BOMBĂ/Daniel Morar, PROPUS PROCUROR-GENERAL în Republica Moldova/SURSE

BOMBĂ/Daniel Morar, PROPUS PROCUROR-GENERAL în Republica Moldova/SURSE

Fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, Daniel Morar, pe care presa din Republica Moldova îl numește "spaima corupților din România", ar putea fi candidat la funcția de Procuror-General în R. Moldova, informează Agora. Trebuie spus că Uniunea Europeană susține ideea de a pune la Chișinău un procuror general din țări UE.

După consultările de marți dintre pardidele moldovene PLDM, PD și PL s-ar fi acceptat ideea unui Procuror General consultat cu Comisia Europeană. În anumite cercuri politice europene se discuta, potrivit surselor Agora, despre candidatura lui Daniel Morar, fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, pentru poziția de Procuror General în Republica Moldova.

Agora a solicitat reacția lui Valeriu Munteanu, vicepreședinte al Partidului Liberal din Republica Moldova, care n-a exclus această variantă: "Formula convenită ieri cu partenerii europeni implică selectarea unui Prucoror din afara RM, căruia îi va fi acordată cetățenia moldovenească, pentru a se plia legislația RM. Nu excludem ca Daniel Morar să fie candidatura. Dar poate fi și cineva din Germania sau Danemarca, important să fie un specialist care a demonstrat performanță în acest domeniu și sugerează încredere în R. Moldova, dar și la Bruxelles. Ieri, PD și PLDM au acceptat acest punct".

Vicepreședintele PL a subliniat că "inițiativa liberalilor pentru un procuror din afară a fost în pachet cu desființarea Consiliului Superior al Procurorilor, care face acum selecția pentru numiri și destituiri. Nicăieri în UE nu există un Consiliu Superior al Procurorilor".

Din 2012, Daniel Morar este membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internaţionale Anticorupţie de la Viena, iar în martie 2013, Daniel Morar a fost numit de către președintele Traian Băsescu judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de nouă ani. 

Propunerea pentru un procuror-general din afara Republicii Moldova a venit din partea Partidului Liberal. Presa moldovenească a scris astăzi că propunerea ar fi primit girul delegației de oficiali europeni de rang înalt, printre care Elmar Brok și Graham Watson, care a vizitat ieri Republica Moldova pentru a impulsiona negocierile pentru formarea unui nou guvern după alegerile din 30 noiembrie.

Recent, UE a avertizat că va suspenda fondurile de asistență pentru reformarea justiției din Republica Moldova în lipsa unor progrese concrete în lupta împotriva corupției și depolitizarea justiției.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…

2 Voi ați citit ce scria Dan Alexe acum câțiva ani despre Austria, băncile ei și legătura cu Croația?

3 Premierul Ciucă aruncă dinamita: Nivelul relațiilor cu Austria va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena

4 Fotografia asta o fi trucată?

5 Loredana Groza, în ipostaze care par desprinse din filme pentru adulți...