EXPLOZIV/Corporația petrolieră ISIS. 1,5 milioane $ ZILNIC

EXPLOZIV/Corporația petrolieră ISIS. 1,5 milioane $ ZILNIC

In preajma terenului petrolifer al-Omar din Siria, cu avioane zburand deasupra, se intinde o coada lunga de sase kilometri de autocisterne. Unii soferi asteapta si o luna de zile pentru incarcare. Bine ati venit in Corporatia ISIS.

Comertul cu petrol al ISIS este tinta prioritara pentru coalitia internationala care lupta cu jihadistii, insa nimic nu pare sa tulbure afacerile in zona. Aurul negru finanteaza in continuare masinaria de razboi a gruparii, asigura electricitatea in zonele controlate si ofera superioritate fata de tarile vecine, scrie Financial Times intr-o ampla analiza despre afacerile cu petrol ale ISIS, relatează  Aktual24

Estimarile arata ca ISIS vand intre 34.000 si 40.000 de barili de petrol pe zi, castigand astfel in jur de 1,5 milioane de dolari in 24 de ore. Majoritatea productiei provine din estul Siriei, dar si din provincia irakiana Kirkuk, fiind vorba de cateva zone de exploatare cucerite de Statul Islamic in 2014. Operatiunile petroliere ale Statului Islamic se desfasoara la un nivel foarte apropiat cu cele realizate de un gigant energetic, cu ani de experienta in spate.

„Este o situatie care te face sa razi si sa plangi”, spune unul dintre liderii rebelilor din Alepp. El este nevoit sa cumpere carburant de la ISIS in timp ce fortele sale lupta in prima linie cu ISIS. „Nu avem alta solutie, se ofera altcineva pentru a ne livra benzina?”, intreaba acesta amar.

Strategia ISIS in privinta petrolului s-a simtit inca de la aparitia pe scena a gruparii, in 2013. Jihadistii au vazut petrolul ca un element esential pentru contruirea statului islamic. Cand au atacat in nordul Irakului si au preluat Mosul, ISIS au pus imediat mana pe terenurile din Ajil si Allas. Localnicii spun ca a doua zi deja au venit specialisti ai gruparii in exploatarea petrolului, iar banii au inceput sa curga.

„Erau pregatiti, aveau deja oameni care sa se ocupe de partea financiara, aveau tehnicieni. Au adus sute de camioane de la Kirkuk si Mosul, au inceput sa il extraga si sa il exporte”, a declarat un seic din orasul Hawija, aflat langa Kirkuk. ISIS a pierdut terenurile din Irak in luna aprilie, insa a obtinut un profit de 450 de milioane de dolari in cele zece luni de exploatare.

Gruparea terorista angajeaza ingineri si ofera salarii competitive, arata FT. De asemenea, a pus bazele unei retele vaste de distributie. Comerciantii cumpara petrol cu 25-30 de dolari pe baril si vand mai departe „aurul negru” catre rafinarii sau companii de prelucrare, adesea cerand sume de doua sau de trei ori mai mari decat pretul de achizitie.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /