George Maior: SRI va sta deoparte de lupta politică la alegerile prezidenţiale

George Maior: SRI va sta deoparte de lupta politică la alegerile prezidenţiale

George Maior: SRI va sta deoparte de lupta politică la alegerile prezidenţiale / FOTO: Mediafax

"SRI trebuie să fie, să se manifeste în acelaşi ritm, fără a slăbi ritmul de cunoaştere a realităţilor ce pot afecta securitatea naţională a României, trebuie să se manifeste independent şi neutru faţă de o luptă politică ce nu interesează Serviciul decât dintr-o singură perspectivă: aceea de a sta deoparte de mizele politice, ideologice, aflate într-o competiţie de o asemenea anvergură. Orice abatere are un nume şi un prenume în cadrul Serviciului şi va fi sancţionată corespunzător. Dacă se întâmplă vreun incident el are întotdeauna un nume şi un prenume şi acest lucru se va vedea şi public", spune Maior.

Iată şi ale declaraţii importante ale şefului SRI, George Maior, făcute aseară, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune B1 TV.

Despre calificarea coruptiei drept o amenintare la SRI

Nu am calificat-o eu, ci constitutia. Este o amenintare la adresa SRI, pe de-o parte slabeste statul in exprimarea sa politica, geopolitica, iar pe cealalta parte, prejudiciaza bugetul de stat si afecteaza interesele cetateanului. Este o chestiune grava care creaza mari probleme unui stat modern care vrea sa asigure si securitate si prosperitate cetatenilor sai.

Despre cum percep politicienii coruptia

Cred ca unii o percep intr-un anume fel. Ea a fost abordata de unele institutii ale statului, dar, evident, sunt si anumiti politicieni, cre din ratiuni personale si ratiuni politicie gresite, nu o privesc asa.

Despre nemultumirile politicienilor cu privire la ascultarea telefoanelor

Este destul de patetica aceasta abordare. Sunt urmariti doar cei care fac ceva foarte rau, care incalca legea. Daca iti faci corect treaba nu vei avea niciodata probleme.

Se fac verificari si in administratie, justitie, si la noi, noi insine, in cadrul SRI abordam acest fenomen in interior. Nu avem un fel de imunitate si intodeauna cand a existat un caz l-am abordat noi insine.

SRI are ca misiuni aparare a cibernetica, contraspionasj, apararea nationala. Serviciul Roman de Informatii are o evolutie buna. Oamenii au lucrat foarte mult.

Despre terorismul pe teritoriul Romaniei

Nu au fost acte de terorism la noi in tara, dar asta nu inseamna ca nu s-a depus un efort in acest sens. Nu avem resurse pentru toate aceste fenomene, dar, avand in vedere situatia de criza, am fost nevoiti sa dezvoltam mai mult conceptul de securitate nationala.

Prioritatea este siguranta oamenilor. Faptul ca nu s-a petrecut un atac terorist, va garantez ca in spate se face o treaba laborioasa.

Va rog sa ne credeti ca incercam sa sensibilizam si alte institutii sa-si faca mai bine treaba pentru care exista ratiunea lor de a functiona.

Despre candidatura la presedintia Romaniei. Sau despre functia de premier

Cata vreme am aceasta calitate, cred ca foarte importanta, nu am luat in calcul aceste variante. Am incercat sa tin deoparte competitia politica. Neutralitate si profesionalism, despre asta e vorba. Ca s-au facut speculatii, este altceva. Cand voi termina aceasta misiune, repet, foarte importanta, vom discuta si despre alte lucruri.

La sfarsitul anului sunt alegeri prezidentiale. E normal sa ai discutii cu viitorul presedinte despre tara

Despre speculatiile ca Ponta va iesi presedinte, iar Maior va fi premier

Nu ma intereseaza. El (n.r presedintele Romaniei), normal, are dreptul de a-si desemna un director, parlamentul va trebui, evident, sa voteze si nimeni nu poate nega acest lucru. Eu nu pot decat sa citesc aceste analize si sa-mi exercit aceasta functie importanta in stat.

Despre criza din Ucraina

Evident ca suntem preocupati. In Ucraina a existat aceasta evolutie politica, iar apoi Rusia a trecut la aceste gesturi legate de Crimeea. Avem de a face cu instabiolitatui si ne preocupa ca vecini.

Nu poti ascunde lucruri sau domnia perceptiile oamenilor. si corputia a constituit un element, dar nu este singurul factor care a dus la criza din Ucraina. Vedeti ce transformare, ce evolutie si trebuie sa fim foarte atenti la evolutia lor, la evolutia Rusiei in aceasta zona estica, si la interesele noastre istorice.

Lucrurile pot fi privite si din acest sens, dar am spus ca vom evita un neo-razboi rece. Sper ca lucrurile sa se regleze intr-un fel.

Despre parteneriatele strategice

Eu cred ca axa de relationare stratetigica naturala a Romaniei este legata de parteneriatul cu Statele Unite si apartenenta europeana. Nu cred ca vor exista din acest punct de vedere fluctuatii majoare. Ca pot exista nunate in ceea ce priveste politica externa a statului, evident, daca ele aduc un beneficiu, este foarte bine, dar nu trebuie sa vedem aceste lucruri contrapondere.

Despre reforma Serviciului Roman de Informatii

In primul rand, este vorba continuitate, aspecte profesioniste, strategii si vointa institutionala. Vorbim adesea de vointa politica, dar vedem si vointa din partea institutiilor. Reforma trebuie sa se realizeze in mod natural.

Daca cineva crede ca se vine cu agenda politica, va avea o surpriza, deoarece lucrurile nu merg in aceasta directie.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...