Cioloş şi Creţu, propunerile României pentru funcţia de comisar european. SCRISORILE premierului către Juncker şi Zgonea

Cioloş şi Creţu, propunerile României pentru funcţia de comisar european. SCRISORILE premierului către Juncker şi Zgonea

Premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.

Ponta i-a transmis lui Zgonea, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în data de 30 iulie, pentru informare, scrisoarea pe care i-a adresat-o preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, referitoare la propunerile Guvernului privind viitorul comisar european din partea României.

”Doresc să vă informez că, imediat ce voi primi răspuns oficial din partea preşedintelui ales al CE asupra deciziei luate, Guvernul va demara procedurile pentru audierea persoanei nominalizate, în conformitate cu Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene”, i-a scris Ponta lui Zgonea.

În scrisoarea transmisă lui Juncker, Ponta i-a transmis acestuia faptul că Dacian Cioloş este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura.

”Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Creţu , pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior”, i-a scris Ponta lui Juncker.

Premierul Victor Ponta a precizat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea României este "categoric o femeie", dar nu a oferit un nume.

El a menţionat că, în scrisoarea transmisă la Bruxelles, prima opţiune a României este portofoliul Agriculturii, pentru Dacian Cioloş.

Întrebat dacă poate confirma informaţia apărută pe surse potrivit căreia cea de a doua propunere o vizează pe Corina Creţu, Ponta a răspuns: "Nu vă pot confirma, dintr-un motiv foarte simplu. În momentul în care domnul Juncker anunţă clar portofoliul acordat României, atunci avem şi propunerea. Vă pot confirma faptul că am avut o discuţie (...) asupra faptului că avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru că, altfel, Comisia Europeană nu va trece în Parlamentul European dacă nu are respectat principiul balanţei între femei şi bărbaţi".

Premierul a fost solicitat să precizeze dacă astfel confirmă că este vorba de o femeie.

"Categoric este o o femeie. Pentru că acest lucru, în negocierea pe care o avem, ne ajută să obţinem un portofoliu mai important, dar nu vă pot da toate detaliile care ţin de negocieri", a spus el.

"N-aş fi dat aceste detalii până săptămâna viitoare, când urmează să anunţe domnul Juncker, dacă domnul Băsescu nu se trezea vorbind cum s-a trezit astăzi", a adăugat premierul.

Deşi iniţial spusese că a avut o discuţie cu preşedintele Băsescu şi şefii celor două Camere ale Parlamentului despre nominalizarea lui Dacian Cioloş, Victor Ponta a afirmat ulterior că nu s-a consultat cu preşedintele cu privire la niciuna dintre nominalizări.

"Nu, nu m-am consultat nici cu privire la prima. Dânsul şi-a exprimat opţiunea pentru domnul Cioloş şi mi s-a părut o opţiune bună, dar altfel domnia sa n-are absolut nicio atribuţie în desemnarea comisarului european" , a spus Ponta, înrebat dacă l-a consultat pe preşedinte cu privire la a doua nominalizare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, "spre surprinderea" sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care ştie de la Bruxelles.

Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă a refuzat să precizeze despre cine este vorba.

"Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care", a răspuns şeful statului la întrebarea jurnaliştilor.

Preşedintele Băsescu a menţionat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, preşedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.

"Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker", a menţionat Băsescu.

"Niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană reprezentantul României nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere (...), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus el.

Preşedintele a menţionat că îi rămâne să insiste pentru un "portofoliu reprezentativ" pentru România în Comisia Europeană.

El a menţionat că există "o exigenţă creată acum" care a existat şi înainte, dar nu a fost respectată privind faptul că "un comisar nu poate ocupa consecutiv, de două ori, acelaşi portofoliu".

"În orice caz, este important ca România să obţină un portofoliu relevant, după ce a deţinut portofoliul Agriculturii să nu ne întoarcem iar la Multilingvism. Va fi o sarcină a Guvernului, dar de care nu mă derobez nici eu, în cadrul neoficial, în discuţii cu preşedintele Jean-Claude Juncker", a afirmat Băsescu.

Dacian Cioloş şi Corina Creţu ar fi cele două nominalizări pentru funcţia de comisar european pe care Guvernul le-ar fi trimis la Bruxelles, au precizat surse oficiale pentru MEDIAFAX. Nominalizările ar fi fost transmise la sfârşitul lunii iulie.

- ştire în curs de actualizare -

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria