DONAŢIILE în campania electorală: Câţi bani au primit partidele în prima săptămână de campanie

DONAŢIILE în campania electorală: Câţi bani au primit partidele în prima săptămână de campanie

ACL PNL-PDL a primit şi declarat, în prima săptămână a alegerilor prezidenţiale, donaţii totale în valoare de 320.410 lei, devansând astfel alianţa electorală PSD-UNPR-PC, care a primit şi declarat donaţii totale în valoare de 312.704 lei, potrivit informaţiilor furnizate, vineri, de AEP.

Partidul Mişcarea Populară ocupă locul trei în clasamentul donaţiilor, formaţiunea primind şi declarând, în prima săptămână a campaniei electorale, 106.000 lei, se arată, totodată, în comunicatul AEP remis MEDIAFAX în care se prezintă situaţia donaţiilor primite şi declarate de partide, alianţe şi candidaţi independenţi la data de 9 octombrie 2014.

Spre deosebire de ACL, PSD şi PMP, care se află în topul clasamentului, UDMR a primit şi declarat, în perioada menţionată, donaţii în valoare totală de 4.000 de lei, în timp ce PPDD a primit şi declarat donaţii de 1.052 lei.

Celelalte partide înscrise în cursa electorală, respectiv Partidul Alternativa Socialistă, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Partidul Ecologist Român, Partidul PRODEMO, Partidul România Mare nu au declarat donaţii.

Astfel, valoarea totală a donaţiilor primite şi declarate de alianţe şi partide în prima săptămână de campanie este de 744.166 lei.

Dintre toate alianţele şi partidele enumerate, doar ACL şi Partidul Mişcarea Populară au primit şi declarat, în perioada menţionată, donaţii şi din partea persoanelor juridice, în valoare totală de 31.760 lei (ACL) şi 21.000 lei (PMP), restul sumelor fiind constituite din donaţii făcute de către persoane fizice.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, topul donaţiilor primite şi declarate în prima săptămână de campanie este condus de Călin Popescu-Tăriceanu, cu 207.102 lei.

El este urmat de Teodor Meleşcanu, cu 92.500 lei, Monica Macovei, cu 55.060 lei, din care 28.301 lei donaţi de persoane juridice şi 26.758 lei donaţi de persoane fizice, clasamentul fiind închis de Gheorghe Funar, cu 1.500 lei.

Astfel, valoarea totală a donaţiilor primite şi declarate de candidaţii independenţi în prima săptămână de campanie este de 356.162 lei.

În total, alianţele, partidele şi candidaţii independenţi au primit şi declarat în prima săptămână a campaniei electorale suma de 1.100.328 lei, din care 1.019.266 lei donaţi de persoane fizice, iar 81.061 lei donaţi de persoane juridice.

Finanţarea campaniilor electorale este reglementată de Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, unde se prevede că donaţiile şi legatele primite după deschiderea campaniilor electorale de la persoanele fizice sau juridice trebuie declarate AEP de către mandatarul financiar, în termen de cinci zile lucrătoare de la primire.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Jenante imagini! / Loredana, dezmăț la restaurant cu „morcovul” italian

2 „Stă ca disperata agățată de Bodi prin cluburi”

3 Adevăr, intoxicare? / Armele furnizate de către Occident nu vor ajuta Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia

4 Încă un mesaj pro-Rusia de la vârful Germaniei!

5 Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina pentru a-și instala propriul guvern marionetă / Lista complotiști…