INTERVIU Elena Udrea: Pentru această competiție electorală mă pregătesc de 10 ani

INTERVIU Elena Udrea: Pentru această competiție electorală mă pregătesc de 10 ani

Candidatul PMP la alegerile prezidențiale, Elena Udrea, consideră că România are nevoie de un președinte puternic, care ''să nu depindă de baroni locali sau de moguli de presă'', și spune că ea corespunde modelului de politician care ar fi necesar la momentul actual.

Într-un interviu acordat AGERPRES, Elena Udrea susține că Victor Ponta și Klaus Iohannis reprezintă ''două fețe ale aceleiași monede''. ''În realitate, domnul Klaus Iohannis, cel care se revendică a reprezenta acest electorat, este un partener al lui Victor Ponta'', afirmă candidatul PMP.

Ea se declară convinsă că dacă va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale îl va putea învinge pe Victor Ponta. ''Pe Victor Ponta îl înving sigur dacă intru în turul doi'', mai spune Udrea.

AGERPRES: Ce v-a determinat să intrați în cursa electorală prezidențială?
Elena Udrea: Cred că fiecare moment istoric al unei țări necesită un model de președinte. După 10 ani cu președintele Traian Băsescu, 10 ani în care au pornit reforme importante pentru țară, cred că România este la momentul la care are nevoie de un președinte puternic, implicat, un președinte care să nu facă niciun compromis de dragul propriei imagini sau pentru binele lui, un președinte care să nu depindă de baroni locali, de moguli de presă. Și uitându-mă la cei care s-au angajat în această competiție, mi-am dat seama că România ar risca, dacă ar alege pe unul dintre candidați — la cei cu șanse mă refer — , ar risca să piardă ceea ce a câștigat în ultimii 10 ani în ceea privește stat de drept, democrație, reforme, independența justiției, să se întoarcă în perioada în care țara era condusă după voința unor lideri politici, după voința unui partid, așa cum era în anii 2000. Așa că am considerat că sunt modelul de politician care corespunde profilului de președinte de la momentul, anul, la care vorbim astăzi, 2014, octombrie, și am decis să intru în această competiție pentru care, de altfel, eu mă pregătesc de 10 ani.

AGERPRES: Ce vă recomandă pentru funcția supremă în stat?
Elena Udrea: Cred că lucrurile pe care le-am făcut în trecut pentru oameni. Oricare dintre candidați ar trebui să fie judecat de electorat prin prisma lucrurilor concrete, realizărilor pe care le-a avut în trecutul lui în beneficiul oamenilor. Nu vorbesc de lucrurile pe care le-a făcut fiecare în viața privată, pentru el însuși sau familia lui. Sunt un om politic care atunci când a ocupat o funcție publică nu a ocupat-o degeaba și mi-am înțeles rolul meu de ministru ca fiind al unui om politic, care pentru o perioadă de timp trebuie, fiind numit într-o funcție din administrația publică, de înaltă demnitate, să facă ceva pentru ceilalți. Am încercat să construiesc, în limita competențelor mele, ca fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru țară, să găsesc soluții la probleme care erau nerezolvate de ani de zile și am lăsat în urma mea peste 6.000 de proiecte în toată țara care au generat peste 100 de mii de locuri de muncă. Toate aceste proiecte au fost în beneficiul oamenilor, că vorbim de reabilitări de drumuri, de apă-canalizare, în localități care nu aveau, că vorbim de proiecte turistice, că vorbim de locuințe pentru tineri. Sunt lucruri care arată că sunt un om care face, sunt un om care construiește, sunt un om care dacă am făcut când am fost ministru este o premisă că sunt în stare să fac ceea ce are nevoie România și ca președinte.

