Cât a plătit MAE din bani publici pentru evenimentul la care a conferenţiat fostul premier Adrian Năstase, condamnat pentru corupţie
Cât a plătit MAE din bani publici pentru evenimentul la care a conferenţiat fostul premier Adrian Năstase, condamnat pentru corupţie

Adrian Năstase, condamnat definitiv pentru corupţie, a vorbit săptămâna trecută în faţa a peste 30 de tineri diplomaţi din România şi din alte state, la un eveniment organizat de MAE. Pentru acest eveniment Ministerul Afacerilor Externe a plătit 120.100 lei.

MAE a explicat oficial pentru Gândul că fostul premier, care are şi calitate de condamnat eliberat condiţionat, a fost invitat la eveniment pentru “expertiza necontestabilă în domeniul politicii externe”

Adrian Năstase a fost invitatul special al Ministerului Afacerilor Externe, la ediţia cu numărul XXI a Cursurilor Internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi. Adrian Năstase, condamnat definitiv pentru corupţie, a relatat că le-a vorbit tinerilor diplomaţi despre căderea comunismului şi tranziţia statelor est-europene. Radu Podgorean, secretar de stat din MAE, a explicat pentru gândul că nu vede nicio incompatibilitate între faptul că fostul premier a stat în puşcărie pentru faptele sale de corupţie şi invitarea sa ca speaker la un eveniment al ministerului. De altfel, nu este prima dată când MAE îi reabilitează imaginea lui Năstase prin invitaţii la evenimente publice de înaltă ţinută. Năstase a fost invitat în 2013 la reuniunea anuală a diplomaţiei.

Ministerul Afacerilor Externe a menţionat că pentru acest eveniment a plătit din bani publici 120.100 lei. Ministerul a precizat că nu i-ar fi plătit cazarea şi masa lui Adrian Năstase. MAE mai spune că l-a invitat pe fostul premier pentru este incontestabil expert in politici externe. Redăm mai jos răspunsul MAE la solicitarea gândul:

„Programul de diplomaţie publică „Cursurile Internaţionale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomaţi" a debutat în anul 1991, la iniţiativa ministrului afacerilor externe din perioada respectivă. Lectorii invitaţi să le vorbească cursanţilor provin din Ministerul Afacerilor Externe, mediul academic, mediul de afaceri sau sunt foşti miniştri de externe.

Domnului Adrian Năstase, iniţiatorul acestui proiect de diplomaţie publică, fost ministru al afacerilor externe, nu i se poate contesta expertiza în domeniul politicii externe având în vedere proiectele de succes la care a contribuit direct: aderarea României la NATO şi UE. Suma alocată organizării celei de-a XXI-a ediţii a acestor cursuri este de 120.100 lei şi acoperă următoarele cheltuieli: transport intern, cazare, masa, vizite la obiective turistice din România pentru cursanţii străini şi români; contravaloarea coroanei de flori depuse la mormântul marelui diplomat român Nicolae Titulescu în deschiderea cursului; recepţiile de deschidere si închidere a cursului; cheltuielile de transport intern, cazare şi masa pentru unii dintre lectori, domnul Adrian Năstase nefiind printre aceştia. Subliniem faptul că lectorilor nu le este plătit onorariu”, se arată în răspunsul MAE

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

2 Așa o fi?

3 Așa e!

4 VIDEO Actorul PSD George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România

5 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…