Încă o javră salvată/Senatul a respins cererea Parchetului pentru arestarea preventivă a senatorului Marius Isăilă

Încă o javră salvată/Senatul a respins cererea Parchetului pentru arestarea preventivă a senatorului Marius Isăilă

Plenul Senatului a respins, luni, cu 104 voturi "împotrivă" şi 15 voturi "pentru", cererea Parchetului privind încuviinţarea arestării preventive a senatorului PSD Marius Isăilă, informează Mediafax

Votul a fost secret cu bile.

Senatorul PSD Marius Isăilă a declarat, luni, în plenul Senatului, că soarta sa este în mâinile colegilor, că este nevinovat şi că oricare dintre senatori poate ajunge în aceeaşi situaţie.

"De votul dumneavoastră depinde nu numai evoluţia mea profesională, socială, ci şi posibilitatea de a sta alături de copiii mei şi de a-i creşte aşa cum am fost învăţat de familia mea, de către cei faţă de care îmi este ruşine, acum, că mă aflu în faţa dumneavoastră, adică de către părinţii mei, care m-au educat frumos", a spus senatorul PSD.

Isăilă a spus că senatorii au opţiunea de a vota dacă îl doresc după gratii, aşa cum doreşte DNA, sau să fie judecat în libertate, pentru o presupusă faptă de corupţie.

"Anchetat voi fi oricum, am fost cooperant cu toate structurile de anchetă. Nu cer clemenţă, vreau doar ca faptele mele să fie analizate şi judecate aşa cum sunt şi nu cum vor cei de la DNA", a mai spus senatorul PSD.

"Soarta mea ca politician este în mâna dumneavoastră, aveţi încredere că sunt nevinovat, timpul va dovedi că ceea ce am spus e adevărat. (...) Oricare dintre dumneavoastră puteţi fi în această situaţie", a mai spus Isăilă.

Procurorii spun că solicitarea de arestare preventivă a lui Isăilă este justificată de faptul că au fost constatate "repetabilitatea actelor infracţionale, întinderea acestora în timp (2012 – 2014), modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunilor – prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficării influenţei, modalitatea conspirată de a aborda discuţiile cu tematică infracţională (în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialog în şoaptă însoţit de gestică), precum şi încercările de a şterge urmele infracţiunilor prin redactarea unor contracte false care să creeze o altă aparenţă decât realitatea primirii unor sume de bani".

De asemenea, DNA susţine că Isăilă a încercat să afle date nedestinate publicităţii, despre posibile cercetări ce s-ar fi putut efectua faţă de persoana sa de către organele judiciare.

Procurorii precizează că Marius Isăilă a ocupat o serie de funcţii în sistemul public de finanţe, fiind director în Administraţia Financiară sector 5, director adjunct al Direcţiei de Control din cadrul ANAF, şef serviciu în Ministerul de Finanţe, la Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE, pentru ca din decembrie 2012 să fie ales senator.

În 2012, Isăilă ar fi solicitat o mită de 200.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a controlului ANAF, el fiind la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor. Actualul senator PSD, alături de consilierul său Ştefan Cristian Ene, ar fi primit 180.000 de euro, în vreme ce un intermediar al mitei a obţinut 20.000 de euro din suma totală.

Intermediarul, Cătălin Cristescu, era comisar în cadrul Gărzii Financiare şi reprezenta legătura cu omul de afaceri Lucian Timofanovici, deţinător al firmei SC Dave Research SRL.

Ca urmare a faptului că situaţia controlului ANAF la firma omului de afaceri nu fusese rezolvată, dar şi sub pretextul că de fapt ar fi fost vorba de o nouă verificare asupra firmei, lui Timofanovici i s-a solicitat o nouă sumă, de 150.000 de euro. În iulie 2012, omul de afaceri realizează un denunţ la DNA, în care pune la dispoziţie inclusiv o serie de înregistrări ambientale în susţinerea demersului.

Ulterior, procurorii au dispus interceptarea comunicărilor dintre Timofanovici şi Cristescu, intermediarul folosit de Isăilă şi Ene, în cursul cărora s-au confirmat plata mitei de 200.000 de euro cât şi solicitarea făcută pentru o nouă sumă, de 150.000 de euro.

Supravegherea întâlnirilor dintre cei doi a fost realizată inclusiv prin mijloace audio-video, cu scopul pregătirii unui flagrant, însă în cele din urmă demersul a eşuat ca urmare a unei scurgeri de informaţii din cadrul DNA.

Intermediarul Cătălin Cristescu este pus sub învinuire, iar după aplicarea sechestrului şi începerea urmăririi penale acesta se decide să colaboreze cu procurorii. El oferă declaraţii care confirmă infracţiunile suspectate de procurori cu privire la intermedierea realizată de acesta în scopul soluţionării favorabile a controlului ANAF pentru firma lui Timofanovici.

Ulterior, procurorii reuşesc cu ajutorul lui Cristescu să realizeze un flagrant, în martie 2014, în care Ştefan Cristian Ene primeşte suma de 20.000 de euro cu scopul ca senatorul PSD Marius Isăilă să-i faciliteze câştigarea concursului pentru un post în Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Urmare a acestui flagrant, Ene decide să colaboreze cu procurorii şi confirmă infracţiunile în care au fost implicaţi atât el, cât şi senatorul Isăilă. De asemenea, consilierul lui Isăilă participă la operaţiuni de supraveghere în calitate de colaborator al DNA, redactând la solicitarea senatorului un contract de împrumut prin care Ene să şteargă urmele mitei de 20.000 de euro primită de la Cristescu. Astfel, procurorii probează infracţiunea de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În argumentaţia procurorilor pentru încuviinţarea solicitării de arestare preventivă a lui Isăilă se precizează că activităţile infracţionale ale acestuia "relevă un grad de pericol social ridicat, care este apt a determina în rândul opiniei publice o reacţie negativă – în contextul actual al diminuării încrederii populaţiei în instituţiile bazale ale statului român".

DNA susţine că activitatea acestuia mai arată periculozitatea deosebită, dar şi riscul ca Isăilă să poată influenţa negativ persoanele care au depus/depun mărturie în dosarul de urmărire penală.

În cazul în care Senatul nu ar accepta solicitarea de arestare preventivă a senatorului PSD, spun procurorii, acest lucru ar avea un impact negativ cu consecinţă directă în scăderea încrederii în Parlament şi autorităţile publice, "inducându-se treptat în conştientul colectiv ideea că persoanele cu funcţii importante, care comit ilegalităţi, scapă de rigoarea şi aplicarea legilor şi a măsurilor coercitive corespunzătoare gradului de pericol social al faptelor săvârşite de respectiva persoană". se relatează în materialul Mediafax.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina