împrumuta investitorii pentru a cumpăra acţiuni, iar cele mai mari firme de brokeraj din China au anunţat un plan de 19,4 miliarde de dolari pentru cumpărarea de acţiuni în marile companii.

Autorităţile chineze au restricţionat noi listări pe bursă şi au suspendat între timp tranzacţionarea altor mii de alte firme.  Recent, operatorul chinez de reglementare a titlurilor de valoare a anunţat că orice acţionar care deţine acţiuni de peste 5% dintr-o companie nu vor putea vinde pachetele de acţiuni în următoarele şase luni.

Imediat după anunţ, măsurile par să fi avut efect. Principalul indice al bursei de la Shanghai a recuperat 5,8 la sută, în timp ce un alt indice, al bursei de la Shenzhen, a crescut cu 3,8 la sută. Anterior, cele două pieţe bursiere scăzuseră, fiecare, cu mai mult de 30 %, începând cu jumătatea lunii iunie, potrivit The Atlantic.

China, depăşită de Japonia la valoarea titlurile americane deţinute

China a deţinut, timp de şase ani, cea mai mare parte din titlurile de stat emise de Trezoreria SUA. În acest an Japonia a depăşit China, deţinând acum cel mai mult din datoria guvernului american. Datele Departamentului de Trezorerie arată că Japonia deţinea, la finele lunii februarie, titluri de stat americane în valoare de 1,2244 de trilioane de dolari, comparativ cu 1,2237 trillioane de dolari cât are China.

Loredana Voiculescu/gandul.info

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…