AGERPRES: Care este principalul rol al șefului statului?
Elena Udrea: Conform Constituției, atribuțiile șefului statului sunt în general în politica externă, în politica de securitate, în politica de apărare, însă, evident că are un rol și în ceea ce se întâmplă în țară. Am să vă spun că eu sunt un candidat care mai mult decât oricare dintre ceilalți candidați merg foarte mult între oameni. Preocuparea alegătorilor este mai puțin despre opțiunile de politică externă ale candidaților cât mai mult despre cum poate viitorul președinte să rezolve problemele cu care societatea se confruntă, țara se confruntă. De aceea, dezbateri ar trebui să fie despre capacitatea viitorului președinte de a găsi soluții pentru România. Ca România să fie o țară puternică în afară, ca România să fie un partener credibil pentru cei cu care avem relații în exteriorul țării, să fim luați în seamă, să contăm la masa negocierilor externe, este nevoie ca în interior să existe un standard de viață pentru români la nivelul cetățenilor europeni, să existe o democrație solidă, puternică, nu o democrație care să fie în pericol la fiecare schimbare de putere, este nevoie să existe instituții puternice în România și depolitizate, care să funcționeze conform legii și nu conform voinței politice a celor care conduc țara. Toate acestea se pot asigura prin forța unui președinte. Deci, un președinte, mai ales așa cum este el văzut de către români, cultura noastră este a unui popor care dorește autoritatea unui lider, să știe că există autoritatea unui lider, cel către care se îndreaptă întotdeauna speranțele, cerințele. Deci, un președinte în România este cel de la care se așteaptă să găsească soluții pentru ca țara să devină puternică și ea poate fi puternică dacă în interior există prosperitate și democrație.

AGERPRES: Credeți că este oportună revizuirea Constituției în sensul modificării modalității de alegere a președintelui țării și a atribuțiilor acestuia?
Elena Udrea: Nu cred că trebuie modificate în sensul de a fi restrânse, dar trebuie modificată Constituția și eu susțin reforma constituțională, pentru a clarifica atribuții ale puterii executive. Există conflicte între atribuțiile președintelui și atribuțiile Guvernului, prim-ministrului, spre exemplu, conflicte pe care le-am văzut în ultimii 10 ani în mod real. Ele au existat și au generat situații extrem de complicate pentru țară. Dau exemplul suspendării președintelui, la inițiativa premierului, fie că vorbim de Tăriceanu, fie că vorbim de Victor Ponta, suspendării de două ori. Președintele s-a întors la Cotroceni cu votul poporului, însă Parlamentul, cel care a susținut o cauză nevalidată de popor, nu a pățit nimic. Deci, sunt și alte situații în care trebuie clarificate atribuțiile președintelui, nu cred că ele trebuie diminuate. Ele corespund în acest moment voinței poporului care-și alege președintele dându-i mandat să le reprezinte interesele și așteptând de la el să vadă că este în stare să facă ceea ce promite într-o campanie. Președintele este ales cu vot direct de către toți românii.

Și mai cred că este nevoie ca această Constituție sau cum va reieși ea în urma modificării ca urmare a reformei constituționale trebuie, în orice caz, să fie un document pe care președintele să-l respecte. Atât președintele, cât și ceilalți lideri la nivel național cel puțin trebuie să fie un exemplu de respectare a Constituției. Și spun lucrul acesta în contextul în care tocmai ce am văzut că avem un candidat la Președinția României, pe domnul Victor Ponta, care a încălcat Constituția, fiind, între 1997 și 2001, împotriva prevederilor constituționale, și procuror și ofițer acoperit al SIE.

Deci, dacă vorbim de importanța Constituției, dacă vorbim de rolul și atribuțiile președintelui, așa cum sunt prevăzute în Constituție, este obligatoriu ca acela care va ocupa această funcție, acest fotoliu de președinte să fie unul care garantează respectarea Constituției și nu o încalcă.

AGERPRES: Ce alte modificări ale Legii fundamentale considerați că s-ar mai impune?
Elena Udrea: Ar trebui modificată Constituția pentru a avea un Parlament unicameral, așa cum, de două ori, prin referendum, a cerut poporul. Ar trebui prevăzută o sancțiune, spre exemplu, pentru Legislativ, în situația în care nu ține cont de rezultatul unui referendum. Câtă vreme voința poporului se exprimă prin referendum și Legea fundamentală spune că trebuie ținut cont de rezultatul referendumului și de voința populară, dacă nu există o sancțiune, și avem un caz concret referitor la referendumul pentru micșorarea numărului de parlamentari și Parlament unicameral, deci, dacă nu se ține cont de voința poporului astăzi nu se întâmplă nimic. Cred că o modificare ar trebui să fie aceea să existe o sancțiune în situația în care Legislativul nu ține cont de mandatul pe care poporul îl dă și de voința poporului exprimată prin referendum.

Alte modificări ar trebui să țină cont de ceea ce am văzut în ultimii ani ca fiind limite constituționale, am văzut de foarte multe ori că sunt prevederi care sunt neclare, creează confuzii, sunt interpretabile și au generat situații care au făcut ca România să pară o țară anormală.

O altă modificare, pe care aș vrea să o fac, să o propun, să o susțin, este revenirea la mandatul de patru ani. Faptul că astăzi președintele are un mandat de cinci ani pentru că așa a vrut domnul Adrian Năstase, dar nu e pentru cine se pregătește, a beneficiat de două mandate de cinci ani Traian Băsescu, face ca într-o țară în care calitatea politicienilor este foarte slabă să avem alegeri în aproape fiecare an. Asta înseamnă că importanța guvernării este dată de dorința partidelor politice de a folosi guvernarea în scopuri electorale. În loc să guvernăm, să fim preocupați de soarta guvernării, de soarta economiei, noi, de fapt, guvernăm cu ochii la alegeri, iar partidele aflate la guvernare, în mod special PSD, folosesc resursele publice, folosesc guvernarea, pentru a lua voturi în campania electorală. Deci măsurile luate de Guvern nu sunt cele de care economia ar avea nevoie în mod real sau țara ar avea nevoie, ci sunt cele de care partidul aflat la putere încearcă să se folosească pentru a obține voturi de la categorii sociale diferite. Deci, faptul că în fiecare an, aproape, avem alegeri face ca guvernarea să fie una ineficientă, una care nu aduce prosperitate românilor, ci, dimpotrivă, aduce doar pomeni electorale și măsuri populiste. Revenirea la un mandat de patru ani ar face ca alegerile prezidențiale să fie odată cu alegerile parlamentare. Președintele României este în mod explicit susținut de un partid politic sau de o alianță de partide politice, deci nu este o problemă că se întâmplă în același timp. În schimb, scăpăm de dezavantajul de a avea alegeri, dacă adăugăm și alegerile europarlamentare, în fiecare an.

AGERPRES: Dacă veți câștiga alegerile, veți urmări desemnarea unui nou prim-ministru?
Elena Udrea: Categoric, da. Primul lucru pe care-l voi face — voi chema partidele parlamentare la consultări și voi anunța formarea unei alte majorități în Parlament. Toți cei care consideră că merită să susțină un proiect pe care românii îl susțin — dacă ajung la Cotroceni înseamnă că românii susțin viziunea mea pentru țară, și anume "România frumoasă" — deci, toți politicienii, toți parlamentarii, care vor vrea să susțină o viziune care va avea girul românilor și înseamnă că speranța lor se leagă de această viziune, sunt bine-veniți. Îi aștept pe toți aceștia indiferent din ce partid politic fac parte. Și, în același timp, mă aștept ca partidele din Parlament să urmeze o nouă linie în politică, o linie care va porni pentru cel puțin următorii cinci ani cu noul președinte și să fie de acord să formeze o nouă majoritate, să schimbe Guvernul Ponta, nu pentru că am eu ceva cu domnul Ponta, ci pentru că domnul Ponta a avut doi ani la dispoziție să ne arate dacă este în stare să guverneze și constatăm după doi ani că guvernarea înseamnă un dezastru. Și nu cred că România își mai poate permite să mai piardă încă doi ani cu domnul Victor Ponta pentru a aștepta să-l schimbăm ca urmare a alegerilor viitoare. Cred că orice clipă pentru această țară contează. Nu trebuie să pierdem nici măcar o zi, dacă avem această posibilitate de a-l schimba pe domnul Victor Ponta, nu trebuie nici măcar o zi să mai pierdem cu un Guvern incompetent și lipsit de patriotism. Este evident că atunci când nu faci lucrurile care trebuie pentru țară nu iubești țara.

AGERPRES: Aveți în vedere un nume de prim-ministru sau chiar mai multe cu care v-ar plăcea să lucrați?
Elena Udrea: Eu pot să lucrez cu orice om de bună-credință. Niciodată nu m-am înconjurat de oameni care să-mi fie mie obedienți, nu am grupuri de interese în jur. Nu, eu am lucrat cu oamenii pe care i-am considerat competenți, în măsură să-și pună în practică atribuțiile, dar mai ales oameni cu bună-credință. (...) Ca ministru am lucrat în ministerele prin care am fost cu echipele pe care le-am găsit acolo. Și am făcut foarte bine. Au fost oameni care au făcut performanță chiar dacă erau aduși în instituții de către PNL sau PSD înainte să ajung eu ministru. Deci, pot să lucrez cu oricine de bună-credință, cu oricine este competent, cu oricine vrea să pună în practică viziunea "România frumoasă".

Și numele unei astfel de persoane — sunt mulți oameni care îndeplinesc condițiile—, cel mai probabil, îl voi anunța între tururi, pentru că este nevoie și de negocieri care să ducă la formarea unei majorități parlamentare în susținerea viitorului prim-ministru. Deci, voi anunța un nume și după discuțiile din turul II pe care le voi avea cu cei care pot susține acest proiect. Important este ca viitorul prim-ministru să fie un om hotărât, energic, de bună-credință, competent, care să fie în stare să-și facă o echipă de oameni competenți, care să știe ce este MTO-ul, spre exemplu, dacă sunt miniștri de Finanțe, și care să fie pregătiți să-și dedice următorii doi ani acestui proiect de țară și să-și sacrifice chiar viața lui, timpul lui, energia, pentru acest proiect.

AGERPRES: Care sunt prioritățile dumneavoastră în cazul câștigării mandatului prezidențial?
Elena Udrea: Demararea urgentă a unor reforme fără de care țara nu se poate dezvolta, cum ar fi reforma administrativ-teritorială, reforma în Sănătate, pentru a avea servicii medicale de calitate, pentru a avea medicamente în spitale, pentru a avea spitale dotate, demararea reformei constituționale, continuarea implementării reformei în Educație. Astăzi școala nu te pregătește pentru ceea ce urmează în viață. Avem tineri cu câte trei diplome, dar care nu-și găsesc un loc de muncă pentru că nu știu să facă nimic. Deci continuarea implementării reformei în Educație astfel încât cei care termină o școală să obțină o diplomă care chiar să reprezinte dovada competențelor pe care le-au dobândit, să-și poată găsi loc de muncă.

Un Guvern care va fi în stare să aducă bani europeni pentru a genera locuri de muncă bine plătite pentru tineri. Creșterea veniturilor unei categorii sociale care este, de regulă, folosită în campaniile electorale de Guvernele de stânga — pensionarii — și care dacă ar fi respectați așa cum merită nu ar fi la discreția unor Guverne care se bazează pe pomeni electorale. Deci, eu aș vrea creșterea pensiilor să fie făcută ca un semn de respect și ca un lucru pe care pensionarii chiar îl merită și nu ca o promisiune de campanie electorală. Eu îmi doresc ca pensionarii să aibă un venit decent în România și să-și poată permite să plătească și medicamente și întreținerea din pensiile pe care le au.

În principal eforturile mele vor fi de a pune în practică, așa cum spuneam, printr-un Guvern competent și de bună-credință, reforme esențiale care să ducă la creștere economică, la generarea de locuri de muncă, la un standard de viață pentru români la nivel european, la atragerea de investitori străini care să vadă în România un cadru legislativ pentru mediul de afaceri, predictibil, stabil și care să favorizeze investițiile în țara noastră. Voi susține capitalul autohton, voi susține agricultura pentru că eu cred că trebuie să folosim această resursă pe care o avem și care este pământul agricol, în țara noastră. Voi susține naționalizarea acelor întreprinderi care au fost privatizate pe nimic de Guvernele "roșii" — FSN, PDSR, PSD — și care acum ajung ruine pentru că aceia care le-au luat pe doi lei le-au închis, au dat oamenii afară și nu au făcut nimic cu aceste întreprinderi.

Sunt lucruri pe care le voi face în prima jumătate de an. Deci, schimbările cu Elena Udrea președinte vor fi rapide și vizibile din prima jumătate de an.

AGERPRES: Ce vă propuneți în materie de politică externă?
Elena Udrea: Aici cred că pentru orice președinte de bună-credință și care nu vrea să întoarcă România cu fața către Moscova, spre exemplu, lucrurile sunt foarte simple. România și-a clădit un statut extrem de stabil și puternic în relația cu partenerii externi în ultimii 10 ani, România a ajuns să conteze. Vocea României contează la Bruxelles, vocea României contează în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Am avut poziții, prin președintele României, extrem de pertinente legate de geopolitica în zona Mării Negre.

