Cum s-a produs RUPTURA dintre Ponta şi Dragnea. Mizele războiului pentru şefia PSD

Cum s-a produs RUPTURA dintre Ponta şi Dragnea. Mizele războiului pentru şefia PSD

Retragerea lui Victor Ponta a deschis sezonul luptei pentru putere în interiorul PSD, Liviu Dragnea oficializând ruptura de ”prietenul” său, care o susţine pe Rovana Plumb. Comitetul Executiv al pesediştilor va decide dacă Ponta îşi va menţine influenţa totală asupra partidului prin intermediul Rovanei Plumb sau Liviu Dragnea va juca rolul de filtru între guvern şi PSD. Partidul poate trece de la un preşedinte inculpat – Ponta, la unul condamnat – Dragnea, după cum îi denumea pe cei doi chiar Valeriu Zgonea, un alt pretendent la şefia partidului în eventualitatea organizării unui Congres. În viitorul PSD, un rol cheie îl joacă Gabriel Oprea, dar şi o negociere Ponta – Dragnea pentru împărţirea sferelor de putere. Dragnea a acuzat-o voalat pe Plumb că a folosit „mulţi bani” pentru o campanie de presă împotriva sa pentru a câştiga competiţia internă. În lupta pentru putere din PSD, tridentul Ghiţă-Udrea-Băsescu l-a atacat pe Dragnea, prezentat drept un apropiat al Opoziţiei şi al lui Iohannis. Oprea a anunţat deja că Ponta nu mai este liderul Coaliţiei de guvernare şi că acesta este preşedintele PSD, indiferent de numele său. Votul din Comitetul Executiv va avea un rol important şi în viitorul lui Ponta la Palatul Victoria.


Comitetul Executiv, în care se decide cine va conduce PSD până la Congres, va arăta dacă Ponta îşi menţine influenţa asupra partidului sau Liviu Dragnea poate întrerupe hegemonia de cinci ani a lui Ponta. PSD a fost în ultimii cinci ani un partid care s-a supus total voinţei lui Victor Ponta, contestatarii fiind eliminaţi treptat, opoziţia în partid fiind o himeră.

Este pentru prima dată când Liviu Dragnea şi Victor Ponta se vor afla oficial în tabere diferite, chiar dacă cei doi îşi fac în continuare declaraţii amicale, vorbind despre prietenia lor. Războiul pentru scaunul gol lăsat de Victor Ponta în Kiseleff a început, criza partidului poate înceta după CEX sau se poate acutiza în perioada următoare până la organizare Congresului.

Relaţia Ponta – Dragnea a fost cea care a dat forţă PSD în ultimii cinci ani, cei doi clădind o echipă solidă, care şi-a eliminat adversarii cu pretenţii la conducerea partidului. Puterea tandemului Ponta-Dragnea a crescut constant în PSD datorită victoriilor la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare, în timp ce PSD ajungea în 2014 un partid inert care accepta orice decizie venită de la Victor Ponta. Premierul a avut la îndemână bani şi funcţii pentru recompensarea fidelilor, gruparea premierului fiind dependentă de guvernare. Baronii şi şefii de organizaţii sunt şi ei eliminaţi fie de DNA, fie pe linie de partid.

Relaţia Ponta - Dragnea

Prima fisură în relaţia Ponta – Dragnea a început să apară în 2014, când Dragnea a simţit că Ponta nu îl sprijină pentru a prelua conducerea partidului dacă premierul ajunge la Palatul Cotroceni. Dragnea a continuat să rămână alături de Ponta şi după pierderea prezidenţialelor, încercând în decembrie 2014 organizarea unui Congres fulger pentru reconfirmarea lor în funcţii. În 2015, relaţia celor doi a ajuns aproape la o ruptură, Ponta luând mai multe decizii fără să se mai consulte cu Dragnea. Astfel, ultimul a fost nevoit să recunoască de mai multe ori că a aflat de deciziile premierului de la televizor, fără să fie informat în prealabil. 

Dragnea pierde şi funcţia de vicepremier în guvern - 2014, influenţa lui Gabriel Oprea asupra lui Ponta crescând simţitor. Viitorul lui Dragnea în PSD părea sumbru după ce acesta a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului din 2012. Dragnea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte executiv, după ce Ponta a anulat un Comitet Executiv în care urma să se discute situaţia sa, fără să-l anunţe. Dragnea s-a retras şi din guvern, rămând doar cu funcţia onorifică de coordonator politic al PSD.

Retragerea lui Ponta din fruntea PSD a fost încă un moment în care cei doi nu s-au consultat, Dragnea afirmând că tot de la televizor s-a informat. Dar a fost şi momentul în care Dragnea şi-a refăcut calculele. Văzând că Ponta trage sforile ca Rovana Plumb să preia partidul, că Ilie Sârbu îl atacă direct, iar trusturile media prietene premierului duc o campanie de presă împotriva sa, Dragnea ia decizia să candideze pentru şefia partidului.Ruptura Ponta – Dragnea s-a produs, chiar dacă cei doi mimează în continuare prietenia. Comitetul Executiv de miercuri va decide astfel dacă se menţine actualul status-quo, Ponta conducând cu mâna Rovanei Plumb sau Dragnea se impune ca numărul unu în partid. Decizia va avea un rol decisiv asupra PSD, dar şi asupra viitorului Congres al partidului.

Rovana Plumb, soluţia de compromis până la Congres

Rovana Plumb a fost impusă ca preşedintă a Consiliului Naţional al PSD în martie, ea neavând vreun contracandidat. Apropiată total de Victor Ponta, Rovana Plumb şi fidelii premierului i-au transmis prin mai multe comunicate de presă lui Dragnea să nu se bage pentru funcţia lăsată liberă de Ponta. Fără să aibă sprijinul lui Victor Ponta, Rovana Plumb nu ar putea câştiga competiţia în partid împotriva lui Liviu Dragnea. Coordonatorul politic a făcut în ultima lună un turneu prin ţară, trecând prin aproximativ 30 de organizaţii PSD. 

În acest timp, Rovana Plumb, în calitate de preşedinte interimar, a avut rolul de a transmite mesajele guvernamentele ale lui Victor Ponta. Fără să aibă vreun dosar la DNA, Rovana Plumb a fost văzută ca o soluţie de compromis până la viitorul Congres al partidului. ”Este femeia noastră”, a descris-o Marian Oprişan chiar în şedinţa Biroului Permanent Naţional în care Rovana Plumb a fost reînvestită în funcţia de preşedinte interimar. Şi Ion Iliescu a declarat că Rovana Plumb este o variantă bună pentru partid. Ea se bucură de votul colegilor din guvern, dar şi fidelilor lui Victor Ponta.

Dragnea, condamnat şi menţionat în alte dosare

Principala problemă pentru Dragnea în ocuparea funcţiei de preşedinte interimar al PSD o reprezintă faptul că este condamnat în prima instanţă la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. Astfel, pesediştii ar trebui să dea explicaţii cum de au ales un lider condamnat de o instanţă. Numele lui Dragnea a fost menţionat şi în alte dosare. Preşedintele Klaus Iohannis a depus anul trecut o plângere penală pe numele lui Liviu Dragnea, din cauza Ordonanţei care permite migraţia aleşilor locali. Până în prezent, procurorii au anunţat doar începerea urmăririi penale ”in rem” în acest dosar. În presă, au apărut anul trecut mai multe stenograme în care numele lui Dragnea apărea ca intermediar al unei şpăgi date de omul de afaceri Ioan Nicolae Alinei Bica – fosta şefă DIICOT. Dragnea a resping categoric intermedierea unei şpăgi de 3,5 milioane de euro.

Raportul de forţă centru - teritoriu

O altă semnificaţie a votului de miercuri din CEx este legată de raportul de forţă teritoriu – centru. În timpul mandatului lui Victor Ponta, centrul a câştigat categoric supremaţia în partid, liderii din teritoriu neavând niciun cuvânt de spus în deciziile luate. De cele mai multe ori, şefii organizaţiilor au fost convocaţi pentru a vota deciziile anunţate deja sau numele miniştrilor pe care le-au aflat de la televizor. În teritoriu s-a acumulat deja un sentiment de frustare faţă de centru, care este perceput drept singura sursă de putere. Dorinţa preşedinţilor de organizaţii a fost ignorată în ultimii ani, pe măsură ce puterea lui Victor Ponta s-a mărit în partid, iar şansele acestuia creşteau în a deveni preşedintele României. Nici după înfrângerea din 16 noiembrie, şefii de organizaţii nu s-au revoltat de teamă să nu piardă guvernarea, care depinde exclusiv de Victor Ponta.

În continuare, toţi şefii de organizaţii îi cer premierului să rămână la Palatul Victoria şi să nu facă un gest pripit prin care să-şi anunţe demisia. Frica de Opoziţie este încă prezentă în PSD, care vrea să intre în alegerile locale şi parlamentare din postura de partid aflat la guvernare. În acelaşi timp, liderii de organizaţii doresc ca rolul partidului să crească în raport cu puterea celor puşi de PSD la Palatul Victoria. Rovana Plumb şi Liviu Dragnea au vorbit la unison de menţinerea guvernării, a actualei coaliţii de guvernare şi a funcţie de premier pentru Victor Ponta.

Rolul lui Gabriel Oprea în viitorul PSD

Gabriel Oprea este un personaj care a câştigat foarte multă putere în ultimii trei ani. Având în spatele său doar 15 parlamentari, 2,5%, Oprea a devenit cheia menţinerii guvernării de PSD şi Victor Ponta. În prezent, UNPR are 10% în Parlament şi poate provoca răsturnarea guvernului dacă anunţă că votează o moţiune de cenzură. Influenţa lui Oprea asupra lui Ponta s-a resimţit şi în influenţa crescută a acestuia asupra Guvernului şi a PSD. 

Generalul participă la şedinţele PSD, dar nu se sfieşte să afirme public că UNPR susţine guvernul doar dacă Ponta este premier. Oprea a rămas singurul vicepremier al Guvernului şi a fost şi premier interimar în perioada când Ponta s-a operat şi recuperate în Turcia. Acesta a declarat în ultima şedinţă a Biroului Permanent Naţional al PSD că o susţine pe Rovana Plumb pentru şefia partidului, el prezentând-o pe aceasta drept ”liderul coaliţiei de guvernare”.

Dragnea a dorit să se asigure, la un pahar de vin, că Oprea nu se va implica în competiţia internă din PSD. Chiar dacă Dragnea a părut că cere acordul lui Oprea, mulţi social-democraţi se aşteaptă ca Dragnea să oprească ofensiva UNPR asupra aleşilor locali ai PSD. În partid, circulă deja teoria că Oprea racolează intens aleşi locali ai PSD promiţându-le că îi scapă de problemele cu justiţia. De altfel, chiar lideri din conducerea PSD cred că Oprea îi poate ajuta să obţină sentinţe favorabile.

Şi Dragnea şi Plumb au vorbit de prietenia cu Oprea şi menţinerea actualei coaliţii de guvernare, generalul creându-şi imaginea de personajul vital pentru PSD, de care depinde soarta acestui partid.

Viitorului lider al pesediştilor îi va reveni misiunea de a gestiona relaţia cu Oprea şi UNPR, vorbindu-se de o alianţă pentru locale şi parlamentare.

Dragnea: Am fost atacat pe bani mulţi

Şi în media s-a simţit deschiderea competiţiei interne în PSD, Liviu Dragnea acuzându-şi contracandidata că a folosit mulţi bani pentru a-l denigra. Dragnea s-a ferit să vorbească deschis dacă Rovana Plumb a plătit posturile tv pentru ştiri şi emisiuni defavorabile lui. În ultima perioadă, un post de televiziune, apropiat de Sebastian Ghiţă, a fost cel care a difuzat mai multe ştiri împotriva lui Dragnea. ”Nu cred în coincidenţe, sunt băiat major, este o campanie împotriva mea”, au fost acuzele aduse de Liviu Dragnea. Coordonatorul politic a fost acuzat că este omul lui Traian Băsescu, al lui Klaus Iohannis, că este şantajat de binomul DNA-SRI şi că vrea să îl răstoarne pe Victor Ponta. Dragnea a reclamat deschis aceste atacuri chiar în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Băsescu şi Udrea îl atacă pe Dragnea

Elena Udrea şi Traian Băsescu s-au implicat şi ei în campania din interiorul PSD, ambii atacându-l pe Liviu Dragnea. Nu este pentru prima dată când Udrea şi Băsescu au intervenţii despre situaţia din PSD, fostul preşedinte apărându-l pe Victor Ponta de acuzaţiile DNA. În 2014, s-a vorbit despre un blat Ponta-Udrea-Ghiţă prin care se încerca supraexpunerea mediatică a conflictului Ponta – Udrea pentru eliminarea celorlalţi competitori. Şi campania premierului Ponta a mers pe dihotomia băsist – antibăsist, orice altă discuţie încercând să fie anulată.

Scrisoarea unui membru de partid

Andrei Alexandru, fostul purtător de cuvânt al lui Nicolae Văcăroiu, a trimis o scrisoare deschisă în calitate de membru PSD în care vorbeşte de lupta pentru putere din interiorul PSD.

”Stimaţi colegi, oare nu mai distingeţi între mizele reale şi cele imaginare ? Biroul Permanent Naţional al PSD a votat în unanimitate nimic, iar acum Comitetului Executiv i se propune să voteze tot nimic, chiar dacă acelui nimic i s-a dat numele: preşedinte interimar. Fiindcă nu există procedură statutară, la funcţia inexistentă de preşedinte interimar al PSD se poate înscrie orice cetăţean român sau străin, membru sau nemembru de partid. Nu există vreun criteriu de a refuza cuiva candidatura. După ce lupta  se va fi încheiat, în urma căreia icsulescu a primit votul majoritar al CEx pentru funcţia de preşedinte interimar, icsulescu nu va avea mai multe atribuţii decât un simplu membru al PSD, pentru că, repet, funcţia nu există şi, ca urmare, nu are atribuţii. Statutul oricărui partid este un act legal, cu o forţă juridică conferită prin lege şi înregistrat la Tribunalul Bucureşti pentru a fi opozabil în Justiţie”, susţine Alexandru.

Potrivit acestuia, un procuror ”zelos” al Codruţei Kovesi ”ar putea eticheta drept uzurpare de calităţi oficiale sau trafic de influenţă, semnătura, pe orice document oficial, în calitate de ”preşedinte interimar”. El pledează pentru încheierea rapidă a acestei stări de interimat în PSD, precizând că Dragnea şi Ponta au greşit când au impus în partid Rezoluţia de Integritate la Consiliul Naţional din martie.

Comitetul Executiv al PSD este format din 93 de membri, jumătate provenind din teritoriu, iar ceilalţi reprezentând structurile centrale. Pentru a deveni viitorul lider al PSD, Dragnea şi Plumb au nevoie de jumătate plus unu din numărul total de voturi al colegilor din Comitetul Executiv. Dragnea a anunţat că votul o să fie secret şi că speră că premierul Ponta o să-l voteze, aşa cum l-a votat şi el mereu. Rovana Plumb, ministrul Muncii, se bucură de sprijinul fidelilor lui Ponta şi celor din administraţia centrală, dar şi locală. Ascensiunea lui Dragnea nu este văzută cu ochi buni, principalul handicap al acestuia fiind condamnarea în dosarul Referendumul. Şedinţa Comitetului Executiv a fost programată la Palatul Parlamentului. Cristian Andrei

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 A murit una dintre cele mai frumoase femei ale României, la doar 49 de ani

3 CAZ RAR / Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustifica…

4 Citiți și voi ce spune omul ăsta!

5 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România