Comisia Nana a intrat în ilegalitate

Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, a anunţat că raportul va fi dat publicităţii săptămâna viitoare, fiind gata în proporţie de 95%, însă Corpul de Control al prim-ministrului le-a dat planurile peste cap parlamentarilor anchetatori.

În paralel cu comisia parlamentară, Corpul de Control al prim-ministrului a desfăşurat propria anchetă în comuna Nana şi a sesizat Parchetul General cu privire la anumite fapte considerate illicite. În urma sesizării Corpului de Control al prim-ministrului, procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal în ceea ce priveşte modul în care terenurilor din comuna Nana au fost restituite de primărie către falşi proprietari. Însă acest lucru s-a întâmplat înainte ca fiica preşedintelui să cumpere pământ în zonă.

Totuşi, pentru că Parchetul a deschis o anchetă în acest caz, comisia parlamentară trebuie să-şi încheie imediat activitatea. „O anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhiva Camerei Deputaţilor“, se arată în Regulamentul Camerei Deputaţilor.  Altfel spus, comisia încetează să mai existe, iar informaţiile culese de la cei audiaţi trebuie trimise la Parchet.

„Este păcat de munca comisiei“

Membrii Comisiei sunt într-un impas şi cer ajutorul colegilor jurişti din Parlament în ce priveşte viitorul forului. „Au fost sesizate Birourile Permanente şi vor fi sesizate şi Comisiile Juridice. Dacă a început o anchetă penală, activitatea comisiei se suspendă. Este păcat de munca Comisiei, dar asta este. Vom transmite raportul Parchetului“, a afirmat, cu tristeţe, deputatul PNL Ioan Cupşa, membru în Comisia Nana, pentru „Adevărul“.

Am întrebat la Comisiile Juridice ce răspuns le vor da colegilor lor de la forul de anchetă, iar concluzia finală este că, cel mai probabil, activitatea comisiei ia sfârşit aici, fără o prezentare în plenul Parlamentului. „Eu cred că trebuie să-şi înceteze activitatea. Dacă se suprapun obiectele investigate, atunci cu siguranţă trebuie să-şi decline competenţa în faţa Procuraturii. Tot ce a acumulat Comisia va fi trimis la Parchet“, a spus deputatul PSD Ioan Adam, membru în ambele comisii.

Acelaşi deznodământ este întrevăzut şi de senatorul PSD Ioan Chelaru. „Toate datele pe care le-a strâns comisia vor ajunge în dosar. Cred că raportul nu va mai fi prezentat în plenul Parlamentului, dar decizia o va lua Biroul Permanent. Sigur că raportul avea importanţă politică. Acum, legal, el nu mai are nicio valoare. Totuşi, munca comisiei este câştigată deoarece va ajunge la procurori“, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru, membru în Comisia Juridică.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

 

Senatorul Gabriela Firea s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului General unde a depus o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu pe care îl acuză de şantaj şi ameninţare. Aceasta a fost însoţită de avocatul ei.

 

 

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că activitatea comisiei parlamentare de anchetă care investighează achiziţionarea, de către familia sa, a unui teren agricol în comuna Nana are un obiectiv pur politic. Băsescu i-a acuzat de şantaj atât pe senatoarea PSD Gabriela Firea, cât şi pe premierul Victor Ponta, care a susţinut-o în demersul său de a strânge semnături pentru plângerea împotriva preşedintelui.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

 

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că nu a semnat plângerea penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu, la fel cum nici alţi politicieni importanţi, membri ai coaliţiei guvernamentale, nu au făcut-o, dar că acest lucru nu înseamnă că ar fi complice al liderului de la Palatul Cotroceni, a cărui atitudine o consideră „scandaloasă”.

 


 

 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există