Fostul pupil al lui Băsescu, propus de Ponta la Buget

Fostul pupil al lui Băsescu, propus de Ponta la Buget

Premierul Victor Ponta îl va propune pe senatorul PSD Darius Vâlcov, pentru a gestiona portofoliul de la ministerul Bugetului, după ce prima propunere, Claudiu Manda, deputat PSD, a fost respinsă categoric de preşedintele Traian Băsescu, pe motiv că singura competenţă a lui Manda în domeniul Bugetului a fost „să rupă bilete la Casa de Cultură din Craiova“. Potrivit legii, şeful statului nu mai poate refuza a doua propunere de ministru. Vâlcov s-a înscris în PSD în urmă cu numai doi ani, după ce timp de 14 ani, a activat în PDL, ultimii patru ani aflându-se în fruntea PDL Olt. Odată cu demisia din PDL, Vâlcov a pierdut şi cel de-al doilea mandat de primar al Slatinei. 

 

Promovat intens de Băsescu

 

Darius Vâlcov este „surpriza plăcută“ pe care Ponta a anunţat în urmă cu câteva zile că o pregăteşte preşedintelui Băsescu. Actualul senator PSD a fost unul dintre tinerii democrat-liberali luaţi de Traian Băsescu sub aripa sa. Fiind promovat intens de Băsescu, Darius Vâlcov a devenit, la numai 27 de ani, cel mai tânăr primar din România. La alegerile locale din 2004, în plină dominaţie PSD, Băsescu l-a girat pe Darius Vâlcov, soţul prezentatoarei Lavinia Şandru. În prezent, Vâlcov este preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din Senat. El a fost şi preşedintele Comisiei speciale comune pentru Roşia Montană. La capitolul studii, senatorul deţine titlul de doctor în economie, acordat de ASE, şi este licenţiat atât în Drept, la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, cât şi în Economie, la ASE.

 

Sărac în acte

 

Potrivit ultimei declaraţii de avere, depusă în luna mai a acestui an, Darius Vâlcov nu deţine niciun teren şi niciun imobil, însă este proprietarul unui autoturism Jeep Wrangler, cumpărat în acest an împreună cu soţia sa Lavinia Şandru. Cei doi deţin o colecţie de bijuterii şi obiecte de artă estimate la 62.000 de lei, iar Lavinia Şandru este titularul unui cont curent de 155.000 de lei. Tot ea deţine 50% părţi sociale în Loyal Leasing, companie către care a acordat şi un împrumut în nume personal în valoare de 90.000 de lei. Darius Vâlcov a încasat anul trecut indemnizaţie de senator de 64.512 lei, iar soţia a încasat 4.368 de lei pentru funcţia de director artistic la Aldaco Film. 

 

Ce-l aşteaptă la minister

 

Poziţia de ministru al Bugetului presupune o mare responsabilitate şi este una esenţială pentru finanţele ţării. Darius Vâlcov va trebui să ţină în frâu deficitul bugetar, agreat cu instituţiile financiare internaţionale la 2,2% din PIB pentru acest an. În condiţiile în care încasările la bugetul statului s-au situat sub program în prima jumătate a acestui an, pentru a nu fi depăşită ţina de deficit, cheltuielile vor trebui ajustate. Important este ca această ajustare să nu fie aplicată investiţiilor. Viitorul ministru al Bugetului va trebui să reziste presiunii care va veni din partea ministerelor pentru majorarea cheltuielilor, având în vedere faptul că este şi an electoral. De altfel, surse guvernamentale afirmau că „promovarea“ la Banca Naţională a lui Liviu Voinea, actualul ministru, a avut loc tocmai pentru că acesta a deranjat anumiţi membri ai Guvernului pentru că a propus doar măsuri de tăiere a cheltuielilor. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, care ar urma să se aplice de la 1 octombrie, este una dintre principalele teme ale viitorului ministru.

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

3 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

4 Pensii speciale de jurnalişti pentru generalul Pavel Abraham, meteorologul Romica Jurcă sau colonelul Mircea …

5 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”