CIOBANIADA de la Parlament, generată de legea inițiată de Florin Iordache, SLUGOIUL lui Adrian Năstase!

CIOBANIADA de la Parlament, generată de legea inițiată de Florin Iordache, SLUGOIUL lui Adrian Năstase!

Protest cu scântei în faţa Parlamentului, unde sunt de două ore aproape 4.000 de oieri, nemulţumiţi de o lege care le interzice să ţină la stâne câţi câini vor. Protestul a început paşnic, dar în scurt timp spiritele s-au încins. Nervoşi, ciobanii au forţat cordonul de jandarmi şi au ieşit din perimetrul care le era rezervat, apoi au sarit gardul și au intrat în curtea Senatului.

Puțină lume știe că deputatul PSD Florin Iordache, liderul de opinie și principalul inițiator al modificărilor la Legea vânătorii este de fapt sluga penalului condamnat Adrian Năstase. Situația lui Iordache este mai specială, acesta fiind și vicepreședinte al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS). Asociația de profil reunește în jur de 50.000 de vânători și este cea mai importantă organizație din acest domeniu. Președintele Consiliului AGVPS este Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României. El are un mandat de cinci ani la șefia asociației. Aceeași funcție a fost deținută între 1993 și 2006 chiar de penalul condamnat Adrian Năstase. 

Reamintim ca legea care diminueaza numarul de caini dateaza din 2006, dar abia in acest an au fost introduse in lege si amenzi pentru cei care nu respecta legea. Mai mult, tot intr-o modificare din acest an a legii vechi din 2006 se prevede ca ciobanii nu mai au dreptul sa scoata oile la pasunat intre 6 decembrie si 24 aprilie - o alta nemultumire a ciobanilor.

Adevarata poveste a legii care i-a infuriat pe ciobani si cine sunt initiatorii. Cainii ciobanilor au dus la "nemultumirea maselor de vanatori", care si-au gasit aliati 8 parlamentari din PSD.

Scandalul privind limitarea numarului de caini la stana la maximum trei si interzicerea pasunatului intre 6 decembrie si 24 aprilie a fost declansat de un proiect de lege depus in februarie 2013 de opt deputati si de doi senatori, opt dintre ei fiind de la PSD. Proiectul din 2013, care a fost retrimis in zadar la Parlament de presedintele Iohannis, modifica o lege veche tocmai din 2006 si introduce amenzi pentru ciobanii cu prea multi caini. Culmea e ca acest proiect din 2013 (intrat in vigoare in iunie 2016) e facut la presiunea vanatorilor, nemultumiti ca ciobanii si cainii lor le gonesc vanatul.

O fraza din expunerea de motive a proiectului de lege e cheie pentru a intelege cum s-a ajuns ca ciobanii sa fie scosi din pepeni: "Plecand... de la nemultumirea maselor de vanatori in continua crestere se simte nevoia revederii unor prevederi ale legii in vigoare". 

Cine sunt initiatorii proiectului care i-a suparat pe ciobani si i-a multumit pe vanatori

Cei mai cunoscuti dintre initiatori sunt Ion Rotaru (PSD), chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), vicepresedinte al Senatului, Florin Iordache (PSD), vicepresedinte al Camerei Deputatilor si Bogdan Ciuca, deputat ALDE (FOST PC).

Pe langa acestia, initiatori au mai fost pesedistii Mocioalcă Ion, Pâslaru Florin-Costin, Tîlvăr Angel, Vlase Petru Gabriel si Vlădoiu Aurel, plus udemeristul Attila Bela Kelemen.

Mic istoric al legii

Cel mai interesant fapt este ca in varianta anterioara a legii, 407/2006 - Legea vanatorii şi a protectiei fondului cinegetic, exista deja restrictia privind cainii de stana si chiar era mai dura, fiind specificat clar ca in limita de maxim trei caini sunt inclusi si cei de paza, precizare scoasa acum.

NU erau insa precizate amenzi pentru incalcarea acestei prevederi, adica legea initiala din 2006 era o lege fara dinti. Asa se face ca in legea adoptata in 2015 au fost introduse - atat pentru depasirea numarului de caini, cat si pentru perioada de pasunat - amenzi de 500-1.500 de lei.

Legea si traseul ei sunt pline de ciudatenii: actul normativ promulgat in 2015 se refera de fapt la vanatoare si la fondul cinegetic, a fost respinsa de Senat, a fost retrimisa de nenumarate ori inapoi de plenul Camerei la Comisii si a fost returnata Parlamentului in aprilie 2015 de presedintele Klaus Iohannis. In plus, in punctul de vedere al Guvernului se arata ca Executivul nu sustine legea, iar Consiliul Legislativ, in avizul sau, a trimis zece pagini de corecturi legislative si tehnice.

