LIVE TEXT/Ce s-a DISCUTAT la CONSULTĂRILE cu Societatea Civilă. Președintele va merge în Piață: Nu e nevoie de o simplă schimbare de guvern, e nevoie de o schimbare complexă în politică

LIVE TEXT/Ce s-a DISCUTAT la CONSULTĂRILE cu Societatea Civilă. Președintele va merge în Piață: Nu e nevoie de o simplă schimbare de guvern, e nevoie de o schimbare complexă în politică

Reprezentantii societatii civile au fost invitati la consultari de catre presedintele Klaus Iohannis, ca urmare a protestelor din ultimele zile si in contextul negocierilor pe care seful statului le desfasoara pentru desemnarea unui nou prim-ministru. Discutiile au inceput loc la ora 13.30, la acestea au venit 20 persoane.

DECLARAȚII

Președintele Klaus Iohannis

Mi s-a parut o intalnire foarte buna, cu oameni care au venit cu idei foarte bune, concepte gandite, abordari care pentru mine sunt de un real folos;

Voi prelua buna parte din aceste idei si le voi duce spre partidele politice.

A fost evident in discutia cu reprezentantii societatii civile si ai pietei ca asteptarile sunt multiple.

In aceasta etapa am putut sa constat ca nu e nevoie de o simpla schimbare de guvern, e nevoie de o schimbare complexa in politica.

Toti, dar absolut toti asteapta sa vina in fata politicieni noi, care nu au avut nimic de-a face cu coruptia, care nu au fost urmariti penali, care nu au facut afaceri dubioase.

Pot sa va spun ca aceste lucruri au fost bine intelese politici cu care m-am intalnit in aceste zile.

Am primit multiple invitatii de a merge in piata, si am promis ca voi merge, dar nu voi anunta nici ora si nici ziua, nu vrea sa fac un eveniment media, ci vreau sa vorbesc cu oameni simpli, sa imi spuna ce asteapta de la mine, de la clasa politica

In discutiile cu liderii politici am constatat cateva lucruri imbucuratoare.

Toti au inteles ca e vorba de mai mult decat de o schimbare de guvern.

Ca piata asteapta schimbari in abordarea politica, mai multa curatenie, seriozitate, solutii, transparenta politica.

Am constatat ca nu a venit nimeni cu o propunere de premier.

E o noutate in politica.

Nu a venit nimeni cu idei fixe, toti au venit cu multa deschidere, cu deschidere spre solutii care sunt si asteptate si dorite.

Cu fiecare grup in parte, am convenit cateva lucruri.

O singura runda de consultari nu e suficienta, situatia e speciala.

Nu e nici pe departe suficient un nume, a veni cu un nume e relativ simplu.

Ceea ce vrem sa facem e sa ne intelegem asupra unei abordari, prima oara sa stim cum abordam chestiunea.

Sunt multe variante, s-a vehiculat varianta alegerilor anticipate, a unui premier politic, nepolitic.

Tot felul de variante in discutii

Concluzia mea dupa prima runda de consultari e ca majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre alegeri anticipate.

Majoritatea liderilor sunt dispusi sa discute despre un guvern tehnocrat.

Aproape nimeni nu e dispus sa discute de un guvern politic. E o noutate.

De aceea niciun partid nu a venit cu o propunere de premier.

Aceste concluzii sunt foarte importante si trebuie in continuare discutate si negociate.

Indiferent in ce varianta vom merge mai departe, cu anticipate sau guvern tehnocrat, e evident ca trebuie sa se inteleaga partidele asupra unui program minimal, ce trebuie facut, bugetul, spitalele scolile.

Aceste lucruri vor trebui convenite cu partidele.

Sunt optimist, voi convoca o noua runda de consultari saptamana viitoare si cred ca e posibil poate deja la sfarsitul saptamanii viitoare sa avem o concluzie cu care pot veni in fata publicul.

Sorin Ionita, de la Expert Forum, a anuntat ca presedintele va veni in Piata Universitatii, "dar cand nu vom sti nici noi nici dvs". Acesta a precizat ca i-a propus sefului statului sa stabileasca un mecanism clar de selectie a societatii civile si a subliniat ca actuala selectie a fost realizata de Administratia Prezidentiala. Potrivit lui Sorin Ionita, Klaus Iohannis a fost de acord cu aceasta propunere.

In opinia sa, este mai bine ca presedintele sa propuna un "premier mai putin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea anticipate", in conditiile in care o guvernare cu actualul Parlament, care ar include colaborarea cu partidul "balam" (UNPR, n.r.), "o formatiune nealeasa care reprezinta serviciile secrete", este "inacceptabil".

Claudia Postelnicescu: "L-am rugat pe domnul presedinte sa transmita clasei politice ca este lipsita de legitimitate. L-am rugat sa mentina legitimitatea si pentru noi, reprezentantii societatii civile, si sa deschida o platforma pe Administratia Prezidentiala unde cetatenii sa isi poate exprima opiniile. I-am cerut presedintelui sa cheme societatea civila regulat la consultari. Domnul presedinte ne-a cerut rabdare si a explicat ca este un proces de lunga durata." 

Liviu Mihaiu: "Presedintele a promis ca va veni in piata, nu se stie cand. 20 de organizatii din majoritatea domeniilor societatii au fost reprezentate la consultari. A fost o discutie exceptionala. Am cerut ceea ce am cerut si in 1990, si in 2015, si in 2012: depolitizarea si demilitarizarea statului, reforma radicala a statului."

Dragos Slavescu, medic chirurg, a spus ca, in opinia sa, "poporul are nevoie de demnitate, adevar si constiinta, de aici trebuie sa plecam.

El a acuzat "coruptia financiara si mai ales morala" care a generat miscarile de strada, dar si "o criza de identitate nationala".

Am discutat despre elaborarea unei legi prin care sa existe o raspundere personala in toate domeniile", in conditiile in care in prezent "nu raspunde nimeni pentru greselile facute" si "in continuare acele persoane (care au comis greseli) vin si ne dau indicatii".

Nicusor Dan: Am propus sa avem un acord politic pe baza propunerilor oamenilor. Nu trebuie sa ne grabim sa numim un nou premier 

Nicusor Dan (Asociatia Salvati Bucurestiul), presedintele partidului Uniunea Salvati Bucurestiul, a declarat vineri, la iesirea de la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca a propus un acord politic pe niste teme care sa vina din partea oamenilor. Aceste propuneri ar urma sa fie centralizate si sa reprezinte baza acordului.

"Trebuie sa avem un acord politic. Nu trebuie sa ne grabim sa numim un premier. Trebuie sa avem un acord politic pe niste teme. Am recomandat presedintelui ca propunerile oamenilor sa fie centralizate de presedintie, ca sa fie la baza acestui acord politic", a declarat Nicusor Dan.

Mihai Dragos, reprezentant al Consiliului Tineretului, dupa consultarile de la Cotroceni: In noul Guvern trebuie sa fie oameni curati, administratia sa fie depolitizata 

Mihai Dragos, reprezentantul Consiliului Tineretului din Romania la consultarile cu Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, a declarat, la iesirea de la intalnirea cu seful statului, ca el si ceilalti membri ai societatii civile i-au transmis presedintelui mesajele protestatarilor din Piata Universitatii si ale grupurilor care i-au desemnat sa mearga la consultari. "Frustrarea generala a pietei - in noul Guvern sa fie oameni curati, care nu sunt urmariti penal, care nu sunt traseisti, ofiteri sau colaboratori ai securitatii." Mihai Dragos a adaugat ca administratia trebuie sa fie depolitizata: "Daca nu avem o administratie puternica si care sa depinda mai putin de fetele politice, va fi greu sa avem o reforma reala".

UPDATE Au fost 20 de invitati. Lista prezentata nu l-a inclus si pe medicul Dragos Slavescu.

14.57 De precizat ca media de varsta a celor 19 persoane aflate la consultari este de 36 de ani. Cel mai tanar participant este Horia Onita de la Consiliul National al Elevilor - 17 ani, iar cel mai in varsta Andrei Cornea (GDS) - 63.

14.06 Președintele Klaus Iohannis va face declarații după această întâlnire.

Lista completa a organizatiilor si persoanelor care participa:

Adrian Despot: "Am fost invitat la Cotroceni de catre Presedintele Iohannis. In continuare consider ca nu sunt persoana potrivita insa, in spiritul respectului fata de democratie si simbolurile acesteia, voi fi acolo."

Tudor Benga (patronul librariilor Okian), ca reprezentant al strazii: "Tocmai m-au sunat. Sa fiu la 13 la Cotroceni. Asta e puterea mobilizarii si a social media! Putem!!! Mii de multumiri inca o data si tineti-mi pumnii!"

Elena Calistru de la Funky Citizens

Sorin Ionita (Efor), Catalin Drula (Pro Infrastructura), Edmond Niculusca (ARCEN)

din partea coalitiei de ONG-uri formata din: Expert-Forum (Efor), Centrul Roman pentru Politicei Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura. Vezi aici scrisoarea deschisa transmisa de aceste ONG-uri joi. Printre acestea: inlocuirea lui Ciorbea (Avocatul Poporului), alegeri locale in doua tururi, dizolvarea comisiilor de control SRI si SIE

Nicusor Dan va merge la Cotroceni, potrivit anuntului facut de acesta pe Facebook. Amintim ca Nicusor Dan este presedintele partidului Uniunea Salvati Bucurestiul

Cristina Guseth, reprezentanta Freedom House.

Initiativa Romania (reprezentata de Claudia Postelnicescu).

"Initiativa Romania este o miscare civica care isi propune coagularea cetatenilor si a societatii civile in Bucuresti. Scopul acesteia este identificarea resurselor care, pe termen mediu si lung, vor reprezenta o alternativa la clasa politica actuala in administratia publica locala si nationala -https://initiativaromania.wordpress.com/" se prezinta acestia in comunicat. 

Liviu Mihaiu, realizator TVR

Mihai Dragos (Consiliul Tineretului din Romania)

Ionut Sibian (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii)

Ema Stoica (studenta Facultatea de Jurnalism)

Alexandru Bindar (Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate)

Horia Onita (Consliul National al Elevilor)

Stefan Darabus (HHC Romania)

Andrei Cornea (GDS)

Clara Matei (Asociata Medicilor Rezidenti din Romania)

"Pe adresa [email protected] // , au sosit, pana la termenul anuntat, un numar de 5.520 de mesaje, in care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestatilor, precum si din partea ONG-urilor", preciza Administratia Prezidentiala.

Au fost si persoane care au refuzat, precum Tudor Chirila.

12.32 Tudor Benga (patronul librariilor Okian), ca reprezentant al strazii: "Tocmai m-au sunat. Sa fiu la 13 la Cotroceni. Asta e puterea mobilizarii si a social media! Putem!!! Mii de multumiri inca o data si tineti-mi pumnii!"

12.20 Adrian Despot merge la consultările cu Iohannis după ce a fost sunat de președinte

Adrian Despot, solistul Vita de Vie, a anuntat in urma cu cateva minute pe contul sau de Facebook ca va merge totusi la Cotroceni dupa ce a fost sunat de presedintele Iohannis, in ciuda reticentei sale initiale.

"Am fost invitat la Cotroceni de catre Presedintele Iohannis. In continuare consider ca nu sunt persoana potrivita insa, in spiritul respectului fata de democratie si simbolurile acesteia, voi fi acolo", a scris Despot pe Facebook in jurul pranzului.

Ora 12.40 Si Nicusor Dan va merge la Cotroceni, potrivit anuntului facut de acesta pe Facebook.

Ora 12:30 Si-a anuntat prezenta si Cristina Guseth, reprezentanta Freedom House.

Ora 12:25 Si Initiativa Romania va fi prezenta la Cotroceni, anunta aceasta intr-un comunicat de presa.

"Initiativa Romania este o miscare civica care isi propune coagularea cetatenilor si a societatii civile in Bucuresti. Scopul acesteia este identificarea resurselor care, pe termen mediu si lung, vor reprezenta o alternativa la clasa politica actuala in administratia publica locala si nationala -https://initiativaromania.wordpress.com/" se prezinta acestia in comunicat.

Redam mesajul pe care initiativa l-a adresat presedintelui:

Domnule Presedinte Klaus Iohannis,
Va multumim pentru invitatie. Venim! Si ceea ce am scris mai jos va vom spune si dumneavoastra.
Va sustinem in indeplinirea atributiilor dumneavoastra constitutionale si dorim sa gasiti rapid cea mai buna solutie pentru functia de prim-ministru: un om integru, competent, cu viziune si umilinta in serviciul public.
Dialogul initiat de dumneavoastra, sub presiune si sub forma unui ultimatum cu termen limita, nu aduce, insa, credibilitate suplimentara desemnarii viitorului prim-ministru, dimpotriva. Sigur, invitatia dumneavoastra, adresata societatii civile, pentru consultari in cursul zilei de azi este laudabila, o apreciem si este un semnal ca ati auzit vocea strazii. Este, insa, si un semn ca nu ati auzit foarte bine ce spune: vrea o reforma profunda a clasei politice.
Discutiile publice febrile pentru formarea noului Guvern arata ca liderii partidelor si-au pierdut complet auzul: domnilor, nu v-am cerut ca VOI sa faceti un nou Guvern, v-am cerut sa plecati acasa. Va mai spunem o data: plecati!
Nimeni nu a cerut desfiintarea partidelor, nimeni nu a cerut desfiintarea Parlamentului. Tot ce am cerut este ca voi sa plecati acasa. Dati o sansa tarii sa respire speranta, dati o sansa la reforma partidelor dumneavoastra, si faceti un gest de penitenta pentru propria constiinta.
Initiativa Romania cere romanilor sa nu plece din strada si sa continue exercitarea pasnica a libertatii de exprimare si intrunire pana cand partidele vor face primi pasi concreti pentru curatarea clasei politice:
1. Demisii imediate din functiile publice ale politicienilor (consilieri locali, consilieri judeteni, primari, presedinti CJ, parlamentari, ministri) anchetati penal, trimisi in judecata penala sau condamnati penal in prima instanta sau definitiv, indiferent de modalitatea de executare;
2. Demisia imediata din Parlament a politicienilor care au initiat si sustinut tentativele de modificare a legislatiei penale cu scopul slabirii luptei anticoruptie si ingradirii independentei Justitiei;
3. Demisia imediata din Parlament a politicienilor care au blocat aplicarea deciziilor definitive ale Justitiei privind incompatibilitati sau conflicte de interese ale parlamentarilor.
Initiativa Romania sprijina fara rezerve propunerile scrisorii deschise initiate de Expert Forum (EFOR), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura.
In plus, Initiativa Romania cere respectarea promisiunii din campanie a Presedintelui Iohannis: vot electronic pentru toate tipurile de alegeri si accesibil tuturor cetatenilor romani, indiferent de domiciliu.

Ora 12.20: Liviu Mihaiu, realizator TVR, a anuntat si el ca a fost sunat de la Cotroceni si ca se va prezenta.

Mesajul lui, pe Facebook:

"Am fost sunat de la Cotroceni de catre consilierul Andrei Muraru. Pentru a participa la negocierile/consultarile cu soc. civila de la orele 13.
Ma #duc! din urmatoarele motive:
1. reprezint un un mediu foarte ostracizat : societatae civila organizata profesional si presa. doua domenii fata de care Statul s-a comportat subversiv si ostil, facand tot posibilul sa le ocupe.
2. Reprezint mai degraba Piata Universitatii 1990, loc in care am manifestat importiva sistemului asa cum fac cei de azi, copiii celor care au luptat la Revolutie si au fost alergati pe strazi la Mineriade..
3. Am fost prezent in '89, cu arma-n mana la Revolutie si stiu exact cine-a deturnat-o din mainile cetatenilor transformand Ro intr-un stat captiv.
4. Am 25 de jurnalism in care am scris mii de pagini de anchete despre coruptia politico-adminitrativa
5. N-as vrea ca azi la Cotroceni sa fie numai uniformele societatii "civile" de casa a sistemului, cei care au militat pentru introducerea legilor Big Brother(
6. Mi-au cerut-o mai multi oameni zilele trecute si ma duc sa-i reprezint pe cei care se simt nereprezentati. amin."

Ora 12.12: Coalitia de ONG-uri formata din: Expert-Forum (Efor), Centrul Roman pentru Politicei Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura a anuntat ca va avea reprezentanti la consultarile de astazi.

Vezi aici scrisoarea deschisa transmisa de aceste ONG-uri joi. Printre acestea: inlocuirea lui Ciorbea (Avocatul Poporului), alegeri locale in doua tururi, dizolvarea comisiilor de control SRI si SIE

"Pe adresa [email protected] // , au sosit, pana la termenul anuntat, un numar de 5.520 de mesaje, in care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestatilor, precum si din partea ONG-urilor", precizeaza Administratia Prezidentiala.

Adrian Despot, solistul trupei Vita de Vie, le multumeste celor care l-au indemnat sa mearga la consultarile care se tin vineri la Cotroceni, insa respinge invitatia, spunand ca participarea sa nu ar fi decat o alta improvizatie. Despot este unul dintre eroii de la incendiul din clubul Colectiv, el ajutand la scoaterea unor tineri din clubul in flacari.

Iata mesajul postat de Adi Despot pe Facebook

Va multumesc pentru sustinerea si increderea acordata. Va inteleg furia si dorinta de schimbare. Si eu, la fel ca si voi, sunt satul de improvizatii. Participarea mea in calitate de reprezentant la consultari nu ar fi decat o alta improvizatie. Nu am nici pregatirea si nici priceperea necesara pentru asa ceva.

Cu totii suntem nemultumiti de lipsa de profesionalism de care au dat dovada atat clasa politica cat si marea majoritate a functionarilor publici. Haideti sa nu facem greseala de a inlocui o serie de incompetenti cu o alta serie de incompetenti.

Cu respect,
Adrian Despot

Consultarile presedintelui Klaus Iohannis cu partidele, pentru formarea unui nou Guvern, continua vineri, fiind asteptati la Cotroceni reprezentantii UNPR si ALDE si, in premiera, cei ai societatii civile si ai protestatarilor, care s-au putut inscrie pentru unul din cele aproximativ 20 de locuri. Consultarile de vineri incep la ora 11:30, cand la Palatul Cotroceni va sosi delegatia UNPR. De la ora 12:30 urmeaza sa discute cu presedintele Iohannis si reprezentantii ALDE.

Klaus Iohannis a avut joi primele consultari la Cotroceni, cu PSD, PNL, UDMR si minoritatile. PSD a anuntat ca vrea o noua runda de negocieri cu partidele, liberalii insista pentru organizarea de alegeri anticipate.

Joi, Klaus Iohannis a anuntat in cadrul unei declaratii de presa ca va chema la discutii si reprezentanti ai societatii civile, dar si lideri reprezentantivi pentru protestatarii din tara, care au iesit in strada in ultimele zile. Ulterior acestui anunt public, Administratia Prezidentiala a precizat si modalitatea in care doritorii se pot inscrie pentru a ajunge la intalnirea cu presedintele. Potrivit unor surse oficiale, numarul participantilor la aceasta runda suplimentara de consultari va fi de aproximativ 20.

Astfel, Presedintia a anuntat ca au fost invitate "coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, 6 noiembrie a.c, la o ora care va fi comunicata ulterior". Mai mult, Klaus Iohannis "invita pe manifestanti sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile".

Potrivit unor surse oficiale, in primele ore de dupa anuntul oficial au fost transmise cateva sute de mailuri, atat de la ONG-uri, cat, in cea mai mare parte, de la persoane care se prezentau a fi "protestatari" in care se cerea prezenta la consultarile de vineri. Administratia Prezidentiala nu a prezentat, public, criteriile pe baza carora vor fi selectate aceste persoane. Termenul limita a fost joi, ora 24.00. Ulterior, urma sa fie facuta o centralizare, iar persoanele care vor ajunge pe lista finala a celor care ar putea fi invitati vor fi verificate de catre Administratia Prezidentiala. De acest proces se ocupa Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, condus de consilierul prezidential Andrei Muraru.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...