Cred că este simplu ca președinte de făcut politica externă a României. Adică, trebuie doar să urmăm drumul pe care suntem deja așezați. Și anume, trebuie continuată integrarea României în Uniunea Europeană pentru că, deși suntem a șaptea țară ca dimensiune, uitați, tot timpul suntem ultimii în ceea ce privește procesele europene sau reformele europene. (...) Apoi, trebuie consolidat Parteneriatul strategic cu SUA și încercat să folosim mai mult latura economică a acestui parteneriat strategic. Avem nevoie ca investitorii americani să vină în România. Asta înseamnă credibilitate în plan extern pentru ceea ce se întâmplă în România și, doi, chiar înseamnă creștere economică. Trebuie întărit, de asemenea, rolul pe care România îl are în cadrul NATO. Datorită acestei prezențe a noastre în NATO avem garanții de securitate crescute într-un context internațional în care există riscul unui conflict armat la granița de nord-est a României.

AGERPRES: Cu ce echipă de consilieri veți merge la Palatul Cotroceni?
Elena Udrea: Cu cei mai buni, cu cei mai onești și cu cei mai dedicați acestei țări. Voi merge cu consilieri, fie că sunt oameni cu care am lucrat când am fost ministru, fie sunt oameni care cunosc politica externă a României, așa cum a gândit-o Traian Băsescu în ultimii 10 ani. Deci voi lua consilieri și de la Administrația Prezidențială din acest moment, voi lua consilieri pe care i-am avut în mandatul meu de ministru. Voi încerca să aduc oameni care sunt recunoscuți pentru competențele lor pe diferite domenii.

AGERPRES: Puteți menționa nume?
Elena Udrea: Da, uitați, Cristian Diaconescu ar putea să fie un foarte bun consilier de politică externă. E adevărat că poate fi, la fel de bine, un foarte bun ministru al Afacerilor Externe. Domnul Fota, care este acum la Administrația Prezidențială, este un foarte bun consilier pe politică de securitate. Dau două exemple, de la la Palat, de acum, însă pot fi, sunt foarte multe nume și nu aș vrea să supăr pe nimeni, fiindcă lucrăm cu câțiva specialiști în economie care pot fi viitori consilieri, însă, neavând discuții cu aceștia, nu aș vrea să fie puși în situația de a fi întrebați dacă vor veni sau nu la Cotroceni. Deci sunt oameni pe care îi voi chema în echipa mea pornind de la aceste criterii: dorința de a face ceva concret pentru țară, buna-credință și competența.

AGERPRES: Care credeți că sunt principalii dumneavoastră contracandidați?
Elena Udrea: USL trăiește. Deci, eu mă bat cu USL. USL înseamnă Victor Ponta și Klaus Iohannis. Nu mai am nicio îndoială că domnul Iohannis este celălalt candidat al USL-ului. Dânsul a ieșit și a spus foarte clar că va lucra cu domnul Victor Ponta prim-ministru, dacă va câștiga. Eu sunt convinsă că ei s-au asigurat în orice situație și dacă ar vota mai mult electoratul de stânga și dacă ar vota mai mult electoratul de dreapta, în aceste alegeri, tot ei să dea președintele. Pe Victor Ponta îl bat în turul doi fără nicio problemă. Victor Ponta va ajunge în turul doi nu pentru că este cel mai bun, ci pentru că are în spate o mașinărie de partid foarte bine pusă la punct și această mașinărie va face ca oricând candidatul PSD să intre în turul doi, indiferent cum se cheamă.

Problema e că se încearcă trimiterea în turul doi, din partea opoziției, a unui candidat care este a doua față a lui Victor Ponta. Este o altă variantă a lui Victor Ponta, sunt oameni care sunt legați de acțiuni extrem de importante pe care l-au avut în comun și care arată modul în care ei văd aspecte esențiale ale societății, cum ar fi funcționarea statului de drept, faptul că au atacat împreună Constituția în 2012, faptul că au încercat cu încălcarea Constituției demiterea președintelui, faptul că și pe domnul Victor Ponta și pe Klaus Iohannis îi leagă Grivco, ambii sunt premieri susținuți de domnul Voiculescu.

Nu uitați că în 2009 domnul Klaus Iohannis a venit la București, în marea politică, susținut de domnul Voiculescu. Deci, au avut un parcurs comun din 2009 încoace, s-au separat în 2014, când PNL a plecat de la guvernare, însă este evident că votul pentru oricare dintre ei înseamnă un vot pentru USL. USL se reface indiferent cine ar câștiga Președinția, dacă vreunul dintre ei ar câștiga Președinția.

Eu sunt un candidat care — o declar cu argumente și cu toată modestia — sunt mai bună decât oricare dintre cei doi. Sunt cel mai bun candidat din competiția aceasta. Încă o dată spun, de câte ori am ocazia, sunt foarte mulți români care ar fi președinți mult mai buni decât oricare dintre noi toți cei 14 care candidăm, dar nu s-au înscris în această competiție. Dintre cei care s-au înscris în această competiție sunt cel mai bun candidat, omul cu rezultate concrete care pot fi evaluate de români. Eu nu mint cum minte domnul Victor Ponta și l-am prins mințind acum că nu a fost ofițer acoperit și se demonstrează că a fost ofițer acoperit și a mințit românii. Eu comunic oamenilor lucrurile pe care le gândesc, nu încerc să ascund nimic, ideile pe care le am le discut cu oamenii. Nu m-am folosit niciodată de conjuncturi controversate cum s-a folosit domnul Klaus Iohannis de conjunctura de la Grivco cu domnul Voiculescu în 2009, cu domnul Geoană, pentru a obține ceva în cariera mea.

Nu sunt un politician care să fie manevrat din spate, de moguli, de baroni locali. Nu am legături cu trecutul comunist, așa cum au mulți candidați, domnul Meleșcanu, spre exemplu. Sunt un om harnic, nu așa cum este domnul Tăriceanu care este cunoscut pentru lejeritatea cu care își tratează locul de muncă. Deci, sunt cel mai bun dintre candidați și cred că dreapta ar trebui să fie foarte bine informată atunci când decide cine este candidatul pe care îl susține. Electoratul de centru-dreapta, cei nehotărâți, cei care sunt împotriva lui Victor Ponta trebuie să fie foarte bine informați cu privire la candidații care se revendică a reprezenta acest electorat, când în realitate domnul Klaus Iohannis, cel care se revendică a reprezenta acest electorat, este un partener al lui Victor Ponta. Deci, cred că principalii doi contracandidați reprezintă două fețe ale aceleiași monede.

AGERPRES: Ce scor sperați să obțineți în alegeri?
Elena Udrea: Sper să intru în turul doi și să-l înving pe Victor Ponta. Pe Victor Ponta îl înving sigur dacă intru în turul doi. Speranța mea este să conving electoratul de centru-dreapta și pe cel nehotărât că sunt mai bună de o mie de ori decât Klaus Iohannis, un om care nu are cu ce se lăuda în trecutul său decât cu faptul că a gestionat bine reabilitarea centrului Sibiului, dar sunt foarte mulți primari care au gestionat foarte bine problemele unei comunități și nu este suficient pentru a fi candidat la Președinția României sau nici într-un caz pentru a reprezenta electoratul de centru-dreapta. În spatele domnului Iohannis, dacă nu ar fi două partide, nu ar fi nimic. Chiar îl provoc pe domnul Iohannis să dezbatem în fața electoratului de centru-dreapta lucrurile pe care le-am făcut fiecare pentru țară și, desigur, ce vrem să facem de acum încolo pentru țară. Deci, răspunzând încă o dată la întrebare, cred, sper că voi intra în turul doi și odată intrată în turul doi îl voi învinge pe Victor Ponta.

AGERPRES: Dacă nu veți reuși să ajungeți în cel de-al doilea tur de scrutin, ce le veți recomanda susținătorilor dumneavoastră?
Elena Udrea: Să judece fiecare candidat dintre cei care ar fi în turul doi, să-i judece prin prisma lucrurilor concrete pe care aceștia le-au făcut și nu prin prisma promisiunilor sau declarațiilor de campanie făcute la recomandarea consilierilor lor și să opteze pentru cel pe care-l consideră onest, pentru cel pe care-l consideră într-adevăr a fi în stare să facă ceva pentru această țară. Nu le voi recomanda nimic, pentru că eu, personal, nu pot să mint și nu aș putea să spun că eu cred în vreunul dintre cei doi.

AGERPRES: Este pregătită România să aibă o femeie președinte?
Elena Udrea: Este pregătită. Din ce în ce mai multe femei sunt pregătite să sprijine o femeie candidat la Președinția României ca un ultim pas care să arate recunoașterea competenței femeilor, ca un ultim pas care să însemne înfrângerea prejudecăților și discriminării. Eu sunt o femeie care am fost votată. De câte ori am votat uninominal am avut cel mai mare număr de voturi de fiecare dată din partea partidului și zonei politice pe care am reprezentat-o. Și ca urmare cred că românii votează o femeie, au încredere să voteze o femeie. Votul pentru o femeie la Președinția României ar așeza România într-o elită a țărilor care au avut încredere să dea administrarea țării pe mâna unor femei și nu au regretat.

AGERPRES: Cum se implică familia dumneavoastră în campania electorală?
Elena Udrea: Vedeți, făceam o glumă, spuneam că eu sunt și prima doamnă și președinte. Cu mine este mai simplu. Contracandidații mei au și această problemă cu doamnele din spate care-și doresc să fie prime doamne, își doresc acest statut. De multe ori orgoliul unei soții contează foarte mult în activitatea și în deciziile pe care le ia un bărbat în politică. Cred că este o competiție și între soțiile contracandidaților care ar putea să fie viitoarea primă doamnă.

Familia mea, mama mea, fratele meu, cumnata mea nu sunt implicați cu mai mult decât că mă sprijină cu ce pot făcând campanie, lipind afișe și fiind alături de mine. Pentru că ei nu sunt implicați în politică, i-am ținut departe de politică, nu le-am dat funcții, nu i-am adus să lucreze la stat, nu le-am creat niciun avantaj. Sunt simpli cetățeni care fac pentru mine tot ce pot. V-am zis — de la lipit afișe până la suportul moral.

AGERPRES: Ce hobby-uri aveți?
Elena Udrea: Am descoperit o plăcere nouă, aceea de a cânta. Nu am neapărat voce, îmi dau seama de asta, însă îmi place să cânt. Așa că am mai mers la concerte în Centrul Vechi, o să mă mai duc. Îmi place să cânt cu prieteni, să cânt pe scenă mai nou, am fani chiar. O să vedeți că în campania aceasta o să mai am ocazia să mai cânt. Altfel, călătoriile în țară și e un moment bun, călătoresc foarte mult în această campanie, chiar dacă nu sunt călătorii de plăcere și sunt făcute cu un scop precis și un program de campanie foarte precis.

AGERPRES: Ați cântat până acum pentru alegători?
Elena Udrea: Am cântat. Și mă întâlnesc cu colegii, am foarte mulți artiști în partid, fie că sunt cunoscuți, fie că nu sunt cunoscuți, și de câte ori ne întâlnim avem și un moment de relaxare în care cântăm. E adevărat că nu-și permit să-mi spună că eu cânt, probabil, foarte fals, dar veselia este pe măsură. Deci avem și momente vesele în campanie în care candidatul cântă și încântă. (...) Ultima melodie preferată este "Aripi de vânt" a Deliei. Da, dacă aș avea un negativ aici aș cânta. Cânt toată ziua în mașină, merg cu radioul în mașină tot timpul deschis, ascult muzică la radio. Și, deja, toată echipa știe că eu cânt ce aud la radio și cânt, acum, cântecele Deliei, dar îmi trebuie un suport. Nu pot așa singură. E clar că nu mă descurc și nu aș vrea să stric o melodie atât de frumoasă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CIA și Pentagonul vor înarma și antrena forțele gherilă ucrainene în România, Polonia și Slovacia

2 Dezvăluirea unui general iranian: Familia regală saudită s-ar trage din evreii care s-au luptat cu Mahomed

3 37 de violuri, 3 morți, 87 de magazine și 1500 de case devastate / Bilanțul primei zile de ocupație în Alba a „e…

4 Poate cea mai frumoasă femeie din România...

5 VIDEO Oficial britanic / „Războiul din Ucraina este doar la câteva zile distanță”