CRJ:Victor Ponta derulează o campanie care instigă la ură, făcând apel la cele mai joase instincte umane

CRJ:Victor Ponta derulează o campanie care instigă la ură, făcând apel la cele mai joase instincte umane

Centrul de Resurse Juridice: Victor Ponta derulează o campanie care instigă la ură, fâcand apel la cele mai joase instincte umane

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) critica, marti, declaratiile premierului Victor Ponta, care a afirmat despre contracandidatul sau la prezidentiale Klaus Iohannis ca este "un lucru, nu un om politic". Intr-un comunicat remis redactiei, CRJ avertizeaza ca "un astfel de discurs este nu doar profund nociv pentru societatea romaneasca, cu potential de a instiga si invrajbi, mentinand populatia in zona instictelor primare, incapabila de a-i accepta drept egali pe cei diferiti prin religie, etnie, model familial, si pe toti aceia care in general nu se incadreaza in sablonul majoritarilor din granitele tarii, ci, mai mult, in momentul in care mesajul pentru tara este ca un contracandidat nu este om, orice devine posibil".

Centrul de Resurse Juridice, care documenteaza situatia rasismului si xenofobiei in Romania, atrage totodata atentia ca "lipsa de reactie a institutiilor statului abilitate sa sanctioneze un astfel de discurs, cu atat mai mult in campanie electorala, cand nocivitatea este maxima, arata politizare totala si un faliment al statului de drept in Romania".

Comunicatul integral difuzat de CRJ:

În cursul zile de astăzi, în contextul campaniei electorale, Premierul Victor Ponta a afirmat următoarele: “Proiectul nostru este un proiect pentru toată România şi e un proiect pentru oameni. Domnul Iohannis se adreseaza lucrurilor, eu ma adresez oamenilor, românilor. Domnul Iohannis este un lucru, eu sunt un om, un român, ca toţi cei din Transilvania, din Moldova, din Oltenia, din Bucureşti. Vreau să facem o ţară pentru oameni, nu pentru lucruri. (...) I-aţi văzut azi, alaltăieri seară acolo în jurul lui Iohannis, în jurul lucrului pe care l-au făcut, că domnul Iohannis e un lucru, nu e un om politic.” 

După ce premierul Ponta şi-a început campania electorală reclamându-se român şi ortodox de o manieră ce ar fi sugerat că românismul şi ortodoxismul ar fi fost în pericol („nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea”), în contextul în care principalul contracandidat nu e etnic român şi nici ortodox;

după ce campania Ponta prin purtătoarea de cuvânt Gabriela Vrânceanu Firea l-a făcut pe domnul Iohannis „om incomplet” pentru că nu are copii;

după ce tot în cursul zilei de astăzi, pentru a flutura din nou steagul „pericolului maghiar” candidatul Ponta minte afirmând că domnul Szilagyi, unul dintre candidaţii maghiari la preşedinţie, vrea să rupă Transilvania de România, şi susţine prin urmare că nu şi-ar fi dorit să aibă sprijinul acestuia, şi implicit nici al cetăţenilor români care l-au votat pe domnul Szilagyi,

premierul candidat la prezidenţiale Ponta, dintr-o poziţie în care se bucură de maximă atenţie publică, îl numeşte pe contracandidatul său „lucru”, văduvindu-l de înseşi atributele umanităţii. Atragem atenţia că mecanismul de gândire prin care cei diferiţi de noi sunt portretizaţi ca lipsindu-le umanitatea reprezintă condiţia sine qua non pentru ceeace a dus la cele mai mari tragedii ale istoriei, permitând „justificarea” celor mai atroce crime prin dezumanizarea celor ce urmau să devină victime.

Un astfel de discurs este nu doar profund nociv pentru societatea românească, cu potenţial de a instiga şi învrăjbi, menţinând populaţia în zona instictelor primare, incapabilă de a-i accepta drept egali pe cei diferiţi prin religie, etnie, model familial, şi pe toţi aceia care în general nu se încadrează în şablonul majoritarilor din graniţele tării, ci, mai mult, în momentul în care mesajul pentru ţară este că un contracandidat nu este om, orice devine posibil.

Atragem atenţia şi asupra faptului că lipsa de reacţie a instituţiilor statului abilitate să sancţioneze un astfel de discurs, cu atât mai mult în campanie electorală, când nocivitatea este maximă, arată politizare totală şi un faliment al statului de drept în România.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea, dezvăluiri murdare despre Ponta și Hrebenciuc

2 Așa o fi?

3 Premieră la Iași / Amanta cere daune morale de la soţie

4 Imaginea asta zace în căpuțul multor românași...

5 Așa o fi?