Cum văd feministele candidaturile femeilor

Cum văd feministele candidaturile femeilor

Alegerile prezidenţiale din toamnă vor aduce un lucru cu totul şi cu totul nou în viaţa politică românească: pentru prima dată, în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat s-au aşezat la start două femei: Elena Udrea , candidat din partea PMP, şi Monica Macovei, candidat independent.

Portiţa către Palatul Cotroceni a fost deschisă, puţin, în toamna anului 2000, când avocatul Elena Graziela Bârlă a candidat independent la prezidenţiale şi a obţinut 0,55% din voturi în primul tur. În cifre absolute, 61.455 de voturi, care au aşezat-o pe locul 9 din 12, mult în spatele lui Ion Iliescu, dar, totuşi, în faţa prinţului Paul.

După 14 ani şi două rânduri de alegeri prezidenţiale, fără niciun nume de femeie tipărit pe buletinul electoral, iată că în noimebrie, nu una, ci două femei încearcă să răstoarne un clişeu bine cimentat în societatea românească, ce persistă parcă dintotdeauna, şi poate fi rezumat astfel: funcţia de preşedinte al României reprezintă o afacere exclusiv masculină.

Elena Udrea şi Monica Macovei vor să obţină voturi, foarte multe voturi, de la un electorat care se tot întreabă, misogin şi aproape obsesiv: e pregătită România pentru un preşedinte femeie? La această întrebare au răspuns chiar cele două candidate. Elena Udrea: „Încurajez pe tineri, în general, dar în special pe tinerele femei frumoase care vor să aibă o carieră şi vor să facă ceva important în viaţă să facă politică. Faptul că vor mai fi jignite din când în când de Victor Ponta sau de alţi misogini din politică nu trebuie să le descurajeze“.

Monica Macovei: „Premisele acestei întrebări ar trebui să ofenseze toate femeile din România, adică jumătate din populaţia ţării şi pe mine. Dar nu ne ofensează, pentru că noi suntem puternice“. Aşa au răspuns cele două doamne.

„Feminitatea nu e asociată cu inteligenţa“

Dincolo de bârfele politice, de sondajele care le oferă mai multe sau mai puţine şanse de a ajunge la Cotroceni, am încercat să evaluăm cele două candidaturi şi din perspectivă strict feministă. Cum văd femeile care luptă pentru egalitatea de gen demersul Elenei Udrea şi al Monicăi Macovei?

Psihologul Aurora Liiceanu a ales să facă o comparaţie între cele două femei-candidat, din pespectiva identităţii feminine. „Percepţia feminităţii Monicăi Macovei este la polul opus faţă de percepţia feminităţii Elenei Udrea. Monica Macovei merge pe ideea politicianului «oarecum asexuat». În schimb, Udrea vrea să pară femeie, să fie femeie, nu bărbat sau nu neutră ca Monica Macovei“, spune Aurora Liiceanu, care nu crede, totuşi, că aceasta este un vantaj pentru candidatul PMP. „Oamenii vor rămâne în continuare cu imaginea Eleneiu Udrea pe tocuri înalte şi cu pantaloni strâmţi. Cred că, pentru electorat, în ciuda a ce se spune, contează mai mult seriozitatea afişată de un candidat. În mintea omului, o femeie care face politică nu tricotează, nu stă cu capul în aragaz şi nu cumpără salam. N-am văzut-o pe Angela Merkel în ipostaze sociale de femeie. Deci, Udrea are o vizibilitate socială prost afişată“, mai spune Aurora Liiceanu.

Psihologul vorbeşte despre două mari modele de campanie, diametral opuse, afişate de cele două candidate. „Vorbim de două stiluri: cel american, adoptat de Elena Udrea, în care candidaţii îşi plimbă familia în campanie, şi modelul german, adoptat de Macovei, bazat doar pe carieră. Amândouă sunt extreme. Elena Udrea exagerează mult, iar Monica Macovei minimalizează totul“, mai spune Aurora Liiceanu, care încheie, cu umor, combinând folclorul cu teoria academică. „În orice manual de psihologie, scrie astfel: cu cât creşti pe scara ierarhică politică, cu atât trebuie să-ţi reprimi feminitatea. Glumind, aş spune că de asta avem secretare foarte frumoase, însă, când treci de acest stadiu, mai contează şi alte aspecte. Oricum, feminitatea nu e asociată cu inteligenţa, asta e de când lumea şi pământul“, conchide Aurora Liiceanu.

„O schimbare a climatului“

Oana Băluţă , conferenţar universitar la SNSPA şi la Facultatea de Jurnalism din cadrul universităţii Bucureşti, salută candidatura celor două femei şi face o scurtă analiză.

„E foarte bine că avem două femei în lupta prezidenţială. Şi dacă era una, era la fel de bine. Reprezintă o schimbare a climatului, o schimbare de mentalitate. Sunt două candidaturi diferite. Elena Udrea şi Monica Macovei sunt două femei crescute, din punct de vedere politic, în preajma aceluiaşi lider, dar care au ales două căi diferite de parcurs. Elena Udrea a rămas în continuare alături de Traian Băsescu, în schimb, Monica Macovei s-a separat de partid şi va candida ca independentă. În plus, vine din zona societăţii civile, a lucrat în domeniul drepturilor omului“, spune Oana Băluţă, care va urmări atent prestaţia celor două candidate. „Oricum, candidatura celor două va creşte interesul cetăţenilor faţă de campania electorală. Personal, interesul meu a crescut. Am curiozităţi: le voi urmări în campania electorală pentru că vreau să văd cum îşi construiesc campania, ce discursuri au, cum se comportă cu jurnaliştii. E un pas extrem de binevenit“, mai arată Oana Băluţă.

I-am adresat aceeaşi întrebare sâcâitoare. E pregătită societatea românească pentru un preşedinte femeie sau e prea devreme? „Vom vedea după vot. Sunt sigură că societatea românească este pregătită pentru candidatura unei femei“, a încheiat feminista Oana Băluţă. Dacă intraţi pe bloggurile adevarul.ro, în CV-ul Oanei Băluţă veţi găsi următorul citat: „Feminismul este o mişcare radicală potrivit căreia femeile sunt oameni“. Autorul este necunoscut.

„Încurajare pentru femeile din politică“

Candidatura Elenei Udrea şi a Monicăi Macovei este privită cu entuziasm şi de Georgiana Epure , studentă în Marea Britanie şi membră a Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen. „Candidatura celor două femei marchează o deschidere extrem de binevenită în spaţiul public, din perspectiva egalităţii de gen. Prezenţa Monicăi Macovei şi a Elenei Udrea în bătălia pentru cea mai înaltă funcţie în stat va arăta abilităţile pe care pot să le aibă femeile într-o competiţie la care iau parte, de obicei, doar bărbaţii. În plus, le încurajează pe femeile care se implică în mediul politic. Vorbim aici de femeile din Parlamentul naţional (un procent de 12% ) sau cele care reprezintă România în Parlamentul European, unde procentul este mai mare (35%)“, a spus Georgiana Epure, blogger adevarul.ro.

Părerea bărbatului

Analistul politic Radu Magdin se întreabă, într-o analiză publicată pe adevarul.ro, dacă putem face trecerea de la Tătuc la Mămucă, dacă putem accepta un preşedinte nepaternalist sau nematernalist. „Românii ar putea vota o Mămucă, în ciuda misoginiei încă existente în ţară, dacă sunt impresionaţi şi cuceriţi – o combinaţie de minte şi inimă, situaţie care deocamdată nu există pe piaţa politică românească. În 2014, aşadar, nu vom avea surprize. În ceea ce priveşte 2019, never say never! Însă, lucrurile trebuie pregătite, atipic pentru România, din timp: dacă o femeie vrea un rol politic mai mare şi nu e susţinută de cel puţin câţiva bărbaţi cheie, care să o placă, respecte şi ajute cu promovarea, va părea doar feministă“, arată Radu Magdin, într-un text intitulat „România, de la Tătuc la Mămucă? Nu încă.“

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...