Geoană: PSD trebuie să aibă candidat propriu la prezidenţiale. Dreapta va coagula în jurul lui Băsescu

Geoană: PSD trebuie să aibă candidat propriu la prezidenţiale. Dreapta va coagula în jurul lui Băsescu

PSD nu îşi permite să nu aibă un candidat propriu la alegerile prezidenţiale, astfel încât stânga să aibă şi preşedintele, şi Guvernul, în condiţiile în care cealaltă variantă e dată de coagularea dreptei în jurul lui Traian Băsescu şi continuarea regimului acestuia, susţine senatorul Mircea Geoană.

Mircea Geoană (Imagine: Andrei Spirache / Mediafax Foto)

"Viitorul preşedinte trebuie să fie capabil să atragă şi voturile nehotărâţilor. Dreapta cu siguranţă se va coaliza pentru a da un vot anti-PSD. În turul doi în 2009, candidatul PSD a obţinut 5.206.747 de voturi, cu aproape 2 milioane de voturi mai mult decât în turul întâi. În faţa unei coalizări politice a dreptei, stânga poate propune alternativa unui proiect credibil şi constructiv pentru România. Şansa noastră este aceea de a veni cu un candidat PSD care să demonstreze că are viziune, competenţă, echilibru, integritate şi patriotism în sensul pragmatic al termenului - ingrediente absolut necesare pentru o Românie de succes", susţine Geoană, pe contul său de Facebook.

El a mai spus că, după experienţa cu Crin Antonescu , nu vede cum un Congres PSD ar putea decide susţinerea unui alt candidat care să nu fie membru PSD.

"Astăzi sunt două variante: un Preşedinte şi un Guvern de stânga care reconstruiesc România sau o coagulare a forţelor de dreapta în jurul lui Traian Băsescu şi continuarea regimului bolnav pe care acesta l-a ridicat în 10 ani", consideră Geoană.

Mircea Geoană a apreciat că liderul PNL Crin Antonescu şi cel al PDL Vasile Blaga se vor alia după alegerile pentru PE pentru a încerca să aibă o poziţie mai puternică în negocierea cu Traian Băsescu.

"După alegerile europene vom asista la îmbrăţişarea neputinţei dintre Crin şi Blaga, încercând să-şi salveze situaţia şi să aibă o poziţie mai puternică în inevitabila negociere cu Băsescu. Alegerea în 2014 va fi între ruperea de regimul Băsescu şi un nou început după un sfert de veac", a adăugat Geoană.

El a menţionat că, pentru a-şi maximiza şansele de a câştiga prezidenţialele şi a da şi preşedintele şi Guvernul, PSD trebuie să aibă un candidat propriu.

"Alegerile prezidenţiale sunt cele mai importante din punctul de vedere al participării politice şi implicării civice a românilor. Într-un asemenea moment, care implică peste 10 milioane de alegători, PSD, cel mai mare partid din România, nu îşi permite să nu aibă un candidat propriu. Şi sunt convins că acelaşi lucru va fi decis şi în viitorul congres al PSD, ce va fi organizat în lunile următoare, aşa cum a menţionat preşedintele PSD", a spus Geoană.

El a enumerat patru motive pentru care PSD nu îşi permite să nu aibă un candidat propriu la prezidenţiale.

Astfel, Geoană a precizat că social-democraţii nu pot să fugă de răspunderea de a propune României un altfel de preşedinte, "după 10 ani de regim prezidenţial de dreapta care mai mult a distrus".

Geoană a arătat, totodată, că social-democraţii nu pot "rata şansa de a schimba până la capăt regimul Băsescu", printr-o decizie care va duce la pierderea voturilor PSD.

"Electoratul PSD nu va vota în bloc un candidat susţinut de partid, dar care vine din altă parte. Iar fără votul masiv al electoratului PSD, orice candidat «susţinut» nu ajunge în turul doi. La alegerile prezidenţiale din 2009, în turul întâi, la o prezenţă de 53,52% din total alegători, candidatul PSD a obţinut 3.027.838 de voturi, adică 99% din voturile alegătorilor PSD. Fără aceste voturi sau doar cu o parte din ele este aproape imposibil pentru orice alt candidat care nu face parte din PSD să fie sigur de turul doi", a spus Geoană.

El a arătat că absenţa PSD din cursa prezidenţială ar însemna şi pierderea conexiunii dintre simpatizanţi şi partid.

"Nu poţi să laşi un electorat de peste 35% din populaţie fără un candidat, într-un moment de maximă participare electorală, când se refac reţelele organizaţionale şi se regenerează legăturile afective", a subliniat Geoană.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...