EXPLOZIV/DISCURSUL ,,ASASIN'' al lui Ion Iliescu de la Balconul din Piața Victoriei/AUDIO/TEXT

EXPLOZIV/DISCURSUL ,,ASASIN'' al lui Ion Iliescu de la Balconul din Piața Victoriei/AUDIO/TEXT

O probă zdrobitoare în Procesul pe care Istoria i-l va intenta lui Ion Iliescu pentru crimele comise la Mineriada din 13-15 iunie 1990/Ion Cristoiu.

Discursul lui Ion Iliescu:

Mă adresez dv. de astă dată mulțumindu- vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de astă dată l-ați dat la chemarea noastră!

Mulțumesc de asemenea tuturor celorlalte delegații din județe care au venit, s-au adăugat acestor forțe solidare ale muncitorimii române.

Îi rugăm pe ceilalți să rămînă aci în piață. Delegația de mineri, în frunte cu dl. Cozma, se va deplasa spre Piața Universității, pe care vrem să o reocupați dumneavoastră.

(urale, ovații prelungite, entuziasm, aclamații)

Așa cum ați văzut, de astă dată, avem de-a face cu elemente de-a dreptul fasciste (urale, aclamații), care ieri s-au dedat la acte de vandalism. După ce, în cursul dimineții de ieri, 13 iunie, forțe organizate de ordine publică au curățit Piața Universității, la propriu, adică, după ce au evacuat o serie de elemente care zăceau pe spațiul verde, au eliberat tot spațiul, s-au apucat de curățirea zonei, pentru că a rămas mizerie în urma acestora, s-au apucat să curețe carosabilul, să spele, să pregătească pentru circulație, în după amiaza zilei de ieri, grupuri organizate de elemente incitate, multe din ele drogate, înarmate cu diverse elemente contodente, cu bare, cu lanțuri, cu pietre, cu cărămizi, cu țigle, au atacat cordoanele de polițiști, înarmați cu sticle incendiare, au dat foc la autobuze, la mașini și, apoi, grupuri, s-au îndreptat spre clădirea poliției pe care au incendiat- o, spre clădirea Ministerului de interne, spre seară, precum știți, au invadat și clădirea televiziunii care a trebuit să-și întrerupă emisiunea.

În cursul serii, grupuri de muncitori, de polițiști și ostași, au reușit să re-elibereze clădirea televiziunii și, apoi și spațiul din jurul acesteia. Peste noapte au fost eliberate clădirile poliției și ale ministerului de interne.

Unii dintre ei s-au reîntors în Piața Universității. Acum, spre dimineață, se pare, se pare că din nou au evacuat-o, au părăsit-o. Sînt acolo cîteva formațiuni de parașutiști și polițiști.

V-am ruga pe dv., minerii, care sînteți grupați, organizați, să vă îndreptați în coloană pe bulevard, pînă la Piața Universității, s-o ocupați definitiv dumneavoastră (urale, ovații, aclamații). După care, în conlucrare cu forțele de ordine, vă rugăm să asigurați paza pieții Universității, pentru ca să efectueze, să se efectueze lucrări de curățire și de redare a circulației acestui nod.

Dumneavoastră să fiți (încercare de urale întrerupte), dumneavoastră să fiți paznicii, în conlucrare cu forțele de ordine, a acestui punct central din Capitală. (urale) Vă mulțumim foarte mult, vă rugăm să faceți totul pentru a elimina excesele, pentru a elimina actele sîngeroase, și dumneavoastră să asigurați paza necesară împotriva tuturor elementelor extremiste care șiar mai face apariția în această zonă. (urale prelungite).

Celelalte delegații rămîn aci, pe loc, în Piață. Vom vedea dacă e nevoie să mai ajutăm celelalte puncte din Capitală.

Vă mulțumim foarte mult, tuturor! Drum bun și cu bine! Succes! (urale prelungite)

 Iată ce scrie Ion Cristoiu despre acest discurs:

Despre implicarea lui Ion Iliescu în faptele sălbatice ale Mineriadei din 13-15 iunie 1990 circulă pe piaţă, drept dovadă, înregistrarea discursului de la Romexpo, din 15 iunie 1990 în care Ion Iliescu mulţumeşte minerilor pentru prăpădul făcut în Bucureşti. 

Pricopsită cu titlul de împrumut, Ion Iliescu mulţumeşte minerilor, înregistrarea e difuzată şi răsdifuzată la fiecare aniversare a lui 13-15 iunie 1990 cînd se trezește, pentru a se stinge în cîteva zile, revolta de prisos că Ion Iliescu n-a fost pedepsit penal pentru asta. De fi ecare dată, Ion Iliescu s-a apărat împotriva acuzaţiilor de a fi chemat minerii cu argumentul că ortacii s-au suit în trenuri de capul lor, chitiți să tragă de urechi Bucureștii. Autorităţile, cu Preşedinţia în frunte, au fost neputincioase în a-i opri, deoarece, la vremea respectivă, sufereau de Complexul decembrie 1989.

Într-adevăr, condamnarea forţelor de ordine, a Armatei, mai ales, pentru c-a ascultat în decembrie 1989 ordinul privind restabilirea Ordinii crease, în 1990, în rîndurile instituţiilor de forţă teama de a interveni împotriva civililor, chiar şi cînd aceştia se dedau la dezordini violente.

El, Ion Iliescu, le-a mulţumit minerilor, pentru că doar astfel aceştia părăseau Bucureştii. Ion Iliescu folosea astfel Cuvîntarea de la Romexpo drept dovada că Mineriada fusese o manifestare spontană.

Documentul care dovedește că minerii au venit la București chemați de Ion Iliescu

Documentul pe care-l publicăm acum în întregime, în premieră ca text și în premieră absolută audio ( se pare că nu există o înregistrare video), dovedește în chip zdrobitor că minerii au venit la București chemați de Ion Iliescu. 

E vorba de Discursul ținut de Ion Iliescu în zorii zilei de 14 iunie 1990, din balconul Clădirii din Piața Victoriei, minerilor aduşi de la gară direct aici, la sediul Puterii FSN-iste.

Documentul - CD-ul cu înregistrarea Discursului - mi-a fost dat de cineva care locuiește într-un bloc din jurul Pieței Amzei, în apropierea Bulevardului care duce la Piața Universității. Respectivul mi-a spus că e o înregistrare făcută de el în dimineaţa lui 14 iunie 1990. Avea un radio conectat la un aparat de înregistrare. Pe 14 iunie 1990, dimineaţa, pe la șase fără ceva, a auzit un vuiet. Ieşind în balcon, a văzut hoardele minereşti îndreptîndu- se spre Piaţa Universităţii. La radio se dădea, nu în transmisie directă, ci înregistrată, Cuvîntarea lui Ion Iliescu din balconul Clădirii din Piața Victoriei.

Deşi ştiu multe lucruri despre mineriada din 1990 (am fost, ca ziarist la Zig-Zag Magazin, martor activ la toate evenimentele din 13-14-15 iunie 1990, am suferit măsurile luate de Guvern împotriva noastră prin refuzul de a fi tipăriţi, am fost acuzat de ziarul Dimineaţa din 14 iunie 1990 că sînt printre autorii morali ai violenţelor din 13 iunie 1990, am scris despre Mineriadă şi la vremea respectivă şi după), păstram doar amintirea Cuvîntării din 15 iunie 1990 de la Romexpo.

Despre cea din 14 iunie 1990 dimineaţa nu-mi aminteam.

După primirea textului, trec de îndată la verificările cerute de acribia profesională.

Despre acest Discurs s-a scris ici-colo, după ce o emisiune de la TVR a dat un fragment audio pentru a dovedi că minerii au fost chemați de Ion Iliescu. 

Emisiunea se găsește pe youtube sub titlul Discursul lui Ion Iliescu din 14 iunie 1990 din Piaţa Victoriei. Cred c-a fost difuzată cu ani în urmă, la TVR, deoarece Miron Cozma, cu care debutează grupajul, poartă costum, cravată și e tuns ca un demnitar. Liderul minerilor dezvăluie că ortacii s-au dus în Piața Universității după ce Ion Iliescu i-a îndemnat să facă asta prin Discursul din balcon. Se confirmă, așadar, că Ion Iliescu le-a vorbit minerilor din balcon. Urmează imagini cunoscute şi răscunoscute din mineriadă, dublate de sonorul cu un fragment din Cuvîntare – cel în care Ion Iliescu mulţumeşte minerilor. Deoarece vocea lui Ion Illiescu se aude în timp ce imaginile surprind o dubiță cu un mănunchi de megafoane pe capotă, mergînd pe Bulevard, s-ar putea ca fragmentul să fi fost redat în emisiune după ce se auzea în stradă: Fragmentul din debutul Discursului, difuzat prin megafoane pentru a pune acțiunea minerilor sub semnul unei îndepliniri a Mărețelor indicații date de Ion Iliescu! 

La un moment dat, în grupajul de la TVR, Iliescu spune din balcon ceva despre pasivitatea Armatei. Nu cred că-i din dimineaţa lui 14 iunie 1990. Din nenorocire, fără a ţine seama c-ar putea fi o ilustrare pur şi simplu, la vremea difuzării emisiunii, multe ziare au reprodus chestia cu Armata ca fiind din 14 iunie 1990.

Pentru prima dată după 24 de ani, transcrierea Discursului apare pe site-ul Nașul TV din 14 iunie 2014 sub titlul No comment. Discursul istoric al tovarăşului Ion Iliescu din dimineaţa zilei de 14 iunie 1990 adresat minerilor din Piaţa Victoriei, la sosirea în Bucureşti.

E vorba doar de transcriere, nu însă și de înregistrarea audio.

Comparînd transcrierea cu Discursul de pe disc, se poate obseva că lipsesc cîteva fraze esenţiale.

Pe 16 iunie 2014, textul e reluat pe site-ul Art&Culture, sub un titlu la fel cu cel de pe Naşul TV, din care lipseşte însă cuvîntul Tovarăşul, indicîndu- se sursa: Naşul TV.

O simplă cercetare ne arată că despre acest discurs s-a aflat abia în 14 iunie 2014, cînd e publicat pe Naşul TV.

Documentul, doar în forma scrisă, nu însă şi audio, aşa cum e publicat pe Naşul TV, e reluat doar pe cîteva site- uri.

Nicio televiziune nu-l remarcă.

Nici un ziar nu-i sesizează importanţa.

În realitate, ne aflăm în fața unui Document de o semnificație ieșită din comun.

Minerii au fost aduși de la Gară direct la Piața Victoriei pentru a asculta Discursul lui Ion Iliescu

Documentul confirmă:

1 Adevărul că minerii n-au venit în chip spontan la Bucureşti, surclasînd autorităţile, neputincioase în a-i opri, ci chemaţi de Ion Iliescu şi de conducerea FSN.

Şi cînd spun asta mă refer nu numai la cuvintele din debutul Discursului, care invocă un răspuns la „Chemarea noastră”, ci şi la alte două fapte cruciale:

a) Minerii vin de la Gară la Piaţa Victoriei, aduşi aici în chip organizat, pentru a asculta Discursul lui Ion Iliescu.

Toate scrierile dedicate Mineriadei pînă la apariția Documentului, în 14 iunie 2014, susţin varianta plecării minerilor de la Gară direct spre Piaţa Universităţii. Ori, aşa cum arată Discursul, minerii au mers în Piaţa Universităţii şi în Bucureşti, ca să facă ordine, după ce-au fost îndrumaţi să facă asta de către Ion Iliescu prin Discursul din balcon.

b. Ion Iliescu e la ora respectivă – 5,30- la sediul Guvernului care era şi sediul Președinței, în aşteptarea lor.

El iese în balcon cu Discursul pregătit.

2 Evenimentele din 13 iunie 1990, regizate tot de Sistemul lui Ion Iliescu, sînt definite de șeful statului ca tentativă de cucerire a Puterii de către „elemente de-a dreptul fasciste”.

Exagerarea întîmplărilor din 13 iunie 1990, la care Ion Iliescu a beneficiat şi de diversiunea TVR, are menirea de a întări orgoliul minerilor că prin ceea ce vor face ei în București joacă un rol pozitiv, de restabilire a ordinii de stat, că ei salvează țara din mîinile bandelor drogate. 

3 Acuzaţiile aduse autorilor violenţelor sînt incitări ale minerilor la acte de violenţă.

Dacă autorii sînt elemente fasciste, drogate, ele trebuie găsite şi pedepsite.

Precizarea „vă rugăm să faceţi totul pentru a elimina excesele, pentru e elimina actele sîngeroase” nu sînt îndemnuri la prudenţă, ci îndemnuri la violenţă împotriva celor acuzaţi de violenţe.

4. Minerilor li se cere să asigure „paza necesară împotriva tuturor elementelor extremiste care şi-ar mai face apariţia în această zonă”.

Propaganda iliescistă desemnase drept duşmani de moarte ai FSN pe intelectuali.

Cum în imaginarul mineresc, intelectualul e cel cu barbă şi ochelari, minerii din Piaţa Universităţii s-au apucat s-o apere de „elemente extremiste” stîlcind în bătăi pe toţi cei care apăreau în zonă cu barbă şi ochelari.

5. Textul de pe disc, niţel diferit de cel publicat de Naşul în urmă cu un an, conţine, înainte de final, precizarea:

„Celelalte delegaţii rămîn aci, pe loc, în Piaţă. Vom vedea, dacă e nevoie să mai ajutăm celelalte puncte din Capitală”.

Despre ce delegaţii e vorba?

Ne răspund primele rînduri ale discursului:

„Mă adresez dv. de astă dată mulțumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de astă dată l-ați dat la chemarea noastră!

Mulțumesc de asemenea tuturor celorlalte delegații din județe care au venit și s-au adăugat acestor forțe solidare ale muncitorimii române.

Îi rugăm pe ceilalți să rămînă aici în piață.

Delegația de mineri, în frunte cu dl. Cozma, se va deplasa spre Piața Universității pe care vrem să o reocupați dumneavoastră.”

E aproape o axiomă teza că Ion Iliescu a chemat minerii pentru a face ordine în Bucureştii marcaţi de demonstraţiile de stradă, de criticile presei şi de activitatea Opoziţiei. 

Ca și Nicolae Ceaușescu în 17 decembrie 1989 Ion Iliescu invocă intervenția muncitorilor înarmați

Acest document de o excepţională importanţă istorică ne arată însă că minerii fuseseră chemaţi – ca nucleu, prin organizarea lor – în cadrul unei acţiuni mai ample, cu o triplă semnificaţie:

1. Politică.

2. Juridică.

3. Poliţienească.

Din punct de vedere politic, Ion Iliescu îşi dezvăluie aici, la şase luni de la prăbuşirea comunismului, natura sa eminamente stalinistă.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Milionarul Costel Alecu, „devoratorul de vedete”, a fost încarcerat în SUA

2 Așa o fi?

3 Câh...

4 Un filon de safir în valoare de 100 de milioane de dolari, cel mai mare din lume, descoperit de muncitori care…

5 VIDEO Erdogan e bolnav? / Sunt suspiciuni că ar avea o boală incurabilă