Incurcatele cai ale legii 149/2015:

- Pe 18 ianuarie 2013, proiectul legii a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, care a trimis-o la Senat in aceeasi zi. Senatul o respinge pe 3 septembrie 2013.

- Intra in patru comisii parlamentare si isi primeste rapoartele pana pe 14 octombrie 2013, asa ca pe 21 octombrie 2013 ajunge in plenul Camerei. Apoi, timp de un an si patru luni intra intr-un ping-pong, fiind retrimisa inapoi de plen de trei ori.

- In plus, a ajuns o data pe ordinea de zi si s-a intors la comisii fara sa fie dezbatuta. In total, a fost trimisa pentru raport sau pentru rapoarte suplimentare la comisii de 14 ori.

- Pe 25 februarie 2015, este votata cu o majoritate zdrobitoare - 303 pentru, 11 contra si 16 abtineri - asa ca pe 7 martie este trimisa la promulgare.

Klaus Iohannis a studiat legea cinci saptamani si a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare in aprilie 2015.
Refuzul de a o promulga a venit in contextul in care o parte a societatii civile a sustinut ca incalca dreptul la proprietate, aduce dupa sine un adevarat macel in randul pasarilor cantatoare si periclitarea altor specii protejate de lege, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement, fiind avertizata deja de Uniunea Europeana.
HotNews.ro a scris aici o analiza despre efectele nocive ale proiectului de lege privind Legea vanatorii.

- Mica surpriza a venit de la Senat, care la doi ani dupa ce a respins-o, aproba legea pe 21 aprilie anul acesta.

- Dupa ce comisiile mai realizeaza un raport si apoi inca unul, de inlocuire, legea este adoptata (ca urmare a cererii de examinare) de Camera Deputatilor pe 27 mai.

- Presedintele nu o mai poate refuza la promulgare, asa ca o promulga pe 15 iunie anul acesta si a doua zi devine Legea 149/2015.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a spus că Guvernul va face demersurile necesare în acest sens. „Sperăm să găsim calea cea mai bună pentru a împăca crescătorii de ovine cu vânătorii”, a spus ministrul într-o intervenție telefonică la Digi24.

„Legea s-a adoptat în perioada anterioară venirii actualului Guvern la putere și cred că a fost o scăpare. Nu putem să nesocotim că avem o activitate importantă, cea a oieritului, avem tradiție, avem o piață importantă și trebuie să trebuie să avem în vedere faptul că, în România, există rezerva cea mai mare de răpitoare din statele membre ale UE. Avem jumătate din numărul de urși din Europa”, a mai spus ministrul, aflat în prezent la Bruxelles.  

„Trebuie să ne așezăm la masa discuțiilor și să ascultăm ambele părți. Mie mi s-au părut extrem de pertinente puntele de vedere ale crescătorilor de oi. Mi se pare corect să se adopte o cale legislativă, calea cea mai rapidă este aceasta (o ordonanță de urgență, n.r). I-am spus la sfârșitul săptămânii trecute premierului că se așteaptă organizarea unor proteste care vizau modificarea legii”, a mai spus Achim Irimescu.  

„Se prevede ca, între 6 decembrie și 24 aprilie, să nu se permită accesul la pășunat. În cazul de față, trebuie făcută o separație clară, sunt situații în care oierii dețin terenuri pe care să iasă la pășunat. Sunt o serie de aspecte care trebuie modificate. O vom rezolva înainte de sfârșitul anului”, a mai spus ministrul Agriculturii.  

Hop și Dragnea, ca prostu', dar populist! 

Liviu Dragnea ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa trimita spre reexaminare proiectul de lege privind modificarea Legii Vanatorii, neglijand faptul ca seful statului nu mai poate face acest lucru, deoarece a formulat deja o cerere de reexaminare, in 16 aprilie.

Seful PSD a transmis marti doua "rugaminti": sa ceara Parlamentului reexaminarea proiectului privind legea Vanatorii si cel transmis privind interzicerea publicitatii pentru farmacii si medicamente in audiovizual.

Potrivit legii, presedintele nu poate intoarce o lege la Parlament decat o singura data. De subliniat ca legea a si fost promulgata de Klaus Iohannis, prin decretul 544/2015.

"Anul acesta s-au adus o serie de modificari legislative, printre care si extinderea limitarii numarului de caini de la cei care insoteau turmele, la cei care pazesc stanele.

Initiatorii legii au preluat, practic, argumentele vanatorilor, si anume ca prea multi caini la stane afecteaza animalele salbatice, dar si turismul si vanatoarea", arata Liviu Dragnea.

"Domnule Presedinte, consider ca solutia, in acest moment, este la Dumneavoastra, aceea de a uza de dreptul de solicitare a reexaminarii a acestei legi. Va garantez ca parlamentarii PSD se vor apleca mult mai atent asupra studiului acestei legi si a impactului sau direct fata de o categorie socio-profesionala de cetateni", a scris Dragnea.

Acesta cere si reexaminarea referitoare la propunerea legislativa privind interzicerea publicitatii pentru farmacii si medicamente in audiovizual.

"Am facut acest demers deoarece senatorii PSD mi-au transmis ca votul a fost viciat de o eroare de organizare si pregatire a sedintei, in conditiile in care s-a procedat la renumerotarea punctelor de pe ordinea de zi si, astfel, in momentul votului, s-a creat o confuzie intre proiectele de lege. Dar, regulamentar, votul nu mai putea fi repetat. Solutia fiind, in acest moment, cea care este la dispozitia presedintelui, si anume cererea de reexaminare", arata seful PSD, care crede ca "aceasta lege este restrictiva si anticoncurentiala".

UPDATE La putin timp dupa primul comunicat, Liviu Dragnea a revenit cerand "grupurilor parlamentare ale PSD din Senat si Camera Deputatilor sa initieze, in procedura de urgenta, un proiect legislativ de modificare a legii contestate".

"Este evident faptul ca dezbaterea parlamentara nu a fost una suficienta, cu argumente pro si contra, si ca nu s-a gasit o forma corecta a legii. De asemenea, consideram ca toate asociatiile de crescatori de animale trebuie invitate la dezbatere si negociere, astfel incat proiectul sa fie unul complet si sa nu mai contina erori", se arata in acest al doilea comunicat.

Cine sunt parlamentarii - lobbysti care au facut legea ce i-a infuriat pe ciobani: Doi vicepresedinti ai Asociatiei Vanatorilor / La Congresul Asociatiei Vanatorilor se spunea ca nu este incheiata "etapa de lobby intens"

Printre cei zece senatori si deputati ce au initiat proiectul ce a devenit Legea 149/2015 se numara si cativa vanatori, unii detinand chiar functii de conducere in Asociatia Generala a Vanatorilor. Deputatii Atilla Kelemen si Florin Iordache sunt vicepresedinti ai AGVPS, organizatie al carei presedinte este guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In raportul AGVPS de dupa congresul din luna mai al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor se mentioneaza "asteptarea prelungita" si tensiunea generata de amanarea de patru ori a dezbaterii legii.

De asemenea se sustine ca Asociatia a trebuit "sa raspunda, in drept la replica, unor atacuri si interventii concertate, intreprinse la nivelul Presedintelui Romaniei, din partea unei federatii de pretinsa a Naturii 2000, din partea proprietarilor de paduri private si a unui fruntas consilier braconier din Vrancea".

In documentul citat se spune ca "au fost surprinsi in modul cel mai neplacut", de retrimiterea legii la reexaminare de catre presedintele Iohannis.

"In aceste conditii, nu putem considera incheiata etapa de lobby intens si de consultare reciproca, obositoare si fara rezultat sigur, in care conducerea executiva a A.G.V.P.S. si conducerile unor asociatii afiliate, s-au angrenat fara rezerve, in interesul comun al imbunatatirii cadrului juridic din domeniul cinegetic (...)", se scrie in raport.

Tot in documentul de dupa Congresul AGVPS sunt nominalizati toti parlamentarii care au initiat proiectul, l-au "imbunatatit" sau l-au sutinut.

"Meritul elaborarii unui proiect de lege rational conceput pentru o reala imbunatatire a cadrului juridic in domeniul cinegetic, revine, in primul rand, initiatorilor proiectului de Lege de modificare si completare a Legii nr. 407/2006, d-nilor senatori Ioan Chelaru si Ion Rotaru si d-nilor deputati Florin Iordache, Atilla Kelemen, Angel Talvar, Vlase Gabriel, Aurel Vladoiu, Ion Mocioalca, Florin Paslaru si Bogdan Ciuca. In cel putin egala masura, un merit asemenea au si deputatii-vanatori care au constituit grupul omogen si eficient de imbunatatire a elaboratului initial, cuprinzand reprezentanti ai principalelor grupuri parlamentare din Camera Deputatilor - d-nii Marian Dragomir, Cristian Chirtes, Dan Coriolan Simedru, Florin Urcan si Atilla Kelemen.

S-au mai remarcat prin sustineri pertinente si la obiect, in interesul unei legi mai bune si protectioniste pentru vanat, d-nii deputati Costel Soptica, Petre Daea, Ion Tabugan, Steriu Valeriu, Ion Balan, Anton Marin, dar nu numai acestia, fiindca au realizat necesitatea imbunatatirii actualei legi, modificata si completata abuziv, anterior printr-o Ordonanta de Urgenta", se scrie in documentul citat.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale