Condamnatul ia partidul de la Inculpatul. Unde-l duce?
Condamnatul ia partidul de la Inculpatul. Unde-l duce?

Pentru PSD, Victor Ponta este acum o vulnerabilitate şi o soluţie toxică. Cel puţin în ultimele luni, devenise incontrolabil. Dragnea n-a plecat niciodată, nici când „s-a retras” din toate funcţiile politice după condamnarea din dosarul Referendumul. Anticipam atunci că pesediştii o să-i ridice statuie şi o să-l facă martir al luptei cu DNA, o instituţie pe care nedisimulat o consideră opresivă.

• Este începutul sfârşitului pentru Victor Ponta. Evident, puterea sa politică tinde spre zero după pierderea partidului. Surprinde scorul mare cu care a fost scos în decor: 65 la 18. Doar 18 voturi a primit soluţia pe care a oferit-o partidului, semn că între timp şi ai lui s-au lămurit cu cine au de-a face. Semnificativ este faptul că primul care s-a distanţat de Ponta, înţelegând criza profundă în care se află partidul, a fost Ion Iliescu.

• Pentru PSD, Victor Ponta este acum o vulnerabilitate şi o soluţie toxică. Cel puţin în ultimele luni, devenise incontrolabil. Nu mai era „foarte stabil”, după cum a constatat chiar Dragnea. Ameninţarea dosarului penal l-a făcut să ia decizii haotice, la nervi sau la frică. De altfel, demisia şi-a dat-o pe Facebook, fără să vorbească cu nimeni. Faptul că nu i-a mai putut suna pe prietenii Ghiţă şi Şova, şi ei cu probleme penale, i-a năruit încrederea în sine şi stabilitatea în acţiuni. Chiar instabil, va fi probabil lăsat să fiinţeze la Palatul Victoria, dar toate datele se schimbă radical începând de astăzi. Victor Ponta nu mai poate guverna discreţionar şi arogant faţă de partid ca până acum. Baronii, care prin Liviu Dragnea îşi recapătă puţin puterile pierdute în ultimii ani, nu vor mai face anticameră la Palatul Victoria ca să nu fie luaţi în seamă, cum li se întâmplă acum. Vor putea să-i arate oricând pisica unui premier şubred, care are nevoie acum de parlamentari şi de partid ca de aer ca să rămână în funcţie şi, în consecinţă, în libertate.

• La fel ca Adrian Năstase, Victor Ponta a făcut greşeala să se distanţeze de partid, înconjurându-se de o camarilă pe cât de rapace şi cinică, pe atât de arogantă, în care Sebastian Ghiţă a jucat până nu demult rolul de cabinetul doi. Încercările din ultimele zile ale instalaţiilor media controlate de Ghiţă de a-l trimite „în pădure” pe Liviu Dragnea au fost inutile, semn că nici Ghiţă nu mai e ce-a fost. Eşecul de azi al lui Ponta este şi eşecul stilului „de negociere” al lui Ghiţă, bazat pe presă-ciomag şi ziarişti-rakeţi.

• Poate Dragnea va dori să-l recupereze pe Ghiţă şi tot aparatul de propagandă care încă lucrează pentru premier, dar va face o eroare. În campania prezidenţială, Ghiţă şi strategii de la Palatul Victoria şi-au dat măsura talentului şi a puterii lor media, nefiind în stare să scoată în beneficul clientului V. Ponta altceva decât o propagandă neagră de anii ’50, în care străinul Klaus Iohannis mânca copii de români mândri. Poate, din contră, Dragnea va vrea să schimbe imaginea dezastruoasă pe care PSD o are în acest moment, dar atunci va trebui să abandoneze stilul arogant, agresiv şi belicos, bazat pe minciună şi manipulări grosolane. După perdelele de minciună lăsate moştenire de V. Ponta va fi însă foarte greu să-l mai vadă cineva.

• Cum va fi Dragnea ca preşedinte de partid? Probabil mai puţin arogant şi mai puţin isteric decât predecesorul său. Spre deosebire de Victor Ponta, este un om de partid, care ştie să vorbească şi cu liderii, şi cu activiştii, şi cu presa. Este mai matur, este un organizator mai bun, care ştie să adune bani şi voturi în campaniile electorale. Este însă un condamnat penal: o realitate care nu le pune prea multe dileme morale pesediştilor şi nici activiştilor hardcore, dar care va conta enorm dacă Liviu Dragnea va avea ambiţia să candideze la mai mult.

• Lunile care vin până la Congres ne vor arăta dacă Liviu Dragnea va vrea să păstreze toată puterea pentru el sau dacă o va împărţi cu Valeriu Zgonea. Deocamdată l-a trimis să se şcolarizeze, să se califice la locul de muncă şi să „se valorizeze în relaţia cu ambasadele”. În traducere liberă: să primească ok-ul extern că e bun pentru mai mult. Mai mult?! vă veţi întreba. Să nu vă mire dacă Zgonea va vrea funcţia de preşedinte al PSD, de premier sau chiar de candidat la preşedinţia României. Da, în urmă cu câţiva ani, când Valeriu Zgonea îi căra mapa lui Viorel Hrebenciuc şi Liviu Dragnea era văzut ca „Teroristul” lui Traian Băsescu, această scenă părea neverosimilă. Azi, când Dragnea şi Zgonea conduc cel mai mare partid din România, când Marian Oprişan joacă rolul de om responsabil în stat, iar Gabi Oprea este „interesul naţional”, n-ar trebui să ne mai surprindă nimic. Cu toate acestea, rămâne un mister cum Victor Ponta, inculpat într-un dosar de corupţie şi ejectat fără drept de apel de propriul partid, la un scor categoric, mai poate fi premier al României. Un mister pe care doar PSD îl poate rezolva în această toamnă, dacă vrea să nu prindă iarna grea a opoziţiei pentru mulţi ani de acum încolo.

Florin Negruțiu

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

3 Apă de ploaie / Vaccinul chinezesc Coronavac are eficacitate aproape de zero, după studii. Țările care imunizeaz…

4 „Armata” de prostituate de lux folosită de Securitate pentru străini. Cine erau tinerele folosite pentru sex, …

5 Ucraina / perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei