EXPLOZIV/Agitație în serviciile secrete românești: „S-a întors JUPÂNUL!”

EXPLOZIV/Agitație în serviciile secrete românești: „S-a întors JUPÂNUL!”

Deja mai mult decat un simplu zvon, vestea ca Traian Basescu si-ar remobiliza in forta oamenii fideli din sistem a produs deja rumoare in lumea serviciilor secrete romanesti. Pentru ca, dincolo de a se arunca in a da un pronostic despre sansele de reusita ale unui astfel de proiect politic, dar cu certe conotatii si in activitatea ulterioara a unor institutii sensibile ale statului roman, initiatii in domeniul sigurantei nationale stiu foarte bine ca o astfel de stire nu are cum sa nu faca valuri. 

Mai ales ca, dupa ce la un moment dat parea bagat in corzi, fostul sef al statului pare sa-si fi regasit siguranta de sine, reapeland la hohotele de ras cu care i-a sedus sau i-a scos din minti pe atatia. Si daca Basescu s-a decis cu adevarat sa redevina „jucator”, nu o va face numai pe plan politic, pentru ca transformarea intr-un banal lider de partid nu are cum sa-l ajute in ambitiosul plan pe care persoane din anturajul sau sustin ca acesta ar urma sa-l declanseze chiar in aceasta toamna. Cert este ca in sistem multi isi soptesc deja unii altora ca „s-a intors Jupanu’!”, in timp ce altii recurg deja la calcule pragmatice pentru a vedea ce sanse are fostul sef al statului sa „rupa” din servicii. Asta pentru a sti cum sa se orienteze. Asa ca, daca nu cumva Basescu joaca la cacealma, se anunta de pe acum vremuri interesante…

Se face anul!

Legenda spune ca, dupa ce a sarutat drapelul Regimentului de Garda la ceremonia oficiala de predare a mandatului prezidential catre Klaus Iohannis, Traian Basescu ar fi facut haz de necaz, spunandu-le catorva apropiati ca „n-o sa treaca anul, mai copii, si o sa trebuiasca sa ma intorc inapoi”. Fara a face referire la Palatul Cotroceni, desigur, ci la o intoarcere in forta pe scena politica si nu doar, lasand de inteles ca succesorului sau nu-i va fi tocmai usor sa-si indeplineasca „fisa postului”. Si cand pana si „basistii” infocati pareau sa fi uitat de aceasta premonitie, iata ca Basescu agita din nou apele. Culmea este ca, deocamdata, mai mult in sistem decat in lumea politica.

Vechea garda

Desigur, exista si mult scepticism cu privire la acest scenariu. Insa posibila revenire in forta, acum, la aproape un an de la retragerea la „cele lumesti”, a celui care a fost privit un deceniu ca un „El Comandante Maximo” de catre cei din sistem, le pare multora posibila si dintr-un motiv ascuns. Iar aceasta ipoteza se datoreaza si faptului ca pe domeniul sigurantei nationale, cu mici exceptii, schimbarile facute or fi fost ele sublime, dar aproape ca lipsesc cu desavarsire. Astfel ca „vechea garda” continua sa se afle inca la butoanele multor structuri de forta, ceea ce face cu atat mai interesanta posibila lor „reactivare” pe pozitiile reprezentate de un Traian Basescu care ar incepe sa se implice tot mai serios atat in jocurile politice, cat si in cele de culise din lumea serviciilor secrete. Mai ales daca fostul sef al statului ar alege sa pluseze pe cartea nationalista, care intotdeauna a prins mai repede la militari decat la societatea civila.

Misca si afara

Asa ca in sistem deja se fac calculele daca informatiile militare au ramas sau nu fidele fostului presedinte, daca SPP-ul rezista pe pozitii sau daca „maioristii” din SRI au uitat de „vremurile bune” cand intre Palatul Cotroceni si biroul „batranului” din Padurea Baneasa existau excelente relatii de colaborare. Iar in ceea ce priveste ultima varianta, deja se vehiculeaza ca Traian Basescu nu ar risca sa se aventureze in nisipurile miscatoare ale serviciilor secrete romanesti, daca nu si-ar fi spalat deja rufele, inclusiv cele murdare ale fostului mandat prezidential, mai intai afara. Cu toate acestea, sunt voci autorizate care sustin ca Traian Basescu nu mai are cum sa ia fata actualei lupte anticoruptie, fostul sef al statului trebuind sa se multumeasca in proiectul sau cel mult cu crearea unei „redute” loiale in sanul sistemului. Insa si simpla aparitie a unei miscari de „rezistenta” condusa de „comandantul” Traian Basescu nu poate fi neglijata, mai ales in aceste vremuri tulburi, cand situatia geo-strategica din jurul tarii noastre se schimba vijelios, de la o zi la alta. Permitandu-i astfel lui Basescu inclusiv sa se joace de acum inainte de-a ministrul de Externe, in lipsa unei alte voci autoritare pe acest segment. Oricum, probabil ca si fostul sef al statului este constient ca, daca o va face, aceasta miscare este cu adevarat „ultimul cartus” pe care si l-ar permita sa-l traga pentru a-si atinge tinta: revenirea in forta!  Cătălin TACHE



 


 
 






Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa