EXPLOZIV/Un american pune ÎNTREBAREA la care DOAR RUȘII știu RĂSPUNSUL: Și dacă Grexitul a fost singurul, adevăratul plan al lui Tsipras?

EXPLOZIV/Un american pune ÎNTREBAREA la care DOAR RUȘII știu RĂSPUNSUL: Și dacă Grexitul a fost singurul, adevăratul plan al lui Tsipras?

"A fost Grexitul adevaratul plan al lui Alexis Tsipras? Daca iesirea Greciei din Zona Euro a fost scopul lui Tsipras, e greu sa te gandesti ca ar fi putut actiona altfel decat a facut-o", scrie cotidianul financiar american Wall Street Journal Intr-un comentariu semnal de editorialistul Simon Nixon. 

Cat din tacticile lui Alexis Tsipras din ultimele cinci luni a fost cauzat de incompetenta si cat a fost plan? E o intrebare careia istoricii s-ar putea sa nu-i gaseasca niciodata raspunsul, scrie editorialistul, care trece in revista toate manevrele facute de premierul Tsipras de la preluarea mandatului, in ianuarie.

Wall Street arata ca Tsipras a intarziat si tergiversat negocierile cu creditorii internationali pana in momentul in care bailout-ul a expirat, facand greu de evitat iesirea din Zona Euro.

"Daca acesta a fost planul, l-a executat perfect", mai arata editorialistul. "Deponentii au fost persuadati sa-si pastreze banii in banci prin asigurari zilnice, timp de cinci luni, ca o intelegere cu troika e iminenta. De fapt, cea mai mare parte a timpului nu a existat nici o negociere. Tsipras a mimat dialogul cu discutii infinite despre cum ar trebui sa fie numita troika, unde sa se tina negocierile si cine sa participe la ele.

In ultimul moment, Tsipras a trimis propuneri cu zero sanse sa fie acceptate, dar care i-au permis sa dea vina pe creditori. Acum, cu bailout-ul terminat, bancile inchise si tara in incapacitate de plata, a organizat un referendum in care cetatenii sunt intrebati daca sunt de acord cu o propunere expirata. Totul arata premeditarea iesirii Greciei din Zona Euro, arata Wall Street Journal. 

Citeste aici tot articolul (continut cu plata) http://www.wsj.com/articles/it-looks-a-perfect-exit-stage-left-for-tsipras-1435783545


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina